Apinarokkorokotukset

Päijät-Sote antaa apinarokkorokotuksia keskiviikosta 19. lokakuuta lähtien keskitetysti Lahden sote-keskuksen tartuntatautivastaanotolla.

Kuka voi saada apinarokkorokotuksen?

Apinarokkorokotteita annetaan niille, joilla on suurin riski saada tartunta. Rokotukseen voi varata ajan sähköisesti alla olevan linkin kautta tai puhelimitse numerosta 03 4108 9420. Tartuntatautihoitaja soittaa asiakkaalle ennen rokotusaikaa.

Apinarokkorokotteen voivat saada taudille altistuneet ja sairastuneen lähikontaktit sekä ne, joilla on suurin riski saada apinarokkotartunta. Näihin riskiryhmiin kuuluvat:

 • HIVin ennaltaehkäisevää eli prep-lääkitystä käyttävät tai prep-hoitoon jonottavat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa
 • HIV-tartunnan saaneet miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita
 • Miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, ollut viimeisen puolen vuoden aikana useita seksikumppaneita sekä vähintään yksi seuraavista:
  • ryhmäseksiä tai
  • todettu seksitauti tai
  • vierailu kotimaassa tai ulkomailla paikoissa, joissa ollut miesten välistä seksiä tai
  • osallistuminen kotimaassa tai ulkomailla tapahtumiin, joissa ollut miesten välistä seksiä.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään neljän viikon välein. Rokotteita on käytössä rajallisesti, ja rokotusaikoja lisätään tarpeen mukaan. Jos kaikki rokotusajat ovat täynnä, ne kannattaa tarkistaa myöhemmin uudelleen.

Apinarokko ei tartu tyypillisesti arkielämän lyhyissä kohtaamisissa

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, ja riski sen laajempaan leviämiseen väestössä on hyvin pieni.

Jos epäilet apinarokkotartuntaa, vältä fyysisiä kontakteja. Ole yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse ennen kuin hakeudut hoitoon. Erityisen tärkeää on välttää läheisiä kontakteja raskaana oleviin, lapsiin ja henkilöihin, joilla on puolustuskykyä heikentävä vakava perussairaus. Lisätietoja apinarokkorokotteesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Kondomi ei suojaa apinarokolta

Kondomi suojaa oikein käytettynä useilta seksitaudeilta, mutta se ei anna riittävää suojaa apinarokkoa vastaan.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa ennen voi ilmetä muita yleisiä infektio-oireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä.

Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Yleensä vakavat taudinkuvat esiintyvät niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi pieni.