Apinarokkorokotukset

Päijät-Sote antaa apinarokkorokotuksia keskitetysti Lahden sote-keskuksen tartuntatautivastaanotolla.

Sähköisessä ajanvarauksessa käyttökatko ti 21.3 klo 7-8 ja ke 22.3 klo 7-8. Myös TerveysLifecaren päivitys ke 22.3 klo 22-23 voi aiheuttaa häiriöitä.

Kuka voi saada apinarokkorokotuksen?

Apinarokkorokotteita annetaan niille, joilla on suurin riski saada tartunta. Rokotukseen voi varata ajan sähköisesti alla olevan linkin kautta tai puhelimitse numerosta 03 4108 9420. Tartuntatautihoitaja soittaa asiakkaalle ennen rokotusaikaa.

Apinarokkorokotteen voivat saada taudille altistuneet ja sairastuneen lähikontaktit sekä ne, joilla on suurin riski saada apinarokkotartunta. Näihin riskiryhmiin kuuluvat:

  • kaikki miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut useita satunnaisia seksikumppaneita edellisen 6 kuukauden aikana.
  • miehet, jolla on seksiä miesten kanssa ja käyttävät HIV:n ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä sekä prep-hoitoon pääsyyn jonottaville miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään neljän viikon välein. Rokotteita on käytössä rajallisesti, ja rokotusaikoja lisätään tarpeen mukaan. Jos kaikki rokotusajat ovat täynnä, ne kannattaa tarkistaa myöhemmin uudelleen.

Apinarokko ei tartu tyypillisesti arkielämän lyhyissä kohtaamisissa

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, ja riski sen laajempaan leviämiseen väestössä on hyvin pieni.

Jos epäilet apinarokkotartuntaa, vältä fyysisiä kontakteja. Ole yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse ennen kuin hakeudut hoitoon. Erityisen tärkeää on välttää läheisiä kontakteja raskaana oleviin, lapsiin ja henkilöihin, joilla on puolustuskykyä heikentävä vakava perussairaus. Lisätietoja apinarokkorokotteesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta.

Kondomi ei suojaa apinarokolta

Kondomi suojaa oikein käytettynä useilta seksitaudeilta, mutta se ei anna riittävää suojaa apinarokkoa vastaan.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa ennen voi ilmetä muita yleisiä infektio-oireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä.

Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Yleensä vakavat taudinkuvat esiintyvät niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi pieni.