Kotihoito-ohje varmistetussa koronavirusinfektiossa (COVID-19)

Toimi tämän ohjeen mukaan, jos olet saanut positiivisen tuloksen terveydenhuollossa tai kotona tehdystä koronatestistä. Päijät-Hämeen alueella koronaan sairastuneelle ei enää tehdä tartuntatautilain mukaista eristyspäätöstä kuin poikkeuksellisesti.

Koronatestin tulos oli positiivinen eli olet sairastunut koronaan

Tavallisesti tauti on lievä ja paranee muutamassa päivässä. Jos taudin oireet ovat lieviä etkä kuulu vaikean sairauden riskiryhmiin, ei lääkärin tai hoitajan yhteydenottoa pääsääntöisesti tarvita.

Jos terveydenhuollossa tehty testi on positiivinen, lähetämme tekstiviestin.

Pienelle osalle potilaista kehittyy vakava koronatauti, jossa sairaalahoidon tarve kehittyy yleensä noin viikko oireiden alun jälkeen. Suurentunut riski vakavaan koronatautiin on erityisesti yli 70-vuotiailla henkilöillä. Lisäksi vakavalle koronataudille altistavia perussairauksia ovat:

  • vaikea-asteinen sydänsairaus
  • huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
  • diabetes, johon liittyy elinvaurioita
  • krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  • vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti
  • vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys
  • raskaus

Sairastuneen vointia on kuitenkin tarkkailtava, ja vaikeat oireet vaativat välitöntä hoitoa. Jos sinulle ilmaantuu voimakasta hengenahdistusta, yleistilasi heikentyy, tai olet muutoin huolissasi voinnistasi, soita numeroon 116117. Vakavissa oireissa soita numeroon 112.

Milloin koronan jälkeen voi palata töihin, kouluun tai päiväkotiin?

Töihin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Työpaikat voivat antaa omia ohjeita.

Lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun oireet ovat selvästi vähentyneet, kuume on poissa ja lapsen yleisvointi sellainen, että hän jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen.

Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään.

Tartuntatautipäivärahaa ei koronan vuoksi saa enää vuoden 2023 alusta alkaen pelkän testituloksen perusteella. Tämän vuoksi testaukseenkaan ei enää ohjata tartuntatautipäivärahan hakemisen vuoksi 1.1.2023 lähtien.

Altistuneille ilmoittaminen

Halutessasi voit ilmoittaa heille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa. Olet ollut tartuttava jo 2 vrk ennen oireiden alkua.

Kun sairastut koronaan

Pysyttele kotona, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Hengitystieinfektio paranee useimmiten noin viikon kotilevolla.

Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä, joista turvallisin on parasetamoli.

Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Jos vointisi heikentyy, soita 116117. Henkeä uhkaavissa oireissa soita 112.

Jos mahdollista, riskiryhmään kuuluvan läheisen ei ole hyvä osallistua koronaan sairastuneen hoitoon.

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Käsienpesu on tärkeää etenkin, kun olet ollut kosketuksessa sairastuneeseen, oleskellut sairastuneen kanssa samassa tilassa tai käsitellyt nenäliinoja tai pyykkiä.

Älä kutsu vierailijoita kotiin sairastamisen aikana ja pysy myös itse kotona. Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit halutessasi käyttää maskia.