Kotihoito-ohje varmistetussa koronavirusinfektiossa (COVID-19)

Toimi tämän ohjeen mukaan, jos olet saanut positiivisen tuloksen terveydenhuollossa tai kotona tehdystä koronatestistä. Päijät-Soten alueella koronaan sairastuneelle ei enää tehdä tartuntatautilain mukaista eristyspäätöstä kuin poikkeuksellisesti.

Koronatestin tulos oli positiivinen eli olet sairastunut koronaan

Tavallisesti tauti on lievä ja paranee muutamassa päivässä. Jos taudin oireet ovat lieviä etkä kuulu vaikean sairauden riskiryhmiin, ei lääkärin tai hoitajan yhteydenottoa pääsääntöisesti tarvita.

Jos terveydenhuollossa tehty testi on positiivinen, lähetämme tekstiviestin. Lisäksi soitamme ikääntyneimmille. Tarkka ikäraja vaihtelee ja on tällä hetkellä 65 vuotta.

Pienelle osalle potilaista kehittyy vakava koronatauti, jossa sairaalahoidon tarve kehittyy yleensä noin viikko oireiden alun jälkeen. Suurentunut riski vakavaan koronatautiin on erityisesti yli 70-vuotiailla henkilöillä. Lisäksi vakavalle koronataudille altistavia perussairauksia ovat:

 • vaikea-asteinen sydänsairaus
 • huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
 • diabetes, johon liittyy elinvaurioita
 • krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 • vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti
 • vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys
 • raskaus

Sairastuneen vointia on kuitenkin tarkkailtava, ja vaikeat oireet vaativat välitöntä hoitoa. Jos sinulle ilmaantuu voimakasta hengenahdistusta, yleistilasi heikentyy, tai olet muutoin huolissasi voinnistasi, soita numeroon 116117. Vakavissa oireissa soita numeroon 112.

Kuinka kauan eristys kestää?

Koronatartunnan saaneen omaehtoinen kotieristysaika on 5 vuorokautta oireiden alusta laskettuna tai oireettomalla 5 vuorokautta testin ottopäivästä alkaen.

 • Pysy kotona vähintään 5 vrk oireiden alusta.
 • Vältä oman perheen ulkopuolisia kontakteja.
 • Jos oireilet vielä merkittävästi kahtena viimeisenä eristyspäivänä, tulee kotona sairastamista jatkaa, kunnes olet ollut kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi helpottaneet kahden vuorokauden ajan.
 • Ilmoita poissaolosta työnantajasi ohjeiden mukaisesti. Jos tarvitset lääkärintodistuksen sairastetusta taudista esimerkiksi sairauspäivärahaa varten, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi ohjeiden mukaisesti.

Jos tarvitset tartuntatautipäivärahaa varten virallisen todistuksen, täytä sähköinen lomake. Jos et pysty täyttämään sähköistä lomaketta, voit jättää soittopyynnön numeroon 044 440 3563. Todistus tartuntatautipäivärahaa varten voidaan kirjoittaa vain terveydenhuollossa tehdyn testin perusteella. Järjestelmään tunnistautumisen jälkeen valitse Aloita asiointi ja valitse koronaepidemia/tartuntatautipäiväraha.

Altistuneille ilmoittaminen

Halutessasi voit ilmoittaa heille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa. Heidän tulisi tehdä koronatesti ohjeiden mukaan ja välttää lähikontakteja, jos vähäisiäkin oireita ilmaantuu.

Olet ollut tartuttava jo 2 vrk ennen oireiden alkua, tai näytteenottohetkestä, jos olet oireeton.

Jos olet käynyt tartuttavuusaikana sote-yksikössä, ota yhteyttä joko sähköisesti menemällä osoitteeseen paijat-sote.fi/karanteeni ja kirjautumalla Hyvis-järjestelmään sähköisesti. Sivustolle tunnistautumisen jälkeen valitse Aloita asiointi ja sen jälkeen koronajäljitys/esitiedot. Mikäli sähköinen asiointi ei ole mahdollista, voit soittaa tai jättää takaisinsoittopyynnön numeroon 044 440 3563.

Kun sairastut koronaan

Vältä läheistä kontaktia muihin. Pysyttele kotona, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Hengitystieinfektio paranee useimmiten noin viikon kotilevolla.

Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä, joista turvallisin on parasetamoli.

Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Jos vointisi heikentyy, soita 116117. Henkeä uhkaavissa oireissa soita 112.

Jos mahdollista, riskiryhmään kuuluvan läheisen ei ole hyvä osallistua koronaan sairastuneen hoitoon.

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Käsienpesu on tärkeää etenkin, kun olet ollut kosketuksessa sairastuneeseen, oleskellut sairastuneen kanssa samassa tilassa tai käsitellyt nenäliinoja tai pyykkiä.

Älä kutsu vierailijoita kotiin sairastamisen aikana ja pysy myös itse kotona.

Pese käyttämäsi ruokailuvälineet normaalisti. Pese vaatteet ja vuodevaatteet pesukoneessa normaalisti. Kotona voi siivota normaalisti (mutta ulkopuolista siivoojaa ei saa kutsua kotiin). Puhdista huolellisesti jääkaappien ovet, kaukosäätimet ja muut pinnat, joihin kosketaan usein.

Voit oleilla parvekkeella tai ulkoilla pihapiirissäsi, mutta et saa olla suorassa kontaktissa oman taloutesi ulkopuolisiin henkilöihin.

Jätä lemmikkien ulkoilutus varsinkin kaupunkialueella mieluiten sellaiselle henkilölle, joka ei ole karanteenissa. Lemmikille voi etsiä myös hoitopaikan. Muuten lemmikkejä voi ulkoiluttaa, kunhan et ole suorassa kontaktissa muihin ihmisiin.

Pyydä, että ruokaostokset hoitaa joku toinen henkilö.

Voit myös tilata ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse. Huolehdi silloin siitä, ettet ole kontaktissa ruuan toimittajaan, kun maksat ja vastaanotat ruokalähetyksen.

Voit saada asiointiapua tietyin ehdoin ikääntyneiden asiakasohjauksen ja sosiaalihuollon ohjaus- ja neuvontapalvelun kautta.