Isyyden tai äitiyden selvittäminen

Isyyden selvittäminen

Isyyden selvittäminen on tarpeen, mikäli lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa lapsen syntyessä. Isyyden tunnustaminen tehdään ensisijaisesti äitiysneuvolassa jo ennen lapsen syntymää tai toissijaisesti lastenvalvojan luona. Lapsen syntymän jälkeen isyyden selvittäminen tehdään lastenvalvojan luona.

Ennen syntymää tunnustetun lapsen tunnustamisasiakirjat lähetetään neuvolasta lastenvalvojalle, joka lähettää ne 30 päivän kuluttua lapsen syntymästä maistraattiin vahvistettavaksi. Maistraatti lähettää päätöksen isyyden vahvistamisesta vanhemmille. Vanhempien on huomioitava, että ennakollisen isyyden tunnustamisen ja lapsen syntymän jälkeen olevaa 30 päivän odotusaikaa isyyden vahvistamiselle ei voida nopeuttaa esimerkiksi ristiäisten takia.

Lapsen huoltolaki muuttuu 1.12.2019. Jos isyys on tunnustettu ennen lapsen syntymää neuvolassa tai lastenvalvojalla, tunnustajasta tulee automaattisesti lapsen yhteishuoltaja, kun vanhemmuus on vahvistettu. Erillistä yhteishuoltosopimusta ei tällöin tarvitse tehdä.

Jos isyyden tunnustamista ei tehdä ennen lapsen syntymää, lastenvalvoja lähettää kutsun isyyden selvitykseen. Tällöin isyyden selvittäminen tehdään lastenvalvojan luona ja samalla voidaan laatia yhteishuoltajuussopimus. Tapaamisessa mahdollinen isä tunnustaa isyytensä, ja äidille varataan tilaisuus tulla kuulluksi, joten molemmat asioivat lastenvalvojan luona. Vanhemmalla tulee olla mukana kuvallinen henkilökortti. Maistraatti vahvistaa isyyden laadittujen asiakirjojen mukaan.

Oikeusgeneettiset tutkimukset

Isyyslain mukaan oikeusgeneettinen isyystutkimus voidaan ottaa lapsesta, äidistä ja mahdollisesta isästä lastenvalvojan valvonnassa posken sivelynäytteenä. Tutkimus tehdään miehen sitä halutessa. Ennen näytteenottoa on vältettävä tupakoimista, syömistä ja juomista noin puoli tuntia.

Isyyden kiistäminen

Ennen lapsen syntymää tehty isyyden tunnustaminen voidaan peruuttaa kirjallisesti 30 päivän aikana lapsen syntymästä. Mies, joka on tunnustanut lapsen, sekä äiti ja mies, joka katsoo olevansa lapsen isä, voivat tehdä kirjallisen peruutusilmoituksen lastenvalvojalle. Peruuttamisen jälkeen ennakollinen isyyden tunnustaminen on vaikutukseton.

Äitiyden selvittäminen

Äitiyslaki on astunut voimaan 1.4.2019. Laki koskee naisparin lapsia, jotka saavat alkunsa virallisista hedelmöityshoidoista.

Edellytykset äitiyden vahvistamiseen:

  • Molemmat äidit antavat suostumuksen viralliseen hedelmöityshoitoon.
  • Luovuttaja ei ole antanut lupaa isyyden selvittämiseen, ts. luovuttaja on tuntematon.
  • Hedelmöityshoito on aloitettu 1.4.2019 jälkeen ja siitä on olemassa virallinen asiakirja.

Äitiyden tunnustaminen tehdään ensisijaisesti äitiysneuvolassa jo ennen lapsen syntymää tai toissijaisesti lastenvalvojan luona. Lapsen syntymän jälkeen äitiyden selvittäminen tehdään lastenvalvojan luona.

Ennen syntymää tunnustetun lapsen tunnustamisasiakirjat lähetetään neuvolasta lastenvalvojalle, joka lähettää ne 30 päivän kuluttua lapsen syntymästä maistraattiin vahvistettavaksi. Maistraatti lähettää päätöksen äitiyden vahvistamisesta vanhemmille. Vanhempien on huomioitava, että ennakollisen isyyden tunnustamisen ja lapsen syntymän jälkeen olevaa 30 päivän odotusaikaa äitiyden vahvistamiselle ei voida nopeuttaa esimerkiksi ristiäisten takia.

Lapsen huoltolaki on muuttunut 1.12.2019. Jos äitiys on tunnustettu ennen lapsen syntymää neuvolassa tai lastenvalvojalla, tunnustajasta tulee automaattisesti lapsen yhteishuoltaja, kun vanhemmuus on vahvistettu. Erillistä yhteishuoltosopimusta ei tällöin tarvitse tehdä.

Jos äitiyden tunnustamista ei tehdä ennen lapsen syntymää, lastenvalvoja lähettää kutsun äitiyden selvitykseen. Tällöin äitiyden selvittäminen tehdään lastenvalvojan luona ja samalla voidaan laatia yhteishuoltajuussopimus. Tapaamisessa toinen äiti tunnustaa äitiytensä, ja äidille varataan tilaisuus tulla kuulluksi, joten molemmat asioivat lastenvalvojan luona. Vanhemmalla tulee olla mukana kuvallinen henkilökortti. Maistraatti vahvistaa äitiyden laadittujen asiakirjojen mukaan.

Perheoikeudelliset palvelut

Lastenvalvojan palvelut

Aleksanterinkatu 11,
15110 Lahti

Lastenvalvojan vastaanotolla asioidaan ajanvarauksella.

Ajanvaraus, neuvonta ja ohjaus:

 044 482 0341

Maanantai – torstai klo 11-12

Numeron ollessa varattu, puhelu ohjautuu seuraavalle lastenvalvojalle. Numerossa ei ole takaisinsoittopalvelua eikä siihen voi jättää soittopyyntöjä tai tekstiviestejä.

Varatun ajan voi peruuttaa tekstiviestillä numeroon 044 482 4079. Numeroon ei voi jättää soittopyyntöjä eikä numerosta vastata.

Ajan lastenvalvojalle voi varata myös Päijät-Hämeen hyvinvointialueen sähköisen asioinnin palvelussa: www.hyvis.fi  -> sosiaalihuollon palvelut.