Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Yhteisöllisen asumisen kumppanuusmallille ensimmäinen kohde

image received via email

Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Yhteisöllisen asumisen kumppanuusmallille ensimmäinen kohde

Päijät-Hämeen hyvinvointialue ja Lahden vanhusten asuntosäätiö ovat aloittaneet kumppanuusmallin yhteistyön sosiaalihuoltolain mukaisen yhteisöllisen asumisen osalta. Asuntosäätiön senioriasumisen kohde, Lahdessa sijaitseva Anttilankatu 1 B, muuntuu asteittain vuoden 2024 aikana yhteisöllisen asumisen kohteeksi. Talossa on 25 asuntoa.

Yhteisöllisen asumisen palveluntuottajana toimii hyvinvointialue.

Hyvinvointialue on tuottanut iäkkäiden asumisen kehittämisen suunnitelman, jonka aluehallitus hyväksyi 29.4. kokouksessaan. Suunnitelman mukaan yhteisöllisen asumisen nopea ja voimakas lisääminen on tarpeen, jotta kyetään vastaamaan lisääntyvän iäkkäiden määrän tarpeisiin. Tämän edistäminen kumppanuusmallilla on huomioitu suunnitelmassa.

Yhteisöllinen asuminen tarkoittaa asumista esteettömässä ja turvallisessa asumisyksikössä, jossa jokaisella asukkaalla on oma asunto ja jossa yksilöllisten tarpeiden mukaiset sosiaalipalvelut järjestetään erikseen kotihoitona, tukipalveluina tai muina kotiin annettavina palveluina. Siihen kuuluu myös aina sosiaalista kanssakäymistä edistävä toiminta, johon palveluntuottaja on velvoitettu.

– Suunnitelma luo hyvän perustan yhteisöllisen asumisen ja muun sosiaalisen asumisen kehittämiselle pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi se toimii hyvänä pohjana kuntien kanssa tehtävälle yhteistyölle asumisen ja asuinympäristöjen kehittämiselle ikääntyvän väestön osalta, ikääntyneiden palvelujen ja kuntoutuksen toimialajohtaja Anu Olkkonen-Nikula summaa.

Hyvinvointialueiden pitkäaikaisia välivuokraussopimuksia kohdellaan investointien kaltaisina, joille tulee vuosittain hakea valtiovarainministeriöltä erikseen valtuudet. Rajallisten investointivaltuuksien vuoksi iäkkäiden asumisen kehittäminen on toivottua hitaampaa.

– Tämän vuoksi uusia, nopeammin sosiaalista asumista kehittäviä malleja tarvitaan, asumisen kehittämisen päällikkö Marko Hiekkanen toteaa.

Kumppanuuskohteessa tilojen omistaja säilyy asukkaiden vuokranantajana ja hyvinvointialue toimii yhteisöllisen asumisen palveluntuottajana. Järjestely mahdollistaa yhteisöllisen asumisen nopean aloituksen siihen soveltuvassa rakennuksessa.

Lahden vanhusten asuntosäätiö on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kumppanuusmallin ensimmäinen yhteistyökumppani ja yleishyödyllinen asuntojen tarjoaja, joka huomioi toiminnassaan hyvinvointialueen kehittämisen suunnitelmat.

– Tuemme alueen tavoitteita eri keinoin. Olemme strategiassamme sitoutuneet tuottamaan ikääntyneille esteettömiä, viihtyisiä ja yhteisöllisyyden mahdollistavia koteja, jotka tukevat turvallista asumista omassa kodissa mahdollisimman pitkään, säätiön toiminnanjohtaja Sanna Mäkinen toteaa.

Yhteisöllisessä asumisessa tähdätään yli tuhanteen asuntoon Päijät-Hämeen alueella vuonna 2030.

Lisätiedot:

Asumisen kehittämisen päällikkö Marko Hiekkanen p. 044 440 6804

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)