Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Tee reseptin uusimispyyntö ajoissa

Säännöllisten lääkitysten reseptien uusimispyynnöt tulee tehdä ajoissa lääkityksen jatkuvuuden takaamiseksi ja terveysongelmien välttämiseksi. Pyydä reseptin uusimista jo hyvissä ajoin ennen lääkkeiden loppumista. Resepti uusitaan kahdeksan vuorokauden sisällä uusimispyynnön tekemisestä.

– Reseptien uusimista pyydetään tällä hetkellä usein myöhässä, eli kun lääkkeet ovat loppumassa tai jo loppuneet. Tilanne on haastava, kun ei ole lääkkeitä ja reseptin uusimisprosessi ei tapahdu päivässä eikä kahdessa, kertoo avosairaanhoidon tulosaluejohtaja Pertti Sopanen.

Sähköisen reseptin uusimista voi pyytää Omakanta-palvelussa, soittamalla sote-keskuksen ajanvarausnumeroon tai käymällä sote-keskuksessa tai apteekissa.

Miksi reseptin uusiminen vaatii aikaa?

Sote-keskuksissa työskentelee rajallinen määrä lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa. Joissain tapauksissa lääkäri haluaa tarkistaa potilaan tilanteen ennen uuden reseptin kirjoittamista. Tämä voi tarkoittaa laboratoriokokeiden tai muiden tutkimusten tekemistä ennen reseptin uusimista.

– Reseptin uusiminen on aina hoitopäätös, minkä vuoksi esimerkiksi seurantatulokset verenpaineesta tai diabeteksesta on tarpeen tietää, kertoo itäisen alueen avosairaanhoidon ylilääkäri Kirsi Timonen.

Yksityissektorilla kirjoitetut reseptit

Yksityissektorilla kirjoitettuja reseptejä ei pääsääntöisesti uusita sote-keskuksessa, ellei sote-keskuksessa ole ollut kyseisen sairauden seurantaa. Keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden tai huumausainelääkkeiden reseptien uusinta edellyttää, että sote-keskuksen lääkäri voi varmistua käyttöaiheesta ja hoitosuunnitelmasta, esimerkiksi kuinka pitkäksi aikaa hoitoa on mietitty.

– Yksityisesti aloitettujen keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden uusinta on syytä tehdä siellä, missä lääkitystarvekin on todettu, Timonen painottaa.

Ajoissa tehty uusimispyyntö hyödyttää kaikkia – erityisesti kesäaikana

Viime hetkeen jätetyt reseptien uusimispyynnöt aiheuttavat tarpeetonta stressiä sekä potilaalle että hoitohenkilökunnalle, eikä reseptin uusimista pystytä aina toteuttamaan heti. Kun reseptit saadaan uusittua ajoissa, vältytään kiireeltä ja mahdollisilta huolilta lääkkeen loppumisesta. Monet sairaudet vaativat pitkäaikaista ja säännöllistä lääkitystä, jonka katkeaminen voi heikentää hoidon tehokkuutta tai aiheuttaa muita terveysongelmia.

Kesäaikana sote-keskuksissa työskennellään usein normaalia pienemmällä miehityksellä, muistathan siis kesälläkin pyytää reseptiesi uusimista ajoissa.