Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Neuvottelut Lahden sote-keskuksen vuokratilojen toteutuksesta jatkuvat kahden neuvottelumenettelyyn valitun toimijan kanssa

image received via email

Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Neuvottelut Lahden sote-keskuksen vuokratilojen toteutuksesta jatkuvat kahden neuvottelumenettelyyn valitun toimijan kanssa

Hyvinvointialue on käynnistänyt kilpailutuksen neuvottelumenettelyllä Lahden sote-keskuksen pitkäaikaisista vuokratiloista. Ilmoittautumisen kilpailutukseen osallistumisesta jätti kolme tarjoajaa, joista yksi ei täyttänyt vähimmäisvaatimuksia. Neuvottelumenettelyyn valittiin Cibus Grocery Finland Oy ja LähiTapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi Ky. Vuokratilojen hankinnalla hyvinvointialue haluaa turvata alueen asukkaiden palvelut saavutettavasti ja taloudellisesti.

Neuvotteluihin perustuen hyvinvointialue valmistelee vuokratilojen hankinnan lopullisen tarjouspyynnön, johon neuvottelukumppanit voivat antaa tarjouksen. Tarkoituksena on hyödyntää tarjoajien osaamista hankinnan valmistelussa ja siten luoda mahdollisuudet tarjota hyvinvointialueen tarpeita palveleva toimitilaratkaisu tarjouskilpailussa.

Neuvottelumenettely on monivaiheinen, ja arvioitu lopullisten tarjousten jättöpäivä on lokakuun puolivälissä. Aluehallituksen päätettäväksi hankinta etenisi näillä näkymin marraskuun puolivälissä.

– Säästöpaine kaikilla hyvinvointialueilla on äärimmäisen kova. Kaikkein tärkeintä on turvata asukkaille mahdollisimman hyvät palvelut ja käyttää rajalliset eurot mahdollisimman järkevästi, toteaa toimitilajohtaja Johanna Aitamurto.

– Hyvinvointialueen talouden tasapainottamiseksi ja asukkaiden palvelutuotannon turvaamiseksi on Lahden sote-keskuksen kohdalla tarve toimintaan paremmin soveltuville, saavutettavammille ja edullisemmille tiloille aiempaakin suurempi, jatkaa Aitamurto.

Hyvinvointialue on selvitellyt sote-keskuksen nykyisten tilojen osalta mahdollisuuksia muuttaa tiloja olemassa olevaan vuokrasopimukseen perustuen. Harjukadulla sijaitsevissa, Lahden entisen kaupunginsairaalan tiloissa on nykyiseen tarpeeseen nähden turhan paljon hukkatilaa, kuten käytäviä ja sairaalatoiminnan jäänteenä varastotiloja sekä muita rakenteita. Nämä tilat eivät sovellu hyvinvointialueen muuhunkaan toimintaan sellaisenaan, eikä merkittäviä vuokrasopimusmuutoksia ole mahdollista toteuttaa ilman uutta hankintaa.

Nykyisten vuokrakustannusten vähentämiseksi hyvinvointialue on esittänyt vuokranantajalle tilojen kehittämistä paremmin hyvinvointialueen tarpeita vastaavaksi, vuokra-alan pienentämistä ja tiloista osan luovuttamista vuokrattavaksi esimerkiksi Lahden kaupungin nuorisotoimen käyttöön Lahden tilakeskukselle heidän esittämän toiveensa mukaisesti.

Lahden sote-keskuksen uusien toimitilojen hankinta keskeytettiin viime syksynä, koska määräaikaan mennessä ei tullut yhtään tarjousta. Tuolloin hyvinvointialue etsi kilpailutuksella paikkaa uudisrakennukselle, johon Lahden sote-keskus olisi siirtynyt pitkäaikaiseksi vuokralaiseksi.

Avoin hankintamenettely osoittautui hankalaksi tarjoajille, koska tarjoajilla ei ollut mahdollisuutta vaikuttaa tarjouspyynnön valmisteluun ja sen vaatimuksiin. Markkinavuoropuheluissa saadun palautteen perusteella hankintaa päätettiin siksi jatkaa neuvottelumenettelyllä.

Sote-keskuksen vuokratilan hankinta on herättänyt myös julkista keskustelua. Hyvinvointialueen käymässä markkinavuoropuheluissa nousi esille suuri huoli siitä, että hanke on politisoitunut ja sitä jopa yritettäisiin hidastaa kaikin keinoin esimerkiksi kaavamuutos- ja lupamenettelyissä.

Järjestämisen tuen johtaja Ismo Rautiainen muistuttaa, että hankkeessa on kyse hyvinvointialueen asukkaiden palvelujen varmistamisesta. Rautiainen toivoo, että Lahti on turvallinen toimintaympäristö myös rakennushankkeiden toteuttajille.

– Tälläkin kertaa haemme uudisrakennuksen toteuttajaa. Uudisrakennus säästäisi hyvinvointialueen kustannuksia, koska neliöt voidaan alusta lähtien suunnitella niukemmiksi ja monikäyttöisemmiksi. Toimintaa ja palveluja keskittämällä voisimme myös luopua joistakin muista vuokratiloista. Hankinnan ehtoja on väljennetty ja tarjoajien riskivastuuta kevennetty edelliskerrasta.

Hyvinvointialueet voivat purkaa nykyisten tilojensa vuokrasopimuksia ilman korvauksia vielä kahden seuraavan vuoden aikana. Jos suunniteltu aikataulu toteutuu, uudet tilat olisivat käyttöönotettavissa vuonna 2027.

Lisätietoja:
Järjestämisen tuen johtaja Ismo Rautiainen, 044 729 7982

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)