Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Nuoren pahaan oloon löytyy apua

Nuoren ahdistukseenpahaan oloon ja itsetuhoisuuteen löytyy apua. Tärkeätä on, että turvallinen aikuinen kuulee nuorta, ottaa keskustelun vakavasti ja mahdollisesti hakee nuoren kanssa apua. Kun nuori kertoo huolestaan aikuiselle, voi se olla avunpyyntö. Päijät-Hämeessä on useita avun kanavia, joihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. 


Nuori – kerro ahdistuksestasi turvalliselle aikuiselle

Jos sinua ahdistaa tai mieleesi on tullut itsetuhoisia ajatuksia, kerro niistä omalle vanhemmallesi tai muulle sinulle läheiselle, turvalliselle aikuiselle. Voit jutella koulun terveydenhoitajalle, kuraattorille tai psykologilleHeidän tehtävänsä on tarjota tukea nuorten mielen hyvinvointiinAlueemme opiskeluhuollon palvelujen yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://paijat-sote.fi/opiskeluhuollon-palvelut/Voit myös jutellkoulussa tai oppilaitoksessasi muulle sellaiselle aikuiselle, jonka kanssa sinun on luontevaa ottaa huoli puheeksi.

 

Apua on tarjolla esimerkiksi:

  • Lahden seurakunnan walk in –terapiassa, joka on tarkoitettu alle 30-vuotiaille koulujen kevätlukukaudella maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 15–18 palvelutorilla kauppakeskus Trion 2. kerroksessaWalk in -terapiaa pilotoidaan myös yli 30-vuotiaille työikäisille toukokuun loppuun asti tiistaisin kello 1519 (saavu paikalle ennen kello 18).

  • Hyvinvointialueen alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluissa, josta voit varata ajan soittamalla ajanvaraus- ja konsultaatiopuhelimeen 03 818 3700 (arkisin klo 1214) tai jättämällä sähköisen palvelupyynnön.

     

Muita palveluja ovat:

  • Mieli ry:n kriisipuhelin 09 2525 0111 (avoinna24/7) tai [email protected]. 
  • Sekasin-chat, joka on auki arkisin 9–24 ja viikonloppuisin 15–24https://sekasin247.fi/. 
  • Nuorille suunnattu Normaali-chat, joka on auki maanantaista torstaihin 1618 ja perjantaisin 1416normaali.fi/ph. 

 Jos mielen hyvinvointi mietityttää, tutustua voi myös maksuttomiin työkaluihin:

Palveluista löydät tietoa tai voit keskustella esimerkiksi kiusaamisesta, päihteistä, väkivallasta, painostamisestauniongelmista, ahdistuksesta, masennuksestaitsetuhoisista ajatuksistaviiltelystä, itsetunto- ja identiteettipulmista, kaverisuhteiden haasteista, opiskelu-uupumuksesta, syömisen ja kehonkuvan ongelmista sekä sukupuoli-identiteetin jäsentämisestä. 

Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden hätänumeron 112 kautta. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Apua voi hakea myös oman sote-keskuksen kautta.