Haavoittuvassa asemassa olevien tavoittaminen, hyvinvointi ja osallisuus

Osallisuuden versoja -hankkeen AKKE-rahoitus päättyi vuoden 2023 lopussa. Toimintaa jatketaan vuonna 2024 hyvinvointialueelle osoitetun valtionavustuksen rahoituksella (ns. vakiinnuttamisraha). Osallisuuden lisäksi hankkeessa kehitetään mallia etsivään ja yhteisösosiaalityöhön. Hankkeesta käytetään myös työnimeä Osallisuuden versoja 2.0.

Haavoittuvassa asemassa olevien tavoittaminen, hyvinvointi ja osallisuus

Heikoimmassa asemassa olevien osallisuus toteutuu muuta väestöä huonommin, mikä on pulmallista, koska osallisuuden kokemus on keskeinen osa hyvinvointia. Tutkimusten mukaan huono-osaisuutta kokevien tilannetta voidaan parantaa osallisuutta edistämällä. Tämä mahdollistaa palveluiden painopisteen siirtämisen enemmän ennaltaehkäisevään suuntaan, mikä vähentää kustannuksia ja lisää yksilöiden hyvinvointia. ​

Osallisuus on yhteydessä terveyteen, köyhyyteen, yksinäisyyteen, työ- ja toimintakykyyn, mielenterveyshäiriöihin sekä elämänlaatuun esimerkiksi siten, että osalliseksi itsensä kokeva ihminen tekee hyvinvointiaan palvelevia valintoja, koska hänen tulevaisuushorisonttinsa yltää pidemmälle. Osaton ihminen näkee edessään vain riskejä ja kielteisiä asioita.

Osallisuuden versoja -hankkeen AKKE-rahoitus päättyi vuoden 2023 lopussa. Toimintaa jatketaan vuonna 2024 hyvinvointialueelle osoitetun valtionavustuksen rahoituksella (ns. vakiinnuttamisraha). Hankkeesta käytetään myös työnimeä Osallisuuden versoja 2.0.

Käytännössä hankkeessa kehitetään kahta asiaa:

  • Laajennetaan osallisuusindikaattorin käyttöä ja tuetaan sen käyttöönottoa (kuntouttava työtoiminta, sosiaalinen kuntoutus, jälkihuolto, järjestöt)
  • Kehitetään alueelle etsivän sosiaalityön ja yhteisösosiaalityön mallia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Kehittämistyön kohderyhmänä ovat 30–64-vuotiaat haavoittuvassa asemassa olevat alueen asukkaat.

Etsivän ja yhteisösosiaalityön kehittäminen

Hankkeessa jalkaudutaan palveluihin ja yhteisöihin, joissa kohdataan työikäisiä, haavoittuvassa asemassa olevia asiakkaita ja testataan erilaisia osallisuuden kokemukseen liittyviä mittareita sekä menetelmiä osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Asiakkaat otetaan mukaan tulosten analysointiin ja palvelujärjestelmän kehittämiseen. Palveluntuottajia tuetaan toiminnan vaikuttavuuden osoittamisessa osallisuuden näkökulmasta ja vahvistetaan osaamista hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen.

Monilla kohderyhmään kuuluvilla on erilaisia mielenterveys- ja päihdeongelmia. Hanke edistää 1.7.2023 voimaantulleen sosiaalihuoltolain 7a§ toteuttamista. Kyseisen säädöksen tavoitteena on parantaa asiakkaiden tavoittamista palvelujen piiriin vahvistamalla yhteisösosiaalityötä sosiaalihuollon hyvinvointia edistävänä tehtävänä sekä osana sitä tai muita palveluja järjestettävää etsivää työtä. Palveluihin ja yhteisöihin jalkautumalla kehitetään mallia etsivään sosiaalityöhön sekä yhteisösosiaalityöhön.

Osallisuuden versoja -hanke

Päijät-Hämeen liitto myönsi Osallisuuden versoja -hankkeeseen rahoituksen ajalle 1.1. – 31.12.2023. Hanke toteutettiin kehittämishankkeiden rahoittamiseen tarkoitetulla Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määrärahalla.

Sosiaalialan osaamiskeskus Versossa toteutettiin vuonna 2022 selvitys haavoittuvassa asemassa olevien hyvinvoinnista ja osallisuudesta Päijät-Hämeessä. Selvitys täydensi vuoden 2021 syksyllä alueen koko väestölle kohdistuneen hyvinvointikyselyn tuottamaa tietoa. Selvityksen keskeinen tulos on haavoittuvassa asemassa olevien heikompi osallisuus koko väestöön verrattuna sekä osallisuuden kokemuksen merkittävä vaihtelu eri palvelujen välillä. Vapaamuotoisissa kohtaamispaikoissa osallisuuden kokemus on jopa korkeammalla tasolla kuin väestössä keskimäärin, mutta erityisesti mielenterveyskuntoutujien osallisuus näyttäytyy hyvin matalana. Hankeidea perustui aiemmin Versossa toteutetuissa selvityksissä esiinnousseisiin kehittämistarpeisiin. Hankkeessa hyödynnettiin myös Verson aiempien hankkeiden kokemuksia yhteiskehittämisestä, asiakaskokemuksen huomioimisesta ja palvelumuotoilun menetelmistä.

Hankkeen tavoitteena oli

  • edistää haavoittuvassa asemassa olevien osallisuutta ja hyvinvointia Päijät-Hämeessä tunnistamalla osallisuuden ydinelementtejä sekä kuvaamalla ja vahvistamalla niitä
  • vahvistaa työssään haavoittuvassa asemassa olevia kohtaavien työntekijöiden ja viranomaisten tietoa kohderyhmän osallisuudesta sekä sen lisäämisen menetelmistä
  • lisätä alueen päättäjien tietoa kohderyhmän osallisuudesta ja sen merkityksestä hyvinvoinnille

Hankkeessa testattiin erilaisia osallisuuden kokemukseen liittyviä mittareita ja menetelmiä työikäisten, haavoittuvassa asemassa olevien alueen asukkaiden osallisuuden edistämiseksi. Lisäksi tunnistettiin osallisuuden ydinelementtejä ja kuvattiin niitä. Haavoittuvassa asemassa olevia kohtaavien työntekijöiden ja viranomaisten tietoa kohderyhmän osallisuudesta sekä sen edistämisen menetelmistä vahvistettiin koulutuksen avulla. Osallisuutta edistäviä keinoja juurrutettiin osaksi jatkuvaa toimintaa. Päättäjien tietoa osallisuuden merkityksestä lisättiin, erityisesti huomioiden hyvinvointialueen asiakas ja osallisuuslautakunta sekä toiminnasta vastaavat viranomaiset. Kehittämistyötä jatketaan vuonna 2024 Haavoittuvassa asemassa olevien tavoittaminen, hyvinvointi ja osallisuus -hankkeessa.

Lisätiedot
Projektisuunnittelija Emmi Fjällström
044 077 3311
[email protected]

Erityisasiantuntija Tuula Carroll
044 482 5166
[email protected]