Mitä perhehoitaja tekee?

Perhehoitaja ja perhehoitajia valmentava työntekijä vastasivat kysymyksiin perhehoitajan arjesta. Lue heidän kokemuksistaan!

Perhehoitaja vastaa:

Mitä perhehoitaja tekee?

Perhehoitaja pitää huolta perheeseensä sijoitetusta lapsesta. Perhehoitaja on PRIDE-valmennuksen käynyt, tehtävään soveltuvaksi todettu henkilö, jolla on halu pitää huolta ihmisestä, joka ei syystä tai toisesta voi asua omassa biologisessa perheessään.

Miten päädyit perhehoitajaksi?

Lapsuuden perheessäni oli sijoitettuja lapsia ja vuosien aikana itselläni hautui ajatus, että meillekin sellainen lapsi mahtuisi. Kun omat lapsemme olivat isompia aloin jutella asiasta miehelleni, joka sitten lämpeni ajatukselle ja ilmoittauduimme PRIDE-valmennukseen. Tukiperheenä olimme toimineet jo aikaisemmin kaksille eri sisaruksille.

Mikä on ollut antoisaa tai mikä on ilahduttanut sinua perhehoitajuudessa?

Se, että tuntee tekevänsä jotain tärkeää. Iloa tuottaa, kun huomaa lasten kehittyvän ja menevän asioissa eteenpäin. Lasten hauskat jutut saavat hyvälle mielelle.

Mikä on ollut entuudestaan tuttua? Mikä taas yllättävää?

Lasten kasvattaminen ja perusarjen pyörittäminen oli tuttua ennestään omien kolmen jäljiltä. Yllättävää on ollut se, kuinka paljon haastavampaa arki on erityislapsen kanssa ja kuinka paljon työläämmältä koulu, läksyt, terapiat ja yhteydenpidot eri sidosryhmien kanssa tuntuu.

Miksi sinun mielestäsi kannattaisi ryhtyä perhehoitajaksi?

Perhehoitajuus on täyttä työtä, mutta tärkeää sellaista. Tämä työ on arvokasta, mutta tähän tehtävään pitää olla kutsumus ja halu auttaa.

Millaisia ominaisuuksia perhehoitajalla pitäisi mielestäsi olla?

Lehmänhermot, kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, kyky ylläpitää rutiineja ja sopeuttaa oma arki ja elämä lapsen tarpeitten mukaan. Hyvää organisointikykyä ja sitä ettei haittaa, vaikka ruuhkavuodet ovat tulleet jäädäkseen.


Valmentava työntekijä vastaa:

Mikä innosti sinua valmentajaksi?

Olen työskennellyt lastensuojelussa jo pitkään, vuodesta 2011 alkaen ja kaipasin työhöni jotakin uutta kulmaa ja erilaista sisältöä. Perhehoito on mielestäni yksi lastensuojelun haastavimmista kohdista, jossa on yhteistyön ja kohtaamisen merkitystä ei voi väheksyä. Nämä ovat mielestäni myös lastensuojelutyön keskeisimmät osa-alueet, kun puhutaan onnistumisista ja asiakkaan kuulluksi tulemisesta. Ajattelin, että voisin oman osaamiseni kautta tuoda PRIDE-valmennukseen arjen konkretiaa sosiaalityön näkökulmasta ja omalla panoksellani valmistaa tulevia perhehoitajia siihen, mitä kaikkea vieraan lapsen ja hänen verkostojensa ottaminen osaksi omaa perhettä pitää sisällään.

Mikä on ollut antoisaa tai mikä on ilahduttanut sinua valmentajuudessa?

Takana on yksi vedetty PRIDE-ryhmä ja koen ryhmän vedon olleen mielettömän opettavaista ja antoisaa! Koin, että ryhmän vetäminen oli myös itselle valtavan opettavainen kokemus. Sytyn ihmisistä ja keskusteluista ja PRIDE:ssa jos jossain päästään sukeltamaan keskusteluissa myös pintaa syvemmälle ja on mahtavaa saada olla mukana matkassa, jossa perhehoitajuutta harkitsevat lähtevät työstämään prosessia mielessään. Inspiroivaa on myös olleet ihmiset ja heidän valmiutensa heittää itsensä likoon prosessissa!

Mikä on ollut entuudestaan tuttua? Mikä taas yllättävää?

Lastensuojelu on edelleen monesti tabu, jonka ympärillä leijuu ikään kuin salaisuuksien verho. Valmennuksessa nousee herkästi esiin median luomaa kuvaa lastensuojelusta, joka ei aina ole niin mairitteleva ja valmennuksen aikana on mahdollisuus pureskella sekä mahdollisia huolenaiheita, mutta myös havahtua huomaamaan, että pienilläkin ratkaisuilla tai teoilla voi olla valtavan korjaava vaikutus lapsen elämässä. Yllättävää ehkä on ollut se, miten ikään kuin tyhjältä pöydältä valmennettavat osin valmennukseen lähtevät. Se on ihan positiivinen asia, koska silloin ei ole ennakkoluulojakaan samoissa määrin!

Miksi sinun mielestäsi kannattaisi ryhtyä perhehoitajaksi?

Jos on sellainen tunne, että meidän perheessä ja sydämessä on tilaa lapselle, niin kannattaa ehdottomasti harkita! Mutta on oltava valmis hyväksymään lapsi sellaisena kuin hän on ja sellaisilla verkostoilla, jotka tulevat lapsen mukana. Perhehoitajuus ei koskaan kosketa pelkästään lasta vaan perhehoitajan tulee kyetä jatkuvasti muovautuvaan yhteistyöhön monien eri tahojen kanssa. Perhehoitajuuden myötä on mahdol-lista tarjota turvalliset kasvuolosuhteet lapselle tai nuorelle, joka ei syystä tai toisesta voi sillä hetkellä kotonaan asua.

Millaisia ominaisuuksia perhehoitajalla pitäisi mielestäsi olla?

Avoimuus ihmisiä, yhteistyötä ja muuttuvia tilanteita kohtaan on välttämätöntä. Ennakkoluulottomuutta ja rentoutta tarvitaan. Hyvä perhehoitaja on valmis avaamaan ovensa ja sydämensä tulevalle lapselle, mutta ymmärtää lapsen olevan lainassa ja että lapsella on elämässään tärkeitä ihmisiä ja historiaa, jotka ovat lapselle arvokkaita. Hyvä perhehoitaja on valmis ja sitoutunut yhteistyöhön paitsi lapsen biologisten sukulaisten kanssa, mutta myös sosiaalitoimen kanssa. Hyvä perhehoitaja on myös valmis ja halukas kehittämään omaa osaamistaan ja on sitoutunut myös jatkokoulutuksiin ja omien valmiuksiensa työstämiseen jatkossakin. Hyvä perhehoitaja ei ole koskaan ”valmis paketti” vaan matkalla, yhdessä sijoitetun lapsen kanssa.

 

Kiinnostaisiko sinua ryhtyä perhehoitajaksi?

Tarkista seuraavan PRIDE-valmennuksemme ajankohta ja ilmoittaudu mukaan!