Ajanvaraus ja tietoa koronarokotuksista

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusrokotuksista ja linkin ajanvaraukseen.

Tietoa koronarokotuksista

Työterveysasiakkaat saavat rokotukset omasta erillisen sopimuksen tehneestä työterveydestä. Tarkista työterveyshuollon toimijoiden rokotuspisteet tästä

Rokottaminen koostuu kahdesta tai kolmesta rokoteannoksesta, joista toinen annetaan 6-12 viikon kuluttua ensimmäisestä ja tarvittaessa kolmas kuuden kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta. 

​Rokotuspisteelle voi tulla vain oireettomana. Noudatathan turvaväli- ja maskisuosituksia rokotuspisteelle tullessasi.

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Ajan rokotukseen voi varata sähköisesti tai puhelimitse. Sähköisen ajanvarauksen ohje löytyy sivun alalaidasta.

3. rokotus 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmille

THL suosittelee kolmatta koronavirusrokotetta 60 vuotta täyttäneille, riskiryhmille 1 ja 2, lyhyellä 3-4 viikon annosvälillä ensimmäisen ja toisen rokotuksen saaneille. Tarkista riskiryhmät THL:n sivuilta. Kolmas rokotus annetaan aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta. Sähköisen ajanvarauksen lisäksi ajan voi varata soittamalla omaan sote-keskukseen. Kolmannen rokotuksen voi hakea myös walk-in-pisteistä ilman ajanvarausta.

Kolmas rokotusannos on samaa rokotetta, jota henkilö on saanut toisella rokotuskerralla. Käytössä ovat mRNA-rokotteet Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax.

Niillä kaksi kertaa rokotetuilla, jotka ovat aikaisemmin saaneet Astra Zenecan rokotteen, kolmas rokoteannos on mRNA-rokotetta tai Janssenin rokotetta. 1.12.2021 jälkeen AstraZenecan Vaxzevria-rokotteita ei ole enää käytössä, eikä niitä enää hankita Suomeen.

Rokotusoikeus ja kuuden kuukauden annosvälin toteutuminen tarkistetaan rokotuspisteellä. Asiointia nopeuttaa, jos sinulla on puhelimessasi tai tulostettuna Omakannan rokotustodistus. Ota mukaan myös henkilöllisyystodistuksesi (myös ajokortti tai Kela-kortti käyvät).

Katso tästä sähköisen ajanvarauksen ohje 3. rokotukseen

Pop-up- ja walk-in-rokotuspisteiltä saa koronarokotuksen ilman ajanvarausta

Ilman ajanvarausta voit käydä pop-up-rokotuspisteillä, joita pystytetään väliaikaisesti esimerkiksi kauppoihin. Myös Orimattilan ja Pukkilan sote-keskuksissa saa joulukuussa walk-in-rokotuksia ilman ajanvarausta.

Walk-in-rokotukset Trion rokotuspisteellä

 • ti–pe klo 15–19
 • la klo 10–17

Pop-up-rokotukset

 • ke 8.12. klo 12–18 S-market Vääksy (Rusthollintie 1)
 • pe 10.12. klo 12–18 ABC Nastola (Majakkatie 2)

Walk-in-rokotukset Kärkölän sote-keskuksessa

 • to 2.12. klo 16.30–19.30

Walk-in-rokotukset Orimattilan sote-keskuksessa

 • pe 3.12. klo 12.30–15.30
 • pe 17.12. klo 12.30–15.30
 • ti 21.12. klo 12.30–15.30
 • to 23.12. klo 9.30–12.00

Ajanvaraus koronavirusrokotusta varten

Kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata ajan koronavirusrokotusta varten 1. ja 2. koronarokotukseen. Pfizer-BionNTechin ja Modernan mRNA-rokotteita voidaan antaa kaikille 12-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Tehosterokoteannos on samaa rokotetta, jota henkilö on saanut aiemmalla rokotuskerralla. Käytössä ovat mRNA-rokotteet Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax.

Niillä, jotka ovat aikaisemmin saaneet Astra Zenecan rokotteen, tehosterokoteannos on mRNA-rokotetta tai Janssenin rokotetta. 1.12.2021 jälkeen AstraZenecan Vaxzevria-rokotteita ei ole enää käytössä, eikä niitä enää hankita Suomeen. Niille, joille mRNA-rokote ei sovi terveydellisen esteen vuoksi, annetaan Janssenin rokotetta.

Sähköinen ajanvaraus toisen henkilön puolesta on mahdollista puolesta-asioinnin kautta. Jos sähköisen ajanvarauksen käyttö ei ole mahdollista, varaa aika puhelimitse omasta sote-keskuksestasi.

Tarkista sote-keskusten rokotuspisteet ja yhteystiedot tästä

Suosittelemme sähköistä ajanvarausta alla olevan linkin kautta. Jos kansalaisella on voimassa turvakielto väestörekisteritiedoissa, ei eAsiointi eikä sähköinen ajanvaraus ole mahdollista.

12-15-vuotiaiden rokotukset

THL: Tietoa koronarokotuksesta 12–15-vuotiaalle nuorelle
THL: Tietoa 12–15-vuotiaan huoltajalle 

Jos 12-15-vuotiaalla on omat pankkitunnukset, hän voi varata ajan sähköisesti rokotuspisteille.  Toisen tiedoilla ei aikaa saa varata. 12-15-vuotiaat voivat ottaa rokotteen myös Lahdessa Trion walk-in -rokotuspisteellä.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään asiasta, tarvitaan kaikkien huoltajien kirjallinen suostumus. Lomake tulee olla nuoren mukana rokotustilanteessa ja sen saa tulostettua THL:n sivuilta.

 

Ohje sote-keskusten koronavirusrokotuksen sähköiseen ajanvaraukseen

Katso tästä sähköisen ajanvarauksen ohje

Jos aikoja ei löydy sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä, aikoja ei ole vapaana. Aikoja ei tässä tapauksessa ole saatavilla myöskään puhelimitse.

Jos varataan aikaa useammalle henkilölle, on järjestelmästä kirjauduttava välillä ulos, ja varattava toinen aika tämän henkilön omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Ajan peruminen tai siirtäminen

Mikäli et pääse rokotukseen, on tärkeää, että perut varatun ajan. Sähköisesti varatun ajan voi perua sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Jos sähköisesti varatun ajan peruu puhelimitse, peruttu aika jää näkyviin sähköiseen ajanvarausjärjestelmään. Puhelimitse varatun ajan voi perua vain puhelimitse. Rokotuspisteellä sairaanhoitajan varaama tehosterokotusaika perutaan tai siirretään puhelimitse.

Ajan siirtäminen: peru ensin varatut ajat, ja varaa uudet ajat.

Sote-keskusten rokotuspisteet ja yhteystiedot

Valmistautuminen rokotukseen

Ethän tule rokotukseen, jos sinulla on kuumetta, hengitystieoireita tai vatsaoireita. Tarvittaessa peru varattu aika. Rokotus annetaan olkavarren yläosaan, joten pukeudu vaatetukseen, jossa olkavarsi on helppo paljastaa. Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi (myös ajokortti tai Kela-kortti käyvät). Ruuhkien välttämiseksi on tärkeää, ettei odotustilaan tulla liian aikaisin. Tulethan siis sovittuna aikana. Rokotuksen jälkeen seuranta-aika on 15 minuuttia, tai mikäli olet saanut aikaisemmin jostakin rokotteesta tai lääkkeestä anafylaktisen reaktion, on seuranta-aika 30 minuuttia. Varaudu tähän aikataulussasi.

Rokotteiden turvallisuus

Käytössä olevien rokotteiden tiedetään estävän erittäin tehokkaasti oireista koronatautia ja erityisesti vaikeita tautimuotoja. Toistaiseksi on melko vähän tietoa siitä, kuinka hyvin rokotukset estävät tartunnan saamista ja tartuttavuutta. Siksi toimintasuositukset ovat toistaiseksi samat sekä rokotteen saaneille että rokottamattomille henkilöille. Modernan ja Pfizer-BioNTechin koronarokotteet ovat samankaltaisia mRNA-rokotteita, joilla molemmilla on hyvä teho myös virusmuunnoksiin.

Modernan rokotetta ei suositella alle 30-vuotiaille miehille tai pojille. Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei toistaiseksi myöskään suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Tämä rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta. mRNA-rokotteen saaneilla nuorilla miehillä on raportoitu hyvin harvinaisena haittavaikutuksena sydänlihastulehdusta.

Koronarokotustodistus

Suomessa annetuista rokotuksista saa tulostettua EU:n koronatodistuksen Omakannasta.

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Näkymä Omakannasta:

Jos et näe koronatodistusta Omakannassa ja olet jo saanut molemmat rokotteet, olethan yhteydessä rokotuksen antaneeseen yksikköön (sote-keskus tai työterveys). Kirjaamisessa tai tietojen siirtymisessä voi olla virhe, joka tulee korjata.

Suomessa koronarokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista. Jos olet saanut yhden tai molemmat rokotteet ulkomailla, molemmat rokotteet kattavaa rokotustodistusta ei muodostu omakantaan. EU-kansalaiset saavat omasta kotimaastaan rokotustodistuksen, joka toimii myös Suomessa.

Jos Omakanta-palvelua ei käytä tai todistuksen hakee alaikäisen lapsen puolesta, voi koronatodistuksen noutaa tulosteena omasta sote-keskuksesta. Sote-keskukseen voi olla ensin yhteydessä puhelimitse, jotta henkilökunta voi tarkastaa, että tiedot koronatodistuksessa ovat oikein.