Koronavirus­rokotukset

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusrokotuksista ja linkin ajanvaraukseen.

Sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä on huoltokatko 11.–13. kesäkuuta. Käyttökatko alkaa perjantaina 11.6. kello 21 ja päättyy maanantaina 14.6. kello 8.

Työterveysasiakkaiden rokotukset ensisijaisesti omasta erillisen sopimuksen tehneestä työterveydestä. Tarkista työterveyshuollon toimijoiden rokotuspisteet tästä

Rokottaminen koostuu kahdesta rokoteannoksesta, joista toinen annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisen rokotteen jälkeen. Aika molempiin rokotuksiin varataan samalla kerralla. Tehosterokotteen ajankohtaa voidaan tarvittaessa siirtää viikolla (11-13 viikon päähän ensimmäisestä rokotuskerrasta).  On suositeltavaa käydä samassa toimipisteessä tehosterokotteella. 

Alle 65-vuotiaille, jotka ovat saaneet AstraZenecan rokotteen, annetaan tehosterokotteena Pfizer-BioNtechin tai Modernan rokote. Muutoin tehosterokotus annetaan samalla rokotteella kuin ensimmäinen. 65 vuotta täyttäneille suositellaan rokotussarjan jatkamista aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. Mikäli asiakas on saanut Astra Zenecan rokotteen ja ei halua tehosteena Astra Zenecan rokotetta, voi hän valita myös mRNA-rokotteen (Moderna tai Pfizer-BioNtech). Jos asiakas valitsee toisen rokotteen, varaa hän uuden ajan tehosterokotukseen.

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Ajanvaraus tapahtuu sähköisesti tai puhelimitse alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Ajanvaraus koronavirusrokotusta varten

Kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata ajan koronavirusrokotusta varten. 16–17-vuotiaille annetaan tällä hetkellä vain Pfizer-BioNTechin rokotetta, joten aikaa varatessa on huomioitava, että 16–17-vuotiaat voivat varata ajan vain Pfizer-BioNTechin rokotteelle.

Sähköinen ajanvaraus toisen henkilön puolesta on mahdollista puolesta-asioinnin kautta. Jos sähköisen ajanvarauksen käyttö ei ole mahdollista, varaa aika puhelimitse omasta sote-keskuksestasi.

Tarkista sote-keskusten rokotuspisteet ja yhteystiedot tästä

Suosittelemme sähköistä ajanvarausta alla olevan linkin kautta. Jos kansalaisella on voimassa turvakielto väestörekisteritiedoissa, ei eAsiointi eikä sähköinen ajanvaraus ole mahdollista.

Ohje sote-keskusten koronavirusrokotuksen sähköiseen ajanvaraukseen

Katso tästä sähköisen ajanvarauksen ohje

Jos aikoja ei löydy sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä, aikoja ei ole vapaana. Aikoja ei tässä tapauksessa ole saatavilla myöskään puhelimitse.

Jos varataan aikaa useammalle henkilölle, on järjestelmästä kirjauduttava välillä ulos, ja varattava toinen aika tämän henkilön omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Ajan peruminen tai siirtäminen

Mikäli et pääse rokotukseen, on tärkeää, että perut varatun ajan. Sähköisesti varatun ajan voi perua sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Jos sähköisesti varatun ajan peruu puhelimitse, peruttu aika jää näkyviin sähköiseen ajanvarausjärjestelmään. Puhelimitse varatun ajan voi perua vain puhelimitse. Rokotuspisteellä sairaanhoitajan varaama tehosterokotusaika perutaan tai siirretään puhelimitse.

Ajan siirtäminen: peru ensin varatut ajat, ja varaa uudet ajat.

Valmistautuminen rokotukseen

Ethän tule rokotukseen, jos sinulla on kuumetta, hengitystieoireita tai vatsaoireita. Tarvittaessa peru varattu aika. Rokotus annetaan olkavarren yläosaan, joten pukeudu vaatetukseen, jossa olkavarsi on helppo paljastaa. Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi (myös ajokortti tai Kela-kortti käyvät). Ruuhkien välttämiseksi on tärkeää, ettei odotustilaan tulla liian aikaisin. Tulethan siis sovittuna aikana. Rokotuksen jälkeen seuranta-aika on 15 minuuttia, tai mikäli olet saanut aikaisemmin jostakin rokotteesta tai lääkkeestä anafylaktisen reaktion, on seuranta-aika 30 minuuttia. Varaudu tähän aikataulussasi.

Rokotteiden turvallisuus

Käytössä olevien rokotteiden tiedetään estävän erittäin tehokkaasti oireista koronatautia ja erityisesti vaikeita tautimuotoja. Toistaiseksi on melko vähän tietoa siitä, kuinka hyvin rokotukset estävät tartunnan saamista ja tartuttavuutta. Siksi toimintasuositukset ovat toistaiseksi samat sekä rokotteen saaneille että rokottamattomille henkilöille. Modernan ja Pfizer-BioNTechin koronarokotteet ovat samankaltaisia mRNA-rokotteita, joilla molemmilla on hyvä teho myös virusmuunnoksiin.