Koronavirus­rokotukset

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusrokotuksista ja linkin ajanvaraukseen.

Tietoa koronarokotuksista

Työterveysasiakkaiden rokotukset ensisijaisesti omasta erillisen sopimuksen tehneestä työterveydestä. Tarkista työterveyshuollon toimijoiden rokotuspisteet tästä

Rokottaminen koostuu kahdesta rokoteannoksesta, joista toinen annetaan 6-12 viikon kuluttua ensimmäisen rokotteen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisille ja 3-4 viikon annosvälillä rokotuksen saaneille suositellaan 3. rokotusta. Aika 1. ja 2. rokotuksiin varataan samalla kerralla. Rokoteannokset voi myös hakea walk-in-pisteiltä. On suositeltavaa, että sama palveluntarjoaja (esim. Päijät-Sote tai työterveyshuolto) antaa kummankin rokoteannoksen.

​Rokotuspisteelle voi tulla vain oireettomana. Noudatathan turvaväli- ja maskisuosituksia rokotuspisteelle tullessasi.

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Ajan rokotukseen voi varata sähköisesti tai puhelimitse. Sähköisen ajanvarauksen ohje löytyy sivun alalaidasta.

Walk-in-rokotuspisteeltä saa koronarokotuksen ilman ajanvarausta

Jos tehosterokotteen ottamisen haluaa aikaistaa, on se mahdollista walk-in-rokotuspisteillä. Walk-in -pisteiltä saa kakkosrokotteen, jos ensimmäisestä annoksesta on vähintään 6 viikkoa. Jo varattua aikaa ei tarvitse itse perua, vaan se perutaan asiakkaan puolesta walk-in -pisteellä rokotteen antamisen yhteydessä.

Walk-in-rokotukset Lahden Triossa

 • ti-pe klo 15-19
 • la klo 10-17
 • su klo 11-17

Maanantaisin Trion rokotuspisteellä annetaan rokotuksia vain ajan varanneille ja walk-in on silloin suljettu.

Walk-in-rokotukset Orimattilan sote-keskuksessa

 • pe 24.9. klo 9-11.30 ja 12.30-15.30
 • ma 27.9. klo 12.30-15.30
 • ti 28.9. klo 9.-11.30 ja 12.30.-15.30
 • ke 29.9. klo 9.-11.30 ja 12.30.-15.30
 • to 30.9. klo 9-11.30
 • pe 1.10. klo 9.-11.30 ja 12.30.-15.30

Walk-in-rokotukset Myrskylän sote-keskuksessa

 • to 30.9. klo 13-15.30
 • pe 8.10. klo 13-15.30

3. rokotus voimakkaasti immuunipuutteisille sekä 3-4 viikon annosvälillä rokotuksen saaneille

THL suosittelee kolmatta koronavirusrokotetta voimakkaasti immuunipuutteisille sekä 3-4 viikon annosvälillä ensimmäisen ja toisen rokotuksen saaneille. Ajan kolmanteen rokotukseen voi varata soittamalla omaan sote-keskukseen tai työterveyteen. Sähköinen ajanvaraus 3. rokotukseen on mahdollista maanantaista 27.9. lähtien.  Kolmannen rokotuksen voi hakea myös walk-in-pisteistä ilman ajanvarausta. Voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään kuuluvat

 • elinsiirtopotilaat
 • kantasolusiirtopotilaat
 • henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • puolustuskykyä lamaavia eli immunosuppressiivisia lääkehoitoja saavat henkilöt esim. syöpähoitojen (sytostaattihoidot) tai autoimmuunisairauksien hoidossa (biologiset lääkkeet tai JAK-estäjät esim. reumasairauksissa)
 • henkilöt, jotka saavat dialyysihoitoa ja joilla on vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • henkilöt, joilla on pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • henkilöt, joilla on lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immuunipuutostila.

Tarkemmat tiedot immuunipuutoksista THL:n sivuilta

Kolmas annos voidaan tarjota voimakkaan immuunipuutteisille vähintään 2 kk toisen annoksen jälkeen. Lyhyellä 3-4 viikon annosvälillä rokotukset saaneille kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Lähtökohtaisesti kolmas annos annetaan samalla valmisteella kuin toinen annos on annettu. Tarvittaessa kolmas annos voi kuitenkin olla myös toista valmistetta. Tämä on mahdollista esimerkiksi vakavan allergian tai AstraZenecan rokotteen ikärajan takia, tai jos samaa rokotetta ei ole rokotuspisteellä rokotushetkellä.

Ajanvaraus koronavirusrokotusta varten

Kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata ajan koronavirusrokotusta varten 1. ja 2. koronarokotukseen. Pfizer-BionNTechin ja Modernan mRNA-rokotteita voidaan antaa kaikille 12-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Alle 65-vuotiaille, jotka ovat saaneet AstraZenecan rokotteen, annetaan tehosterokotteena Pfizer-BioNtechin tai Modernan rokote. Muutoin tehosterokotus annetaan samalla rokotteella kuin ensimmäinen. 65 vuotta täyttäneille suositellaan rokotussarjan jatkamista aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. Mikäli asiakas on saanut Astra Zenecan rokotteen ja ei halua tehosteena Astra Zenecan rokotetta, voi hän valita myös mRNA-rokotteen (Moderna tai Pfizer-BioNtech). Jos asiakas valitsee toisen rokotteen, varaa hän uuden ajan tehosterokotukseen.

Sähköinen ajanvaraus toisen henkilön puolesta on mahdollista puolesta-asioinnin kautta. Jos sähköisen ajanvarauksen käyttö ei ole mahdollista, varaa aika puhelimitse omasta sote-keskuksestasi.

Tarkista sote-keskusten rokotuspisteet ja yhteystiedot tästä

Suosittelemme sähköistä ajanvarausta alla olevan linkin kautta. Jos kansalaisella on voimassa turvakielto väestörekisteritiedoissa, ei eAsiointi eikä sähköinen ajanvaraus ole mahdollista.

Perusterveet 12-15-vuotiaat saavat rokotuksen ensisijaisesti kouluterveydenhuollosta

Rokotukset kouluterveydenhuollossa käynnistyivät perjantaina 13.8.

THL: Tietoa koronarokotuksesta 12–15-vuotiaalle nuorelle
THL: Tietoa 12–15-vuotiaan huoltajalle 

Jos 12-15-vuotiaalla on omat pankkitunnukset, hän voi varata ajan sähköisesti rokotuspisteille.  Toisen tiedoilla ei aikaa saa varata. 12-15-vuotiaat voivat ottaa rokotteen myös Lahdessa Trion walk-in -rokotuspisteellä.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään asiasta, tarvitaan kaikkien huoltajien kirjallinen suostumus. Lomake tulee olla nuoren mukana rokotustilanteessa ja sen saa tulostettua THL:n sivuilta.

 

Ohje sote-keskusten koronavirusrokotuksen sähköiseen ajanvaraukseen

Katso tästä sähköisen ajanvarauksen ohje

Jos aikoja ei löydy sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä, aikoja ei ole vapaana. Aikoja ei tässä tapauksessa ole saatavilla myöskään puhelimitse.

Jos varataan aikaa useammalle henkilölle, on järjestelmästä kirjauduttava välillä ulos, ja varattava toinen aika tämän henkilön omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Ajan peruminen tai siirtäminen

Mikäli et pääse rokotukseen, on tärkeää, että perut varatun ajan. Sähköisesti varatun ajan voi perua sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Jos sähköisesti varatun ajan peruu puhelimitse, peruttu aika jää näkyviin sähköiseen ajanvarausjärjestelmään. Puhelimitse varatun ajan voi perua vain puhelimitse. Rokotuspisteellä sairaanhoitajan varaama tehosterokotusaika perutaan tai siirretään puhelimitse.

Ajan siirtäminen: peru ensin varatut ajat, ja varaa uudet ajat.

Valmistautuminen rokotukseen

Ethän tule rokotukseen, jos sinulla on kuumetta, hengitystieoireita tai vatsaoireita. Tarvittaessa peru varattu aika. Rokotus annetaan olkavarren yläosaan, joten pukeudu vaatetukseen, jossa olkavarsi on helppo paljastaa. Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi (myös ajokortti tai Kela-kortti käyvät). Ruuhkien välttämiseksi on tärkeää, ettei odotustilaan tulla liian aikaisin. Tulethan siis sovittuna aikana. Rokotuksen jälkeen seuranta-aika on 15 minuuttia, tai mikäli olet saanut aikaisemmin jostakin rokotteesta tai lääkkeestä anafylaktisen reaktion, on seuranta-aika 30 minuuttia. Varaudu tähän aikataulussasi.

Rokotteiden turvallisuus

Käytössä olevien rokotteiden tiedetään estävän erittäin tehokkaasti oireista koronatautia ja erityisesti vaikeita tautimuotoja. Toistaiseksi on melko vähän tietoa siitä, kuinka hyvin rokotukset estävät tartunnan saamista ja tartuttavuutta. Siksi toimintasuositukset ovat toistaiseksi samat sekä rokotteen saaneille että rokottamattomille henkilöille. Modernan ja Pfizer-BioNTechin koronarokotteet ovat samankaltaisia mRNA-rokotteita, joilla molemmilla on hyvä teho myös virusmuunnoksiin.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Tämä rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta. mRNA-rokotteen saaneilla nuorilla miehillä on raportoitu hyvin harvinaisena haittavaikutuksena sydänlihastulehdusta. Vielä ei tiedetä, liittyykö sama riski kolmanteen rokoteannokseen, ja asian arviointi THL:ssa jatkuu.

Koronarokotustodistus

Suomessa annetuista rokotuksista saa tulostettua EU:n koronatodistuksen Omakannasta.

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Näkymä Omakannasta:

Jos et näe koronatodistusta Omakannassa ja olet jo saanut molemmat rokotteet, olethan yhteydessä rokotuksen antaneeseen yksikköön (sote-keskus tai työterveys). Kirjaamisessa tai tietojen siirtymisessä voi olla virhe, joka tulee korjata.

Suomessa koronarokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista. Jos olet saanut yhden tai molemmat rokotteet ulkomailla, molemmat rokotteet kattavaa rokotustodistusta ei muodostu omakantaan.