Koronavirus­rokotukset

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusrokotuksista ja linkin ajanvaraukseen.

Lahden Triossa saa ensimmäisen koronarokotuksen ilman ajanvarausta 5.-6.8. klo 15-19.30

Walk in -rokotuspiste on auki torstaina 5.8. ja perjantaina 6.8. klo 15-19.30. Rokotuspiste on avoinna myös viikonloppuna. Viikonlopun aukioloajat varmistuvat myöhemmin.

Päijät-Soten alueella asuva, tervetuloa rokotukseen, jos et ole saanut vielä ensimmäistä koronarokotetta ja olet yli 16-vuotias tai 12-15-vuotias riskiryhmäläinen.

​Rokotuspisteelle voi tulla vain oireettomana. Noudatathan turvaväli- ja maskisuosituksia rokotuspisteelle tullessasi.

 

Tietoa koronarokotuksista

Työterveysasiakkaiden rokotukset ensisijaisesti omasta erillisen sopimuksen tehneestä työterveydestä. Tarkista työterveyshuollon toimijoiden rokotuspisteet tästä

Rokottaminen koostuu kahdesta rokoteannoksesta, joista toinen annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisen rokotteen jälkeen. Aika molempiin rokotuksiin varataan samalla kerralla. Tehosterokotteen ajankohtaa voidaan tarvittaessa siirtää viikolla (11-13 viikon päähän ensimmäisestä rokotuskerrasta).  On suositeltavaa käydä samassa toimipisteessä tehosterokotteella. 

Alle 65-vuotiaille, jotka ovat saaneet AstraZenecan rokotteen, annetaan tehosterokotteena Pfizer-BioNtechin tai Modernan rokote. Muutoin tehosterokotus annetaan samalla rokotteella kuin ensimmäinen. 65 vuotta täyttäneille suositellaan rokotussarjan jatkamista aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. Mikäli asiakas on saanut Astra Zenecan rokotteen ja ei halua tehosteena Astra Zenecan rokotetta, voi hän valita myös mRNA-rokotteen (Moderna tai Pfizer-BioNtech). Jos asiakas valitsee toisen rokotteen, varaa hän uuden ajan tehosterokotukseen.

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Ajanvaraus tapahtuu sähköisesti tai puhelimitse alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Ajanvaraus koronavirusrokotusta varten

Kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata ajan koronavirusrokotusta varten. Pfizer-BionNTechin ja Modernan mRNA-rokotteita voidaan antaa kaikille 16-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Sähköinen ajanvaraus toisen henkilön puolesta on mahdollista puolesta-asioinnin kautta. Jos sähköisen ajanvarauksen käyttö ei ole mahdollista, varaa aika puhelimitse omasta sote-keskuksestasi.

Tarkista sote-keskusten rokotuspisteet ja yhteystiedot tästä

Suosittelemme sähköistä ajanvarausta alla olevan linkin kautta. Jos kansalaisella on voimassa turvakielto väestörekisteritiedoissa, ei eAsiointi eikä sähköinen ajanvaraus ole mahdollista.

Nuorten 12–15 -vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotukset

Rokotusajan 12–15-vuotiaille riskiryhmäläisille voi varata vain puhelimitse sote-keskuksista. Sote-keskusten yhteystiedot löytyvät täältä.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään asiasta, tarvitaan kaikkien huoltajien kirjallinen suostumus. Lomake tulee olla nuoren mukana rokotustilanteessa ja sen saa tulostettua THL:n sivuilta.

Riskiryhmät määräytyvät kuten yli 16-vuotiaissakin, poikkeuksena ylipainon alaraja, joka on 35. Huoltaja voi tehdä arvion lapsen painoindeksin laskemiseen tarkoitetulla ISO-BMI -laskurilla.

Ohje sote-keskusten koronavirusrokotuksen sähköiseen ajanvaraukseen

Katso tästä sähköisen ajanvarauksen ohje

Jos aikoja ei löydy sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä, aikoja ei ole vapaana. Aikoja ei tässä tapauksessa ole saatavilla myöskään puhelimitse.

Jos varataan aikaa useammalle henkilölle, on järjestelmästä kirjauduttava välillä ulos, ja varattava toinen aika tämän henkilön omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Ajan peruminen tai siirtäminen

Mikäli et pääse rokotukseen, on tärkeää, että perut varatun ajan. Sähköisesti varatun ajan voi perua sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Jos sähköisesti varatun ajan peruu puhelimitse, peruttu aika jää näkyviin sähköiseen ajanvarausjärjestelmään. Puhelimitse varatun ajan voi perua vain puhelimitse. Rokotuspisteellä sairaanhoitajan varaama tehosterokotusaika perutaan tai siirretään puhelimitse.

Ajan siirtäminen: peru ensin varatut ajat, ja varaa uudet ajat.

Valmistautuminen rokotukseen

Ethän tule rokotukseen, jos sinulla on kuumetta, hengitystieoireita tai vatsaoireita. Tarvittaessa peru varattu aika. Rokotus annetaan olkavarren yläosaan, joten pukeudu vaatetukseen, jossa olkavarsi on helppo paljastaa. Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi (myös ajokortti tai Kela-kortti käyvät). Ruuhkien välttämiseksi on tärkeää, ettei odotustilaan tulla liian aikaisin. Tulethan siis sovittuna aikana. Rokotuksen jälkeen seuranta-aika on 15 minuuttia, tai mikäli olet saanut aikaisemmin jostakin rokotteesta tai lääkkeestä anafylaktisen reaktion, on seuranta-aika 30 minuuttia. Varaudu tähän aikataulussasi.

Rokotteiden turvallisuus

Käytössä olevien rokotteiden tiedetään estävän erittäin tehokkaasti oireista koronatautia ja erityisesti vaikeita tautimuotoja. Toistaiseksi on melko vähän tietoa siitä, kuinka hyvin rokotukset estävät tartunnan saamista ja tartuttavuutta. Siksi toimintasuositukset ovat toistaiseksi samat sekä rokotteen saaneille että rokottamattomille henkilöille. Modernan ja Pfizer-BioNTechin koronarokotteet ovat samankaltaisia mRNA-rokotteita, joilla molemmilla on hyvä teho myös virusmuunnoksiin.

Koronarokotustodistus

Suomessa annetuista rokotuksista saa tulostettua EU:n koronatodistuksen Omakannasta.

  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Näkymä Omakannasta:

Jos et näe koronatodistusta Omakannassa ja olet jo saanut molemmat rokotteet, olethan yhteydessä rokotuksen antaneeseen yksikköön (sote-keskus tai työterveys). Kirjaamisessa tai tietojen siirtymisessä voi olla virhe, joka tulee korjata.

Suomessa koronarokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista. Jos olet saanut yhden tai molemmat rokotteet ulkomailla, molemmat rokotteet kattavaa rokotustodistusta ei muodostu omakantaan.