Koronavirusrokotukset

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusrokotuksista ja linkit ajanvaraukseen. Hyvinvointiyhtymän alueella koronavirusrokotukset ovat käynnissä. Koko väestön kattavat rokotukset eivät ole vielä alkaneet.

Rokotusjärjestys riippuu rokotteiden saatavuudesta ja THL:n linjauksista. Ikä- ja riskiryhmät saavat rokotteita  eri aikaan, koska ryhmille on käytössä eri rokotteita. Muiden ikäryhmien ja riskiryhmien rokotusaikataulusta tiedotamme tarkemmin, kun rokotusaikataulu varmistuu.

Viikolla 5 on jaettu 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien henkilöiden koteihin kirje rokotukseen hakeutumisesta. Kirjeen voit lukea myös tästä. Viittomakielinen ohje yli 70-vuotiaille on katsottavissa Youtube-kanavallamme.

 

Ryhmä Ajanvaraus Rokote Rokotuspiste
75 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
Ajanvaraus auki Pfizer-BioNtech Sote-keskukset ja Trion rokotuspiste
70-74-vuotiaat Ei vielä ajanvarausta Pfizer-BioNtech
60-69-vuotiaat riskiryhmään 1 kuuluvat Ajanvaraus auki AstraZeneca Trion rokotuspiste ja Sysmän ja Heinolan sote-keskukset
50 vuotta täyttäneet riskiryhmään 1 kuuluvat Ajanvaraus auki AstraZeneca Sote-keskukset ja Trion rokotuspiste
Sote-ammattilaiset Ajanvaraus auki rajoitetuille ryhmille AstraZeneca Trion rokotuspiste ja Työterveys Wellamo
Kotihoidon asiakkaat Rokotukset käynnissä Moderna

Rokottaminen koostuu kahdesta rokoteannoksesta, joista toinen annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisen rokotteen jälkeen. Aika molempiin rokotuksiin varataan samalla kerralla. Suosittelemme sähköistä ajanvarausta alla olevien linkkien kautta. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Sähköinen ajanvaraus ikääntyneen puolesta on mahdollista puolesta-asioinnin kautta. Läheinen voi myös avustaa ikääntynyttä tekemään sähköisen ajanvarauksen. Ajanvarauksen voi tehdä myös soittamalla omaan sote-keskukseen.

Valmistautuminen rokotukseen

Ethän tule rokotukseen, jos sinulla on kuumetta, hengitystieoireita tai vatsaoireita. Tarvittaessa peru varattu aika. Rokotus annetaan olkavarren yläosaan, joten pukeudu vaatetukseen, jossa olkavarsi on helppo paljastaa. Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi (myös ajokortti tai Kela-kortti käyvät). Ruuhkien välttämiseksi on tärkeää, ettei odotustilaan tulla liian aikaisin. Tulethan siis sovittuna aikana. Rokotuksen jälkeen seuranta-aika on 15 minuuttia, tai mikäli olet saanut aikaisemmin jostakin rokotteesta tai lääkkeestä anafylaktisen reaktion, on seuranta-aika 30 minuuttia. Varaudu tähän aikataulussasi.

75-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotukset

80-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotukset on aloitettu sote-keskuksissa 8.2. Ajanvaraus 75-79-vuotiaille avautui 24.2. klo 12.

Myös virallinen omaishoitaja (ei ikärajaa) tai samassa taloudessa asuva yli 70-vuotias voi varata ajan. Tässä tapauksessa aika on varattava puhelimitse molemmille samalle rokotuskäynnille.

Yli 75-vuotiaiden ajanvaraus (75-vuotta täyttäneet)

Perussairautensa vuoksi riskiryhmään 1 kuuluvat

Perussairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat jaetaan kahteen ryhmään, joista ensimmäisenä rokotetaan 50–69-vuotiaat riskiryhmään 1 lukeutuvat henkilöt:

Henkilöt, joilla on lääkärin toteama vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila:

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Riskiryhmät ja niihin kuuluvat sairaudet on määritetty valtakunnallisesti. Lue lisää riskiryhmien rokotusjärjestyksestä. Ikä- ja riskiryhmät saavat rokotteita eri aikaan, koska ryhmille on käytössä eri rokotteita.

Riskiryhmien rokotukset järjestetään Sysmän ja Heinolan sote-keskuksissa sekä Lahdessa Trion rokotuspisteellä. Sysmän rokotuspisteelle voivat varata ajan sysmäläiset ja Heinolan rokotuspisteelle heinolalaiset. Lahden rokotuspisteelle ajan voivat varata kaikkien muiden hyvinvointiyhtymän alueen kuntien asukkaat. Riskiryhmäläisten rokottamista laajennetaan muihin sote-keskuksiin, kun rokotteita saadaan enemmän.

50-69-vuotiaiden, riskiryhmään 1 kuuluvien ajanvaraus

Sote-ammattilaisten rokotukset

Kotihoidon työntekijöiden rokotukset aloitettiin viikolla 7. Kotihoidon työntekijöihin rinnastetaan myös muut potilaiden ja asiakkaiden kotona työskentelevät sote-ammattilaiset.

Rokotuksia ei vielä laajenneta koko sote-henkilöstöön, vaan rokotusryhmät ovat edelleen tiukasti rajattuja. Rokotetta tarjotaan henkilökunnalle seuraavassa järjestyksessä:

 1. Teho-osastojen henkilökunta
 2. Covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen, Akuutti24:n ja ensihoidon henkilökunta sekä päivystystyössä koronapotilaita hoitavat
 3. Covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
 4. Ikääntyneiden asumispalvelujen ja tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat
 5. Kotihoidon työntekijät. Kotihoidon työntekijöihin rinnastetaan myös muut iäkkäiden potilaiden ja asiakkaiden kotona päätyönään työskentelevät sote-ammattilaiset

Kaikki yllä mainittuihin henkilöstöryhmiin kuuluvat, jotka eivät vielä ole saaneet rokotuksia, voivat varata ajan.

Yhtymän henkilökunta ja Työterveys Wellamon asiakkaat varaavat ajan Päijät-Hämeen keskussairaalan rokotuspisteelle. Muut kuten yksityisen palvelutuottajan työntekijät varaavat ajan Lahden Trion rokotuspisteelle. Suosittelemme ajan varaamista sähköisesti (Trion rokotuspiste).

Muun kuin yllä mainittuihin ryhmiin kuuluvan sote-henkilökunnan rokotukset aloitetaan samaan aikaan väestön rokotusten kanssa.

Sote-ammattilaisten ajanvaraus

Ajanvaraus sähköisesti tai tarvittaessa puhelimitse

Rokotuksen saa vain ajanvarauksella, ja jokaiselle rokotettavalle tulee varata oma aika. Suosittelemme ajan varaamista sähköisesti. Jos sähköisen ajanvarauksen käyttö ei ole mahdollista, varaa aika puhelimitse omasta sote-keskuksestasi. Mikäli et pääse rokotukseen, on tärkeää, että perut varatun ajan. Peruminen ja ajan siirtäminen tapahtuvat puhelimitse oman sotekeskuksen kautta.

Ohje koronavirusrokotuksen sähköiseen ajanvaraukseen

 1. Napsauta näistä oman ryhmäsi linkkiä: Yli 75-vuotiaiden ajanvaraus (75-vuotta täyttäneet), 50-69-vuotiaiden, riskiryhmään 1 kuuluvien ajanvaraus, Sote-ammattilaisten ajanvaraus

 2. Valitse tunnistautumistapa ja kirjaudu sisään. Tunnistautuminen vaatii verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
 3. Olet tunnistautumassa palveluun ”Ajanvaraus- ja palvelunhallinta”, ja napsauta ”Jatka palveluun”.
 4. Tulet sivulle, josta pääset tekemään ajanvarausta.
 5. Siirry valitsemaan ajat (vihreä painike).
 6. Valitse asiointipiste ja vastaanottaja.
 7. Valitse kalenterista päivä ja kellonaika.
 8. Tee varaus.
 9. Vahvista varaus.

Jos varataan aikaa useammalle henkilölle, on järjestelmästä kirjauduttava välillä ulos, ja varattava toinen aika tämän henkilön omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Rokotteiden turvallisuus

Käytössä olevien rokotteiden tiedetään estävän erittäin tehokkaasti oireista koronatautia ja erityisesti vaikeita tautimuotoja. Toistaiseksi on melko vähän tietoa siitä, kuinka hyvin rokotukset estävät tartunnan saamista ja tartuttavuutta. Siksi toimintasuositukset ovat toistaiseksi samat sekä rokotteen saaneille että rokottamattomille henkilöille.