Koronavirusrokotukset

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusrokotuksista ja linkit ajanvaraukseen. Hyvinvointiyhtymän alueella koronavirusrokotukset ovat käynnissä. Koko väestön kattavat rokotukset eivät ole vielä alkaneet.

Rokotusjärjestys riippuu rokotteiden saatavuudesta ja THL:n linjauksista. Ikä- ja riskiryhmät saavat rokotteita  eri aikaan, koska ryhmille on käytössä eri rokotteita. Muiden ikäryhmien ja riskiryhmien rokotusaikataulusta tiedotamme tarkemmin, kun rokotusaikataulu varmistuu.

Tiedotamme myöhemmin, mikä tehosterokote annetaan alle 65-vuotiaille, jotka ovat saaneet AstraZenecan rokotteen.

Koronavirusrokotusten arvioitu aikataulu:

Ryhmä Ajanvaraus Rokote Rokotuspiste
70 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
Ajanvaraus auki Pfizer-BioNtech (Comirnaty) ja AstraZeneca (Vaxzevria) Sote-keskukset ja Trion rokotuspiste
16-69 -vuotiaat riskiryhmään 1 kuuluvat Ajanvaraus auki

16-17 -vuotiaiden ajanvaraus vain puhelimitse omasta sote-keskuksesta.

16–17-vuotiaille Pfizer-BioNtech/Comirnaty,
18–64-vuotiaille Moderna ja
65–69-vuotiaille AstraZeneca (Vaxzevria).
Sote-keskukset ja Trion rokotuspiste
65-69 -vuotiaat riskiryhmään 2 kuuluvat Ajanvaraus auki AstraZeneca (Vaxzevria) Sote-keskukset ja Trion rokotuspiste
Sote-ammattilaiset Ajanvaraus auki (Trio vain puhelimitse) Pfizer-BioNtech (Comirnaty) Trion rokotuspiste ja Työterveys Wellamo

Rokottaminen koostuu kahdesta rokoteannoksesta, joista toinen annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisen rokotteen jälkeen. Aika molempiin rokotuksiin varataan samalla kerralla. Suosittelemme sähköistä ajanvarausta alla olevien linkkien kautta. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Sähköinen ajanvaraus ikääntyneen puolesta on mahdollista puolesta-asioinnin kautta. Läheinen voi myös avustaa ikääntynyttä tekemään sähköisen ajanvarauksen. Ajanvarauksen voi tehdä myös soittamalla omaan sote-keskukseen.

Valmistautuminen rokotukseen

Ethän tule rokotukseen, jos sinulla on kuumetta, hengitystieoireita tai vatsaoireita. Tarvittaessa peru varattu aika. Rokotus annetaan olkavarren yläosaan, joten pukeudu vaatetukseen, jossa olkavarsi on helppo paljastaa. Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi (myös ajokortti tai Kela-kortti käyvät). Ruuhkien välttämiseksi on tärkeää, ettei odotustilaan tulla liian aikaisin. Tulethan siis sovittuna aikana. Rokotuksen jälkeen seuranta-aika on 15 minuuttia, tai mikäli olet saanut aikaisemmin jostakin rokotteesta tai lääkkeestä anafylaktisen reaktion, on seuranta-aika 30 minuuttia. Varaudu tähän aikataulussasi. Asiakas ei voi valita käytettävää rokotetta itse, eikä lääkäri voi määrätä käytettäväksi toista vaihtoehtoista rokotetta. Ainoa poikkeus tähän on vakava allergia jollekin rokotuksen apuaineelle.

Vähintään 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotukset

80-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotukset on aloitettu sote-keskuksissa 8.2. Ajanvaraus 75-79-vuotiaille avautui 24.2. klo 12. Ajanvaraus 70-74-vuotiaille avautui 22.3. klo 12.

Myös virallinen omaishoitaja (ei ikärajaa) tai samassa taloudessa asuva yli 70-vuotias voi varata ajan. Tässä tapauksessa aika on varattava puhelimitse molemmille samalle rokotuskäynnille.

Perussairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat

Perussairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat jaetaan kahteen ryhmään.

Riskiryhmät ja niihin kuuluvat sairaudet on määritetty valtakunnallisesti. Lue lisää riskiryhmien rokotusjärjestyksestä.

Sote-ammattilaisten rokotukset

Kotihoidon työntekijöihin rinnastetaan myös muut potilaiden ja asiakkaiden kotona työskentelevät sote-ammattilaiset.

Rokotuksia ei vielä laajenneta koko sote-henkilöstöön, vaan rokotusryhmät ovat edelleen tiukasti rajattuja. Rokotetta tarjotaan henkilökunnalle seuraavassa järjestyksessä:

 1. Teho-osastojen henkilökunta
 2. Covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen, Akuutti24:n ja ensihoidon henkilökunta sekä päivystystyössä koronapotilaita hoitavat
 3. Covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
 4. Ikääntyneiden asumispalvelujen ja tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat
 5. Kotihoidon työntekijät. Kotihoidon työntekijöihin rinnastetaan myös muut iäkkäiden potilaiden ja asiakkaiden kotona päätyönään työskentelevät sote-ammattilaiset

Kaikki yllä mainittuihin henkilöstöryhmiin kuuluvat, jotka eivät vielä ole saaneet rokotuksia, voivat varata ajan.

Yhtymän henkilökunta ja Työterveys Wellamon asiakkaat varaavat ajan Päijät-Hämeen keskussairaalan rokotuspisteelle. Muut kuten yksityisen palvelutuottajan työntekijät varaavat ajan Lahden Trion rokotuspisteelle.

Muun kuin yllä mainittuihin ryhmiin kuuluvan sote-henkilökunnan rokotukset aloitetaan samaan aikaan väestön rokotusten kanssa.

Työterveys Wellamon asiakkaat varaavat ajan sähköisesti tai puhelimitse työterveyden kautta.

Muut sote-ammattilaiset, jotka nyt ovat rokotusvuorossa, voivat varata aikoja vain puhelimitse (03 41089420) Trion rokotuspisteeseen.

Ajanvaraus sähköisesti tai tarvittaessa puhelimitse

Rokotuksen saa vain ajanvarauksella, ja jokaiselle rokotettavalle tulee varata oma aika. Suosittelemme ajan varaamista sähköisesti. Jos sähköisen ajanvarauksen käyttö ei ole mahdollista, varaa aika puhelimitse omasta sote-keskuksestasi. Mikäli et pääse rokotukseen, on tärkeää, että perut varatun ajan. Peruminen ja ajan siirtäminen tapahtuvat puhelimitse oman sotekeskuksen kautta.

Ohje koronavirusrokotuksen sähköiseen ajanvaraukseen

 1. Napsauta oman ryhmäsi ajanvarauslinkkiä (yllä)
 2. Valitse tunnistautumistapa ja kirjaudu sisään. Tunnistautuminen vaatii verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
 3. Olet tunnistautumassa palveluun ”Ajanvaraus- ja palvelunhallinta”, ja napsauta ”Jatka palveluun”.
 4. Tulet sivulle, josta pääset tekemään ajanvarausta.
 5. Siirry valitsemaan ajat (vihreä painike).
 6. Valitse asiointipiste ja vastaanottaja.
 7. Valitse kalenterista päivä ja kellonaika.
 8. Tee varaus.
 9. Vahvista varaus.

Jos varataan aikaa useammalle henkilölle, on järjestelmästä kirjauduttava välillä ulos, ja varattava toinen aika tämän henkilön omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Rokotteiden turvallisuus

Käytössä olevien rokotteiden tiedetään estävän erittäin tehokkaasti oireista koronatautia ja erityisesti vaikeita tautimuotoja. Toistaiseksi on melko vähän tietoa siitä, kuinka hyvin rokotukset estävät tartunnan saamista ja tartuttavuutta. Siksi toimintasuositukset ovat toistaiseksi samat sekä rokotteen saaneille että rokottamattomille henkilöille.