Tiesitkö, että monet terveysasiat voit jo hoitaa kotisohvalta? ”Yllättävän helppoa”

Päijät-Sote -sovellus tarjoaa uuden tavan saada apua ja neuvontaa julkisesta terveydenhuollosta. Moniin oireisiin saa apua ilman ajanvarausta ja ilman fyysistä tutkimusta. Yhteyden terveydenhoidon tiimiin digiklinikalle saa nopeasti ja reseptin ripeästi esimerkiksi silmätulehdukseen.

– Flunssa- tai allergiaoireet, vatsavaivat, hyönteisten pistot tai iho-oireet hoituvat sovelluksella usein huomattavasti nopeammin kuin asioimalla sote-keskuksessa. Samalla hoitohenkilökunnan aikaa säästyy asiakkaille, joiden oireet vaativat vastaanotolla tapahtuvaa tutkimusta tai hoitoa, kertoo tulosaluejohtaja Pertti Sopanen. 

Sovelluksesta löytyvät myös varatut ajat ja niitä voi myös perua. Lisäksi sieltä näkee laboratoriotulokset ja omat hoitokertomukset.  

Palvelua joka päivä

Sovelluksella voi asioida silloin kuin itselle parhaiten sopii, sillä digitaalinen hoitotiimi palvelee vuoden jokaisena päivänä. Esimerkiksi kiireettömiä viestejä voi lähettää hoitotiimille milloin tahansa. Asiakas itse voi olla vaikkapa mökillä ja palvelu kulkee mukana. 

Photo by Surface on Unsplash

Lapsiperheissä sovellus on otettu ilolla vastaan. Jokainen pienen lapsen vanhempi arvostaa sitä helppoutta, mitä digitaaliset palvelut tuovat arkeen. Lahtelainen perheenisä Arttu on yksi tyytyväisistä käyttäjistä. 

– Lapsen puolesta asioinnissa sovellus on hyvä. Voit olla rauhassa pienen potilaan kanssa kotona ja saada reseptit helposti ja nopeasti apteekkiin. Sekin on hyvä, että digipalvelut on koottu yhteen paikkaan helposti löydettäviksi. 

Toive jatkokehityksestä Artulla on myös jo esittää.
– Siinä vaiheessa, kun ajanvaraukset ovat sovelluksen kautta mahdollisia, toivon, että niistä tulisi muistutus esimerkiksi päivää ennen. 

Myös eläkkeellä oleva Kirsti pitää sovellusta selkeänä. Hän on ollut chatin kautta yhteydessä lääkäriin ja hoitajaan, katsellut ajanvarauksia ja käyttänyt viestipalvelua.
– Sovellus helpottaa kanssakäymistä ja yhteydenottoa. Ei tarvitse odottaa puhelimella langan päässä, vaan saa vastauksen ja tarvittaessa yhteyden ihmiseen nopeasti. 

Kirsti suosittelee sovellusta muille.
– Ihmisten pitäisi vain rohkeasti kokeilla sitä.

Jatkossa ajanvarausten lisäksi palveluun on tulossa lisää ominaisuuksia, kuten omahoitopolkuja. Samoin etävastaanottoja hyödynnetään vastaisuudessa yhä monipuolisemmin korvaamaan paikan päällä asiointeja. 

– Asiakkaat ovat tottuneet hoitamaan useimpia arjen asioita digitaalisesti, ajasta ja paikasta riippumatta. Siksi myös sähköiset terveyspalvelut otetaan omaksi nopeasti silloin, kun ne helpottavat arkea ja ovat helppoja käyttää. Sen on todistanut myös Päijät-Sote –sovelluksen suosio, kiteyttää Sopanen. 

Digiklinikka on käytössä Lahdessa, Iitissä, Kärkölässä ja Hartolassa joka päivä vuorokauden ympäri. Asikkalassa, Hollolassa, Heinolassa ja Padasjoella asuvat saavat apua oireisiin kello 6-22 kaikkina viikonpäivinä.  

Digiklinikan palvelut saa käyttöönsä lataamalla Päijät-Sote -sovelluksen tai asioimalla sovelluksessa tietokoneella osoitteessa paijatsote.suomisote.fi/

Lataa Päijät-Sote -sovellus Google Playsta tai AppStoresta.