Endometrioosi

Endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskierron aikana kohdun limakalvon kaltaisesti, mistä johtuu endometrioosiin liittyvät oireet: toistuvat alavatsakivut.

Mistä endometrioosissa on kyse

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy pesäkkeinä vatsaontelossa kohdun ulkopuolella. Pesäkkeitä todetaan yleisimmin vatsakalvon pinnalla, munasarjoissa, kohdun kannattimissa, emättimen pohjassa, suolessa ja virtsarakossa.

Yleisin endometrioosin aiheuttama oire ovat poikkeuksellisen voimakkaat, joka kuukausi esiintyvät kuukautiskivut, jotka saattavat alkaa jo useampia päiviä ennen vuotoa. Endometrioosi aiheuttaa usein myös yhdyntäkipua sekä ulostamis- tai virtsaamiskipua. Endometrioosi voi myös aiheuttaa lapsettomuutta.

Endometrioosia esiintyy noin 6–10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista.

Miten endometrioosi tutkitaan

Vaikea-asteiseen endometrioosiin viittaavia löydöksiä voidaan todeta gynekologisessa sisätutkimuksessa, mutta lievässä taudissa gynekologinen tutkimus voi olla täysin normaali. Lisätutkimuksena tehdään aina ultraäänitutkimus emättimen kautta ja joskus myös magneettitutkimus, jos epäillään vaikeaa endometrioosia.

Miten endometrioosia hoidetaan

Lievä endometrioosi

Lievään endometrioosiin liittyvää kipua pyritään hoitamaan ensisijaisesti hormonitoimintaan vaikuttavilla lääkkeillä, esimerkiksi ehkäisypillereillä, keltarauhashormonilla ja hormonikierukalla. Ne madaltavat estrogeenin määrää elimistössä.

Vaikea endometrioosi

Vaikeaan endometrioosiin liittyvän kivun ensisijainen hoito on pesäkkeiden poisto leikkaamalla.

Endometrioosiin liittyvän lapsettomuuden hoitona hormonihoito on tehoton ja leikkaushoitoon päädytään myös vain erityistilanteissa. Potilaat ohjataankin ensisijaisesti hoitoon lapsettomuuspoliklinikalle.

Taipumus muodostaa endometrioosipesäkkeitä säilyy koko elämän ajan. Pesäkkeet tarvitsevat naissukupuolihormonia, estrogeeni,a elääkseen. Tämän vuoksi oireet helpottuvat usein, kun munasarjojen toiminta lakkaa vaihdevuosi-iässä, vaikka pesäkkeet eivät itsekseen katoakaan.