Kohdunkaulan solumuutokset

Kohdunkaulassa voi esiintyä kohdunkaulan syöpää tai sen esiasteita.

Miten kohdunkaulan solumuutokset havaitaan

Kohdunkaulan solumuutokset havaitaan gynekologisella irtosolunäytteellä eli papakokeella. Kohdunkaulassa voi esiintyä kohdunkaulan syöpää tai sen esiasteita.

Jos papakokeessa löytyy solumuutoksia, jatkotutkimuksena on kohdunsuun tähystys (kolposkopia). Sen yhteydessä otetaan koepaloja, vaikka varsinaista syöpää ei epäiltäisikään. Lievempiä muutoksia seurataan papakokeen ja tarvittaessa HPV-testin avulla.

Mitä on hyvä tietää kondyloomaviruksesta

Tutkimusten mukaan kolme neljästä saa elämänsä aikana HPV-tartunnan. Virus tarttuu pääasiassa sukupuoliteitse, mutta myös muut tartuntatiet ovat mahdollisia. Tartunta-aikaa on usein mahdoton määrittää, sillä tartunta on lähes aina oireeton ja solumuutoksia voi tulla vasta vuosien kuluttua tartunnasta. Useimmiten solumuutoksia ei edes synny ohimenevän HPV-infektion aikana.

Lääkettä HPV-infektioon ei ole. Useimmiten elimistön oma puolustusjärjestelmä tuhoaa virukset. Infektiota estävä papillomavirusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Se ei kuitenkaan paranna jo saatua infektiota.

Miten kohdunkaulan solumuutoksia hoidetaan

Kohdunkaulan solumuutosten hoito riippuu löydöksestä. Vahvat ja keskivahvat esiasteet (CIN 2 ja 3) hoidetaan. Sen sijaan lievempiä muutoksia seurataan, koska niillä on erittäin hyvä taipumus parantua itsekseen.

Hoitona käytetään polikliinisesti paikallispuudutuksessa tehtävää sähkösilmukka- eli LOOP-hoitoa. Hoidon jälkeen ei tarvita sairaslomaa. Ainoastaan ammekylpy, uinti, tamponin käyttö ja yhdyntä on kielletty kolmen viikon ajan tulehdusriskin vuoksi.

Solumuutoksen aiheuttamista HPV-infektioista paranee puolet alle vuodessa ja 90 % 2−3 vuodessa.

Milloin säännöllinen seurata on tarpeen

HPV voi säilyä iholla tai limakalvolla piilevänä ja aktivoitua myöhemmin uudelleen. Siksi säännöllinen seuranta on tarpeen ensin poliklinikkakäynnein ja sen jälkeen papaseulontaohjelman mukaisesti.

Tavallisimmin vakituisessa parisuhteessa virus tai sen vasta-aineita on jo molemmilla, joten kondomin käyttö ei ole tarpeen. Tilapäissuhteissa kondomin oikea käyttö vähentää tartuntariskiä, mutta ei anna sataprosenttista suojaa.

Tupakointi lisää kohdunkaulan syövän kehittymisriskiä kolminkertaiseksi. Tupakoinnin lopettaminen lisää HPV-infektion mahdollisuutta parantua itsestään.