Kestävä kehitys hyvinvointialueen palveluissa

Kestävä kehitys. Ihmiset juoksevat harjulla. Päijät-Hämeen hyvinvointialue.
Kuva: Roine Piirainen

Päijät-Hämeen hyvinvointialue edistää kestäviä ja ympäristöystävällisiä palveluja

Kestävä kehitys tarkoittaa elämän edellytysten ylläpitämistä ja hyvinvoinnin edistämistä maapallon kantokyvyn rajoissa. Päijät-Hämeen hyvinvointialue edistää kestävää kehitystä vastuullisilla toimintatavoilla sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestäjänä ja työnantajana.

Hyvinvointialueella tavoitteena on kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti vähentää sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen ympäristökuormaa uusilla palveluratkaisuilla, sekä muun muassa liikkumisen, energian ja rakentamisen valinnoilla.

Ajankohtaista:

Vastuullinen toiminta kestävyyden perustana

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluihin liittyy paljon vastuullisuusnäkökohtia, jotka vaikuttavat koko hyvinvointialueeseen. Päijät-Hämeen hyvinvointialueen strategia 2023–2025 edellyttää, että hyvinvointialue toimii vastuullisesti ja huomioi toimintansa sosiaaliset, taloudelliset ja ympäristölliset vaikutukset.

Kestävää tulevaisuutta luodaan hyvinvointialueella yhdessä toimialueiden, sidosryhmien, yhteistyökumppanien ja asukkaiden kanssa. Hyvinvointialueen henkilöstön hyvinvointi ja työelämän hyvät käytännöt täydentävät kestävän kehityksen sosiaalista ulottuvuutta.

Vastuullinen toiminta hyvinvointialueella tarkoittaa organisaation vastuuta omasta toiminnasta aiheutuvista ympäristövaikutuksista. Vastuullinen toiminta ulottuu myös välillisesti aiheutuviin ympäristövaikutuksiin, kuten lääke- ja laitehankintoihin.

Tavoitteena on ympäristön kantokyvyn ja luonnonvarojen kestävän käytön huomioiva toimintakulttuuri.

Hankinnoissa kestävä kehitys tarkoittaa muun muassa työolojen huomiointia hankintojen toimitusketjussa, sekä sosiaalisten kriteerien ja ympäristökriteerien soveltamista.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ympäristöohjelma 2023–2025

Kestävä kehitys. Aurinkoinen metsämaisema. Päijät-Hämeen hyvinvointialue.
Kuva: Roine Piirainen

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ympäristöohjelman 2023–2025 tehtävänä on kestävän ja ympäristöystävällisen palvelutuotannon kehittäminen ja hiilineutraalisuuden tavoittaminen vuoteen 2035 mennessä.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue on sitoutunut toteuttamaan suunnitelmallisesti ympäristöohjelmaansa, kehittämään kestävän kehityksen raportointia, sekä kasvattamaan kestävän kehityksen osaamista hyvinvointialueella.

Ympäristöohjelman päämääränä on vakiintunut toimintakulttuuri kestävässä, ympäristö- ja ilmastoystävällisessä palvelutuotannossa kaikissa yksiköissä. Toimenpiteiden käytännön toteutus suunnitellaan tarkemmin ja budjetoidaan toimenpiteiden vastuuyksiköissä normaalin toiminnan suunnittelun yhteydessä.

Vuoden 2023–2025 ympäristöohjelman kehittämiskokonaisuudessa on 11 osa-aluetta.

Lue lisää ympäristöohjelmasta ja kehittämiskokonaisuudesta: Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ympäristöohjelma 2023–2025

Kestävän kehityksen toimeenpano hyvinvointialueella

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella edistetään kestävän kehityksen mukaisten periaatteiden toteutumista hyvinvointialueella tehtävässä jokapäiväisessä työssä sekä hanketyöskentelyn kautta yhdessä toimialueiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lahden seudulla on lukuisia ohjelmia, toimenpiteitä ja hankkeita, jotka edistävät sekä terveyttä että ympäristön hyvinvointia.

Luontoaskel terveyteen -ohjelma on Lahden seudun terveys- ja ympäristöohjelma vuosille 2022–2032, joka huomioi Päijät-Hämeen alueen olemassa olevat ympäristön ja terveyden alueelliset tavoiteohjelmat.

Luontoaskel terveyteen -ohjelmassa vahvistetaan hyviksi todettuja käytäntöjä, sekä luodaan uusia toimintamalleja siten, että toimet lisäävät terveydenhuollon ja ympäristönsuojelun vaikuttavuutta, yhteistyötä ja taloudellisuutta.

Lue lisää Luontoaskel terveyteen -ohjelmasta ja ohjelman hankkeista ohjelman verkkosivuilta.


Kestävä kehitys. Horsmat pellolla. Päijät-Hämeen hyvinvointialue.
Kuva: Roine Piirainen

Lisätiedot:

Riitta-Maija Hämäläinen
Kestävän kehityksen päällikkö

Sähköposti: riitta-maija.hämäläinen(a)paijatha.fi
Puhelin: +358 44 440 3138
Postiosoite: Keskussairaalankatu 7, 15850 Lahti
Käyntiosoite: Linjakatu 5, 15100 Lahti

Taru Pietilä
Projektisuunnittelija, Kestävän työmatkaliikkumisen hanke (Sycla)
Sähköposti: taru.pietila(a)paijatha,fi

Sara Ghazanfari
Projektisuunnittelija, CaringNature -hanke
Sähköposti: sara.ghazanfari(a)paijatha,fi


Kestävän kehityksen hankkeita

Alta löydät Päijät-Hämeen hyvinvointialueella toteutettavia kestävän kehityksen teemaan liittyviä hankkeita.

Luontoaskel terveyteen -ohjelman teemaan liittyvät hankkeet löydät Luontoaskel terveyteen -ohjelman verkkosivuilta.

Käynnissä olevia hankkeita

Caring Nature -hanke 2024-2026
Vastuuhenkilö(t) ja yhteystiedot

Riitta-Maija Hämäläinen, kestävän kehityksen päällikkö, riitta-maija.hamalainen(a)paijatha.fi
Sara Ghazanfari, projektisuunnittelija, sara.ghazanfari(a)paijatha,fi

Kuvaus hankkeesta

Vihreä siirtymä on myös osa sosiaali- ja terveyspalvelujen kestävää kehitystä ja tarvitsee toimintaa kehittäviä työkaluja ja soveltamista. Caring Nature -hanke tähtää hiilipäästöjen vähentämiseen erilaisten toimintatapojen ja työkalujen kokeilujen kautta.

Hankkeessa kokeillaan hiilidioksipäästöjen vähentämistä rakentamisessa, tekoälypohjaisessa energianhallinnassa, jätevesipäästöjen ja lääke- ja elintarvikehävikin vähentämisessä, sekä digipalveluja lisäämisessä. Hankkeessa kokeillaan myös henkilöstön sitoutumista osallistavien menetelmien avulla.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiset, päättäjät ja rahoittajat tarvitsevat kehyksen vaikutusten mittaamiseen elinkaariarvioinnin ja -kustannusten, sekä kestävän rahoituksen arviointimalleilla, joiden avulla vastuullisuusraportointia kehitetään EU:n yritysvastuuraportoinnin direktiivin (CSRD) mukaiseksi.

Yhteistyötahot

Hankkeessa on mukana viisi sosiaali- ja terveyspalvelujen organisaatiota, viisi innovoivaa pk-yritystä, yksi standardointilaitos, kaksi rakennusalan toimijaa ja viisi yliopistoa ratkaisemassa hiilipäästöjen vähentämistä 10 erilaisella ratkaisulla ja 33 kokeilussa. Päijät-Hämeen hyvinvointialue toteuttaa joitakin ratkaisuja ja osallistavien menetelmien kokeiluja.

GoGreenNext -hanke 2024-2026
Vastuuhenkilö(t) ja yhteystiedot

Riitta-Maija Hämäläinen, kestävän kehityksen päällikkö, riitta-maija.hamalainen(a)paijatha.fi

Kuvaus hankkeesta

GoGreenNext -hanke tarjoaa kattavan näyttöön perustuvan politiikkalähtöisen lähestymistavan ekosysteemin ja ihmisten terveyden välille. Ilmastonmuutoksen seurauksen ennustetaan riskien lisääntyvän ja ohittavan maapallon kriittisen sietokyvyn. Luontopohjaisilla ratkaisuilla suojellaan, hoidetaan kestävästi ja ennallistetaan ekosysteemejä, jotka hyödyttävät sekä ihmistä että luontoa. Kaupungeissa alttius ilmastonmuutokselle ja ympäristön pilaantumiselle on suuri tiheän asutuksen, kriittisen infrastruktuurin ja sosioekonomisten erojen vuoksi eri yhteisöissä. Oikeudenmukaisen vihreän siirtymän edistäminen tarkoittaa kauaskantoista muutosprosessia, joka säilyttää biologisen monimuotoisuuden ja varmistaa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden. GoGreenNext käsittelee biologisen monimuotoisuuden, ilmaston ja planeetan terveyden välistä yhteyttä ja tuottaa positiivisia politiikan ja kaupungin/alueen pilottituloksia neljällä luonnonmaantieteellisellä alueella eri puolilla Eurooppaa.

Yhteistyötahot

17 yhteistyötahoa, Maynooth University, Irlanti johtaa konsortiota. Päijät-Hämeen hyvinvointialue ja Helsingin yliopisto mukana hankkeessa.

Kestävän työmatkaliikkumisen hanke (Sycla)

1.6.2023 – 31.5.2025

Vastuuhenkilö(t) ja yhteystiedot

Katja Ojala, projektipäällikkö, katja.ojala(a)lahti.fi
Taru Pietilä, projektisuunnittelija, taru.pietila(a)paijatha.fi

Kuvaus hankkeesta

Kestävän työmatkaliikkumisen hankkeen (Systemic change towards sustainable commuting in Lahti, Sycla) tavoitteena on edistää kestävää työmatkaliikkumista Lahden kaupungissa. Kestävällä työmatkustamisella tarkoitetaan työmatkoja, jotka taitetaan pääasiassa kävelyä, polkupyörää ja julkista liikennettä suosien. Siirtymä yksityisautoilusta kestävämpiin kulkumuotoihin vähentää työmatkustamisen ympäristövaikutusta, sekä edistää työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia.

Hankkeessa kartoitetaan ja kehitetään yhdessä yhteistyökumppaneiden, sekä työnantajien ja työntekijöiden kanssa kestävää työmatkustamista tukevia rakenteita ja käytäntöjä. Hankkeessa pilotoidaan työntekijälähtöisesti erilaisia keinoja edistää kestävää työmatkaliikkumista yrityksissä. Lisäksi hankkeessa tuetaan siirtymää kestävämpiin kulkumuotoihin viestinnän keinoin organisaatioiden sisällä ja laajemmin Päijät-Hämeessä.

Kestävän työmatkaliikkumisen hankkeen tavoitteisiin kuuluvat:

  1. liikenteen ympäristövaikutusten vähentäminen
  2. työntekijöiden fyysisen ja psyykkisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
  3. parantunut yhteistyö ja tiedonkulku eri sidosryhmien välillä
  4. työpaikkojen saavutettavuuden edistäminen

Hankkeen rahoittajana toimii NetZeroCities -konsortio.

Yhteistyötahot

Päijät-Hämeen hyvinvointialue, Lahden kaupunki, LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, Lahden alueen yrityksiä

Menneitä hankkeita

Pyörällä, potkulaudalla ja bussilla Päijät-Hämeessä
Vastuuhenkilö(t) ja yhteystiedot

Minna Aho, minna.aho(a)paijatha.fi
Riitta-Maija Hämäläinen, Kestävä kehitys, riitta-maija.hamalainen(a)paijatha.fi

Kuvaus hankkeesta

Vuonna 2022 toteutetussa hankkeessa kokeiltiin viittä erilaista tapaa edistää Päijät-Soten työntekijöiden liikkumista:

  1. pyöräilyä työmatkaliikenteessä työsuhdepyörillä
  2. työmatkalippujen käyttöä joukkoliikenteessä
  3. työpäivän aikaisen työmatkaliikenteen tekemistä yhteiskäyttöisillä kaupunkisähköpyörillä (Mankelit), ja
  4. työpäivän aikaisen työmatkaliikenteen tekemistä sähköpotkulaudoilla ja
  5. leasing-sähköpyöriä kotihoitopalveluissa

Lisäksi hankkeessa vaikutettiin eri viestinnän keinoin käyttäytymisen muutokseen ja ympäristöystävällisiin kulkutapoihin siirtymistä Päijät-Sotessa. Kokeiluun osallistuneilta kerättiin käyttäjäkokemuksia ja tietoa jatkosuunnittelun tueksi työhyvinvoinnin, palautumisen, liikkumisen edistämisen ja kestävän työmatkaliikenteen vahvistamiseksi.

Yhteistyötahot

Päijät-Hämeen hyvinvointialue, LAB Ammattikorkeakoulu, LUT yliopisto, Lahden kaupunki, palveluntuottajat


Aiheesta lisää:


Blogit: