Vesikansan sote-palveluihin muutoksia

Asiakas on lääkärin vastaanotolla.

Laajassa yhteistyössä kuntien kanssa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä teki sote-keskusverkon maakunnallisen selvityksen syksyllä 2019. Yhtymän hallitus päätti tuolloin tehdä palveluverkkoon muutoksia useiden toimipisteiden osalta.

Isoimpana muutoksena päätettiin keskittää Lahden neljän sote-keskuksen toiminnot kaupunginsairaalan tiloihin Lahden sote-keskukseksi. Samalla päätettiin siirtää Hollolan Vesikansan avosairaanhoidon lääkäri- ja hoitajavastaanotot Salpakankaalle uuden sote-keskuksen valmistuessa tammikuussa 2022. Vesikansassa Kalliolan koululla Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän lähipalveluina säilyvät suun terveydenhuolto sekä neuvolan ja kouluterveydenhuollon vastaanotot.

Useat ammattilaiset huolehtivat asiakkaan hoidosta heti ensikontaktista

Lokakuun alusta lähtien Salpakankaan, Asikkalan ja Padasjoen sote-keskuksissa alkoi moniammatillinen tiimimalli. Myös Vesikansan alueella asuvat hollolalaiset potilaat on liitetty Salpakankaan sote-keskuksen tiimien palvelujen piiriin, mutta loppuvuoden aikana hoito voi tapahtua vielä myös Vesikansan terveysasemalla. Jokainen asiakas saa tietää oman tiiminsä ottaessaan yhteyttä sote-keskukseen tai asioidessaan vastaanotolla ensimmäisen kerran lokakuun aikana.

– Uutta on se, että asiakasta palvelevassa tiimissä työskentelee jatkossa useamman alan ammattilaisia kuin aiemmin. Sote-keskuksessa asiakkaita on palvelemassa myös muun muassa farmaseutti ja fysioterapeutti. Useamman alan ammattilaiset yhdessä huolehtivat asiakkaan hoidosta heti ensikontaktista ja hoitoon pääsy nopeutuu, lupaa tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen.

Lisäksi digitaaliset palvelut tulevat käyttöön Hollolassa vielä tämän vuoden puolella.

– Tavoitteena on aloittaa digiklinikan chat-palvelu, jonka uskomme palvelevan erityisesti Vesikansan nuorta väestöä, Kuosmanen kuvaa.

Jos Vesikansassa asuva haluaa jatkossa lääkäri- ja hoitajavastaanoton palveluita toisessa sote-keskuksessa kuin Salpakankaalla, hänellä on terveydenhuoltolain mukaan mahdollisuus vaihtaa terveyskeskusta. Jos henkilö vaihtaa terveyskeskusta, tarkoittaa se käytännössä sitä, että kaikki perusterveydenhuollon palvelut ovat vähintään seuraavan vuoden ajan saatavilla vain siitä sote-keskuksesta. Siirto koskee myös suun terveydenhuollon ja neuvolan palveluja.

Asukastilaisuus Kalliolan koululla marraskuussa

Päijät-Sote ja Hollolan kunta järjestävät yhteistyössä asukkaille info- ja keskustelutilaisuuden Kalliolan koululla keskiviikkona 10.11. kello 19. Tilaisuudessa Päijät-Soten puolelta johtajaylilääkäri, toimialajohtaja Tuomo Nieminen ja tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen kertovat asukkaiden sote-palveluista ja vastaavat asukkaita askarruttaviin kysymyksiin. Hollolan kunnasta edustajia on myös paikalla.

Tilaisuuteen pyritään järjestämään myös osallistumismahdollisuus verkossa sekä tilaisuuden tallenne katsottavaksi jälkikäteen.

Lue lisää potilaan valinnanvapaudesta