Väitöstilaisuus 19.3. Ultravioletti B -säteilyn ja ihon sisäisen kellon välillä on yhteys – tutkimus voi auttaa estämään ihon palamista

Veera Nikkolan väitöstilaisuutta voi seurata 19.3. klo 12 etäyhteydellä. 

Auringon ultraviolettisäteily on merkittävin ihosyöpien riskitekijä 

Auringosta tulevan säteilyn biologisesti aktiivisin osa on UVB-aallonpituusalue. Ihmisen ihossa valmistuu sisäisen kellon toimintaan eli vuorokausirytmiin vaikuttavia proteiineja sekä melatoniinia, joka on tärkeä vuorokausirytmiä säätelevä hormoni. Näiden yhteydestä ihon palamiseen ei ole ollut aiemmin juuri lainkaan tietoa. 

– UVB-säteily aiheuttaa ihon palamista ja vaurioittaa ihosolujen perimää. Halusin tutkimuksessani selvittää tämän punoituksen ja ihon sisäisen kellon välisiä yhteyksiä, kertoo Veera Nikkola. 

Nikkola tutki vuorokaudenajan vaikutusta UVB-säteilyn aiheuttamaan punoitukseen mittaamalla terveiden vapaaehtoisten ihon punoitusta aamulla ja illalla käyttämällä kapeakaista UVB-valotestiä 

– Iho punoitti voimakkaammin illalla kuin aamulla. Vuorokaudenajan vaikutus säteilyn polttavuuteen on tärkeä tieto, jotta palamista ja sen aiheuttamia haittoja voitaisiin estää, Nikkola toteaa.

UVB-säteily voi muuttaa geenien luentaa ihossa ja sen alaisessa rasvassa 

Iholle suunnattu UVB-säteily muutti vuorokausirytmin osalta keskeisten geenien luentaa ihossa ja sen alaisessa rasvassa. Tutkimuksessa havaittiin myös ihonsisäisen melatoniinin määrässä eroja eri vuorokaudenaikoina. Tämä ei kuitenkaan selittänyt punoitusherkkyyden vaihtelua, vaan ilmiön taustamekanismin selvitys vaatii lisää tutkimusta.  

– Parempi ymmärrys ihon punoitusherkkyyteen vaikuttavista tekijöistä ja niiden yhteydestä vuorokausirytmiin voi avata uusia kehityssuuntia ihosyöpien ehkäisyssä ja ihosairauksien hoidossa, Nikkola kommentoi. 

Lääketieteen lisensiaatti Veera Nikkola
Kuva: Jussi Nikkola

Lääketieteen lisensiaatti Veera Nikkolan ihotautien ja allergologian alaan kuuluva väitöskirja Interactions Between Ultraviolet B (UVB) Radiation and Circadian Clock in the Skin tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 19.3.2021 kello 12 alkaen Arvo rakennuksen Jarmo Visakorpi salissa Arvo Ylpön katu 34, Tampere. 

Vastaväittäjänä toimii professori Kaisa Tasanen-Määttä Oulun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Teea Salmi lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta. 

Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1874-1