Tietoa Ukrainasta saapuville

Päijät-Sote varautuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen ukrainalaisille, jotka pakenevat sotaa Päijät-Hämeen alueelle. Ukrainasta saapuva voi oleskella Suomessa viisumivapaasti, maahan voi saapua työntekoon tai opiskelemaan tai tulija voi hakea turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua. Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin määräytyy sillä perusteella, millä maahantulostatuksella tulija on Suomessa.

Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneet ukrainalaiset ovat maahanmuuttoviraston järjestämien vastaanottopalveluiden piirissä. Vastaanottokeskuksen palveluihin kuuluu majoituksen lisäksi ohjausta ja neuvontaa, tulkki ja käännöspalveluja, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja sekä vastaanottoraha. Tulija voi asua myös yksityismajoituksessa, jolloin hän saa vastaanottopalveluja majoitusta lukuun ottamatta. 

Päijät-Sote järjestää kiireellistä sairaanhoitoa ja välttämättömiä sosiaalihuollon palveluja. Synnytykset kuuluvat kiireelliseen hoitoon. Kiireellistä sairaanhoitoa ja välttämättömiä sosiaalihuollon palveluja järjestetään myös tilanteissa, joissa tulija ei ole hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua. Jos ei ole kotikuntaa eikä työskentele Suomessa eikä hae turvapaikkaa tai saa tilapäistä suojelua, on silti oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa. Tällöin hoidon kustannukset on maksettava itse.