Helmikuun henkilöstöinfo katsottavissa tallenteena

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kolmas yhteinen henkilöstötilaisuus järjestettiin perjantaina 18. helmikuuta.

Hyvinvointialueen väliaikaishallinnon työ saatiin helmikuussa päätökseen, ja ensimmäisten aluevaltuutettujen toimikausi hyvinvointialueen päättäjinä käynnistyi maaliskuussa. Henkilöstöinfossa keskusteltiin mm. siitä, miten muutos tulee näkymään henkilöstön arjessa.

Tilaisuuteen osallistui hyvinvointialueen valmistelussa mukana olevia avainhenkilöitä, jotka vastasivat henkilöstöltä etukäteen ja infon aikana tulleisiin kysymyksiin.

Katso tallenne:

Historiallisesta aikakaudesta toiseen

Tilaisuuden alkupuolella kuultiin ajankohtaisia puheenvuoroja hyvinvointialueen valmistelusta.

Väliaikainen Päijät-Hämeen hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola totesi käynnissä olevan ajanjakson olevan erittäin mielenkiintoinen.

– Mehän siirrymme hyvinkin historiallisesta aikakaudesta toiseen. Meillä on ollut niin sanottu väliaikaishallinnon aikakausi, jonka aikana olemme valmistelleet hyvinvointialueuudistusta. [Alue]vaalit on nyt käyty ja poliittiset päättäjät valittu, ja he aloittavat työnsä maaliskuussa, kun aluevaltuusto ensimmäisen kerran kokoontuu, Erhola sanoi.

Aluevaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran 7.3.2022. Kokouksen esityslistalla oli mm. hallintosääntö, jonka luonnoksen väliaikaishallinto valmisteli valtuustolle. Lue kokoustiedote.

– Seuraavalla siirtymäkaudella on yhä intensiivisempää valmistelua. Menemme nyt enemmän yksityiskohtiin, niin henkilöstökysymysten kuin palvelutuotannonkin osalta.

Henkilöstön edustus joka työryhmässä

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen vastuuvalmistelijana toiminut Veli Penttilä kertasi valmistelun eri vaiheet puheenvuorossaan. Hän totesi, että asiat on nyt saatu valmisteltua niin, että poliittinen päätöksenteko voi käynnistyä ja aluevaltuustossa voidaan tehdä tarvittavia päätöksiä.

– Haluaisin kuitenkin palata vielä alkumetreille, vapaaehtoisen valmistelun vaiheeseen. Silloin tehtiin ratkaisu, että nimetään kuusi eri työryhmää tekemään valmistelua. Näiden työryhmien työtä jatkettiin vate-vaiheessa, ja nyt on tehty päätös siitä, että työryhmät jatkavat edelleen poliittisen päätöksenteon vaiheessa. Raaka työ on tehty nimenomaan työryhmissä, Penttilä sanoi.

Penttilän mukaan työryhmissä on ollut laaja edustus: niissä on ollut niin hyvinvointialueen, kuntien, pelastuslaitoksen kuin erityishuoltopiirinkin edustus.

– Ei myöskään sovi unohtaa, että joka työryhmässä on ollut henkilöstön edustus.

Viestinnällä suuri rooli muutoksessa

Päijät-Soten viestintäjohtaja Katja Patronen puhui tilaisuudessa viestinnän merkityksestä muutoksessa.

– Me olemme ihan alusta asti ajatelleet, että viestinnällä on äärimmäisen tärkeä rooli tämän muutoksen onnistuneessa läpiviennissä. Me tarvitsemme sitä monelle eri kohderyhmälle – erityisesti me tarvitsemme viestintää henkilöstöllemme ja kaikille liittyvien organisaatioiden työntekijöille. Viestinnän tehtävänä on paitsi varmistaa ja tukea muutoksen läpivientiä, myös auttaa työntekijöitä ja luoda turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta omasta työstä.

Hänen mukaansa henkilöstöinfojen järjestämistä ja henkilöstökirjeiden julkaisemista jatketaan säännöllisesti.

Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen puhui tilaisuudessa hyvinvointialueuudistuksesta Heinolan näkökulmasta.

– Heinolan kaupunki on itse asiassa toiseksi suurin liikkeenluovuttaja hyvinvointialueen jälkeen, ja sen takia uudistuksen merkitykset ovat aika laajat ja kattavat, Parkkonen totesi.

Myös hän toi esille viestinnän tärkeyttä muutoksen onnistumisessa.

–  Meille tulee aika paljon kysymyksiä, jotka pitkälti kohdistuvat siihen, miten minulle käy, missä minä teen töitä. Uskaltaisin väittää, että varmaan reilut 90 % siirtyvästä henkilöstöstä tulee työskentelemään pitkälti samoissa toimipaikoissa ja samojen ihmisten kanssa kuin nyt, hän sanoi.

Katsojilla mahdollisuus osallistua

Henkilöstötilaisuuden päätti osallistujien yhteinen keskustelu, jota katsojilla oli mahdollisuus kommentoida ja esittää kysymyksiä henkilöstöinfon osallistujille suorassa lähetyksessä.

Keskustelemassa olivat Marina Erhola, Veli Penttilä ja Jari Parkkonen, Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen hallintopäällikkö Merja Saasmo sekä Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

Niihin kysymyksiin, joihin ei tilaisuudessa ehditty vastata, kootaan vastauksia Päijät-Hämeen hyvinvointialueen usein kysytyt kysymykset -palstalle.