Philipsin hengitysapuvälineissä ilmennyt turvallisuusriski

Philips Respironicsin turvallisuustiedotteen mukaan sen valmistamissa CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteissa sekä respiraattoreissa on ilmennyt maailmanlaajuinen äänenvaimennusmateriaaliin liittyvä laatuongelma, joka saattaa aiheuttaa käyttäjälle turvallisuusriskin.

Philips Respironics on ilmoittanut, että edellä mainituissa laitteissa on käytetty äänenvaimennus-materiaalia, josta saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä laitteen ilmaletkun kautta käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan. Philips Respironicsille raportoidut terveydelliset haitat ovat pääsääntöisesti olleet ylähengitysteiden ärsytysoireita, yskää, päänsärkyä, paineen tunnetta rinnassa tai nenän sivuontelotulehduksia. Tiedossa ei ole, millaisia mahdollisesti merkittäviä haittoja tai terveysriskejä voisi ilmetä lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä.

Päijät-Soten käyttämistä laitteista ongelma koskee seuraavia laitteita:

  • uniapneapotilaiden hoidossa käytettyjä Philips Respironicsin CPAP-laitteita (REMstar ja DreamStation)

Päijät-Soten alueella mainittuja laitteita on käytössä noin 300 potilaalla. Ongelma ei koske happirikastimia eikä kaksoispaineventilaattoreita. Valtaosa alueen CPAP-laitteista on toisen laitevalmistajan (ResMed), eikä ongelma koske näitä laitteita.

Päijät-Sote ottaa yhteyttä potilaisiin

Päijät-Soten alueella laitteet tullaan korvaamaan uusilla. Päijät-Hämeen keskussairaalan keuhko-sairauksien poliklinikka ottaa yhteyttä käyttäjiin ja antaa toimintaohjeet. Keuhkosairauksien poliklinikka ei pysty palvelemaan ilman ennalta sovittua ajanvarausta, joten asiakkaita pyydetään odottamaan yhteydenottoa.

Asiaan liittyvissä epäselvyyksissä voi tarvittaessa ottaa yhteyttä keuhkosairauksien poliklinikan unihoitajien takaisinsoittopalveluun p. 044 7195839.

 

Lataa potilasohje: Potilastiedote – Philipsin hengitysapuvälineissä ilmennyt turvallisuusriski