Päijät-Sote: Väitös: Aivojen mielihyväverkkojen muutokset voivat altistaa lihomiselle

Lihavuuden riskitekijät ja impulsiivinen syöminen ovat yhteydessä aivojen mielihyväjärjestelmän toiminnan muutoksiin. Tämä käy ilmi lääketieteen lisensiaatti Tatu Kantosen väitöstutkimuksesta.  

Päijät-Sotessa erikoistuvana lääkärinä työskentelevä Tatu Kantonen osoitti väitöstutkimuksessaan, että lihavuuden riskitekijät, kuten vanhempien lihavuus, ovat yhteydessä jälkeläisen muuttuneeseen aivojen mielihyväverkkojen toimintaan. Muutokset ovat yhteydessä ulkoisten yllykkeiden laukaisemaan syömiseen. Yllyke voi olla esimerkiksi herkullisen ruoan näkeminen. 

Aivot ovat tärkein ruokahalua ja kylläisyyttä säätelevä elin. Syöminen vapauttaa aivoissa mielihyvän välittäjäaineina toimivia opioideja. 

– Sisäsyntyisten opioidien sitoutumispaikkojen määrä vaihtelee huomattavasti terveidenkin ihmisten välillä. Tämä voi selittää, miksi osa ihmisistä on alttiimpia syömään enemmän esimerkiksi buffetissa tai ostamaan kassajonossa mukaan suklaapatukan, Kantonen kiteyttää. 

Lihavuus ja sen mukanaan tuomat liitännäissairaudet ovat maailmanlaajuisia terveysongelmia. Lihavuus yleistyy, koska lihavuuden ehkäisyyn tai hoitoon ei ole vielä pystytty kehittämään riittävän tehokkaita lääkkeitä. 

– Väitöskirjan ja jatkotutkimusten tulosten perusteella voi olla mahdollista kehittää uusia keinoja lihavuuden ehkäisyyn, Kantonen sanoo. 

LL Tatu Kantonen esittää neurologian alaan kuuluvan väitöskirjansa ”Brain opioid and endocannabinoid systems as risk factors for obesity. Positron emission tomography studies of μ-opioid and CB1 receptors with glucose uptake analysis” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 20.5.2022 klo 12.00 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -luentosali, Kiinamyllynkatu 10, Turku). 

Väitöstä voi seurata myös etäyhteydellä 

Vastaväittäjänä toimii professori Vesa Kiviniemi Oulun yliopistosta ja kustoksena professori Lauri Nummenmaa PET-keskuksesta, Turun yliopistosta. Tilaisuus on suomenkielinen. 

 
Lisätietoja: 
lääketieteen lisensiaatti Tatu Kantonen, 050 491 1870, [email protected] 

Päijät-Sote kokoaa hyvinvointiyhtymän järjestämät erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palvelut yhden nimen alle. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.