Päijät-Sote: Pyörällä töihin, potkulaudalla asiakaskäynnille – työmatkaliikkumisen kokeilu herättelee kestäviin kulkutapoihin

Päijät-Sote: Pyörällä töihin, potkulaudalla asiakaskäynnille – työmatkaliikkumisen kokeilu herättelee kestäviin kulkutapoihin 

Päijät-Sotessa työntekijöiden hyvinvoinnin tukemiseksi on valjastettu laaja kirjo toimia. Yksi keinoista on Pyörällä, potkulaudalla ja bussilla Päijät-Sotessa – PPBP -hanke, joka vaikuttaa sosiaali- ja terveysalan henkilöstön kulkutapoihin palvelujen kokeilulla ja kehittämisellä sekä viestinnällä.

– Hankkeessa kokeillaan kuluvan kesän ja syksyn aikana työpäivän aikaisen liikkumisen lisäämistä ja sujuvoittamista Lahden keskusta-alueella yhteiskäyttöisillä Mankeli kaupunkisähköpyörillä ja sähköpotkulaudoilla. Lisäksi testataan sähköpyörien käyttöä kotihoitopalvelussa, kertoo kestävän kehityksen päällikkö Riitta-Maija Hämäläinen.

Toisena kokeiluna on paraikaa menossa kestävän työmatkaliikkumisen edistäminen joukkoliikenteen työsuhdematkalipuilla sekä työsuhdesähköpyörillä. Kokeiluihin osallistuu kymmeniä päijätsotelaisia.

– Viestinnällisillä keinoilla, kuten tuuppauksella, edistetään henkilöstön käyttäytymisen muutosta ja ympäristöystävällisiin kulkutapoihin siirtymistä. Hankkeessa selvitetään lisäksi pyöräpysäköintien ja sosiaalitilojen riittävyys niillä Lahden keskusta-alueen toimipaikoilla, jotka ovat mukana kokeilussa, Hämäläinen kertoo.

Käyttäjäkokemuksia kerätään koko kokeilun ajan

Toukokuussa kokeiluun osallistuville lähetettiin alkukartoitus, josta saatuja tuloksia hyödynnetään vuoden loppuun kestävän hankkeen aikana. Osana alkukartoitusta valmistui myös opinnäytetyö Kestävä työmatkaliikkuminen Päijät-Sotessa

– Käyttäjiltä kerätään kokemuksia kokeilun ajan. Kokeilun päätyttyä teemme kokemusten perusteella päätelmiä henkilöstön työhyvinvoinnin edistämiseksi. Ratkaisemme, millä tavoin Päijät-Sotessa jatkossa tuetaan henkilöstön kestävän ja työstä palautumista tukevan liikkumisen edistämistä, jolla voi keventää omaa hiilijalanjälkeä, ylläpitää terveyttä arkiliikunnalla ja säästää työmatkakuluissa. Jo tässä vaiheessa voin sanoa, että kokeilu on otettu ilahduttavan lämpimästi ja innostuneesti vastaan, jatkaa Hämäläinen.

Pyörällä, potkulaudalla ja bussilla Päijät-Sotessa – PPBP -hanke toteutetaan yhteistyönä, jota hallinnoi Päijät-Sote ja rahoittaa Traficom. Projektissa ovat mukana LAB-ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto, Lahden kaupunki sekä useampi palveluyritys. Projekti pyrkii vahvistamaan yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja hyödyntää uusien liikkumisen palveluiden kokeiluja ja käyttöönottoa.

Käynnissä on neljä eri pilottia:  

1) työsuhdematkalippu 

2) työsuhdepyörä- / sähköpyöräkokeilut työmatkaliikkumisessa 

3) yhteiskäyttöpyörät ja -sähköpotkulaudat työpäivän aikaisilla matkoilla  

4) leasing-sähköpyörät kotihoitopalveluissa työpäivän aikaisissa siirtymisissä

Lisätietoja: 
kestävän kehityksen päällikkö Riitta-Maija Hämäläinen, 044 440 3138
projektipäällikkö Minna Aho, 044 482 3272 (26.7. alkaen)

Päijät-Sote kokoaa hyvinvointiyhtymän järjestämät erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palvelut yhden nimen alle. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.paijat-sote.fi

Sähköposti lähetettiin henkilölle [email protected]

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Keskussairaalankatu 7, Lahti, Päijät-Häme 15850, Suomi

Peruuta tilaus