Päijät-Sote: Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alkaa kesäkuussa

Alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilu Päijät-Soten alueella alkaa 6. kesäkuuta. Tähän ikäluokkaan kuuluvien nuorten on mahdollista saada ehkäisyvälineet maksutta vuoden 2023 loppuun saakka. Kokeilun perusteella päätetään nuorten maksuttoman ehkäisyn jatkosta. 

 

Aikoja voi varata kesäkuun alusta alkaen 

Aikoja voi varata sähköisesti 1.6. alkaen. Niihin toimipisteisiin, joissa sähköinen ajanvaraus on käytössä, suosittelemme varaamaan ajan sähköisesti. Jos sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, ajan voi varata ottamalla yhteyttä omaan koulu- tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajaan tai ehkäisyneuvolaan.

Kesäaikana koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä ehkäisyneuvolat toimivat supistetusti. Tämän vuoksi vastaanottoaikoja on saatavilla rajoitetusti, mutta ehkäisyneuvonnan puhelinpalvelut ovat auki normaalisti. Pahoittelemme palvelussa mahdollisesti ilmeneviä viiveitä. 

 

Lisätietoa verkkosivuilta ja webinaarista 

Maksuttoman ehkäisyn kokeilusta voi lukea lisää verkkosivuiltamme osoitteesta paijat-sote.fi/maksuton-ehkaisy. Sivuilla on tietoa kokeilusta, eli kenelle, mistä, miten ja mitä ehkäisyvalmisteita on saatavilla. Sivuilta löytyvät myös ajanvarausohjeet, linkit eri toimijoiden yhteystietoihin ja lista useimmin kysytyistä kysymyksistä vastauksineen.

Kondomien jakelun aloitus viivästyy, ja ilmoitamme verkkosivullamme, kun ne ovat jaettavissa.

Järjestämme 14. kesäkuuta kello 17–18 avoimen webinaarin kaikille nuorten maksuttomasta ehkäisystä kiinnostuneille. Osallistumislinkki löytyy lähempänä tapahtumaa yllä mainitusta osoitteesta Päijät-Soten verkkosivuilta. Webinaarissa kerromme kokeilusta ja vastaamme osallistujien kysymyksiin. 

 

Nuoret mukana ideoimassa seksuaaliterveyspalveluja 

Alle 25-vuotiaiden maksuttoman raskauden ehkäisyn kokeilun valmistelussa on ollut mukana ehkäisyneuvolapalveluiden ammattilaisia koko Päijät-Hämeen alueelta. Ammattilaiset kävivät kertomassa kokeilusta useiden kuntien nuorisovaltuustoissa ja keskustelivat valtuustovierailujen yhteydessä nuorten kanssa kokeilun toteuttamisesta sekä nuorten ideoista seksuaaliterveyspalveluihin liittyen. 

Syksyllä kehitämme ja yhtenäistämme hyvinvointialueen seksuaaliterveysneuvonnan hoitoprosessin sisältöjä. Tämän tarkoituksena on tukea nuorten seksuaalista hyvinvointia. Teemme myös työtä seksitautien torjumiseksi ja tarjoamme mahdollisuutta erityisesti klamydia- ja tippuritestiin matalalla kynnyksellä. Nuoret pääsevät mukaan heille suunnattujen seksuaaliterveyspalvelujen kehittämiseen muun muassa työpajatyöskentelyn muodossa.  

Päijät-Sote kokoaa hyvinvointiyhtymän järjestämät erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palvelut yhden nimen alle. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.