Päijät-Sote: Kaivoveden laadun tarkistuttaminen on omistajan vastuulla – kaivon kunto on hyvä tarkistuttaa keväisin

Ympäristöterveyskeskus muistuttaa, että kaivon kunto kannattaa tarkistaa keväisin, koska sade-, sulamis- ja tulvavedet voivat uhata veden laatua.  Niiden mukana kaivoveteen voi päätyä ympäristön epäpuhtauksia, joista voi olla haittaa terveydelle.

Vedenlaatu tulisi tutkituttaa myös aina ennen uuden kaivon käyttöönottoa, veden laadun muuttuessa sekä vähintään kolmen vuoden välein. Vesi pitäisi tutkituttaa myös silloin, kun perheeseen on syntymässä lapsi, koska lapsille terveyshaittaa aiheuttavat aineet, kuten fluoridi, radon, nitraatti ja nitriitti eivät maistu vedessä. Lisäksi kaivoa on huollettava säännöllisesti ja seurattava vesinäyttein, jotta kaivovesi täyttää talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja -suositukset.

Kaivon ylläpito, säännöllinen huolto ja kaivoveden laadun tutkituttaminen ovat kaivon omistajan vastuulla. Jos kaivo on ollut pitkään käyttämättä, kannattaa vedenlaatu tarkistaa ja tarvittaessa tutkituttaa ennen kuin vettä alkaa juoda tai käyttää ruoanlaitossa. Myös pitkään käyttämättömillä kesäasunnoilla kannattaa vettä juoksuttaa runsaasti ennen ensimmäistä käyttöä.

Kaivovesien näytepulloja voi hakea suoraan laboratoriosta, terveydensuojelun toimistoista tai alla mainituista kuntien noutopisteistä. Pullojen mukana saa näytteenottolähetteen, hinnaston sekä näytteenotto-ohjeen. Näytepullot suositellaan toimittamaan itse laboratorioon. Neuvoa tulosten tulkinnasta voi kysyä terveydensuojelusta. Näytteenotto-ohje löytyy videona täältä.

Kuntien pisteet, joista saa näytepulloja (aukioloaikojen mukaan)

• Asikkala: Tekniset palvelut, Asikkalantie 21, Vääksy

• Hartola: Kunnantalo, Kuninkaantie 16

• Iitti: Kunnan kirjasto, Kausansaarentie 3, Kausala

• Myrskylä: Kunnantalo, Virastotie 5

• Orimattila: Kaupungintalo, Erkontie 9

• Padasjoki: Kunnantalo, Kellosalmentie 20

• Pukkila: Hyvinvointikeskus Onni, Onnintie 3

• Sysmä: Kunnantalo, Valittulantie 5

Lisäksi näytepulloja saa Terveydensuojelun toimistoista

• Hollolan toimisto (Virastotie 3 C, 2 krs)

• Heinolan toimisto (Rauhankatu 3 a, 3. krs)

p. 03 780 0211, sähköposti [email protected]

Lisätietoja: 

Ymäristöterveyskeskus, p. 03 780 0211, [email protected]

Päijät-Sote kokoaa hyvinvointiyhtymän järjestämät erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palvelut yhden nimen alle. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.