Asikkalan perhekeskus kokosi perheiden tuen saman katon alle  

Perhekeskukseen siirtyi neuvolapalveluiden lähelle esimerkiksi seurakunnan varhaiskasvatus ja perhetyö, kunnan avointa varhaiskasvatustoimintaa, 4H-yhdistyksen toimisto ja Päijät-Soten lapsiperhepalveluiden työntekijöitä. Perhekeskus sijaitsee osoitteessa Terveystie 1, Vääksy. 

 

Uudet tilat inspiroivat kehittämään toimintaa 

 

Ensimmäisten viikkojen aikana asiakkaat ovat löytäneet hyvin tiensä perhekeskus Iloon, ja mukaan on saatu uusiakin kasvoja, etenkin kohtaamispaikka Perheklubille. Myös työntekijät ovat kokeneet tilat toimiviksi ja kutsuviksi. Uusi keskus tarjoaa uudenlaisia yhteistyön mahdollisuuksia ja inspiroi kehittämään toimintaa. Moniammatillinen yhteistyö hyödyttää perheitä, minkä lisäksi on tärkeää, että palvelut ovat mahdollisimman lähellä perheiden arkielämän toimintaympäristöjä.  

 

–  Perhekeskuksen käytäville on tullut elämää. Aiemmin ei ole sosiaalitoimen käytävillä ollut kepparikisoja, mutta nyt sellaistakin on nähty! Tämä kuvastaa hyvin sitä, että toimijat ovat nyt aidosti lähellä toisiaan ja lähellä lapsia ja perheitä, kertoo Asikkalan vastaava kuraattori Anna Perikangas-Muukka. 

 

– Erityisen kiva on ollut huomata, että neuvolasta on ohjeistettu asiakkaita tänne ja joillekin neuvolan työntekijät ovat tulleet ihan konkreettisesti näyttämään paikan. Silloin kynnys tulla mukaan toimintaan madaltuu heti. Toki meillä on niin kivan kotoisan näköiset tilat keskeisellä paikalla, että sekin kutsuu perheitä mukaan, jatkaa vastaava lastenohjaaja Emilia Tolvanen Asikkalan seurakunnasta. 

 

Koronatilanteesta huolimatta keskuksen toiminta päästiin helmikuun alussa aloittamaan suunnitellusti, mutta tällä hetkellä vain lapsille suunnatut kerhot ovat toiminnassa. Uudet suunnitelmat odottavat normaalimpia aikoja: yhteistyössä järjestetty toiminta lapsille ja perheille, vierailijoiden kutsuminen, vapaaehtoisten liittäminen toimintaan perheiden hyvinvointia tukemaan. 

 

– Ensimmäisenä järjestetään keskuksen avajaiset, heti kun sen voi turvallisesti tehdä, Tolvanen sanoo.   

 

Perhekeskustoimintaa suunnitellaan osaksi sote-keskuspalveluja 

 

Asikkalassa perhekeskustoimintaa on kehitetty pitkäjänteisesti eteenpäin jo keväästä 2018 lähtien. Nyt on meneillään pilottihanke, jossa eri tahot suunnittelevat yhdessä, miten perhekeskustoiminta liitettäisiin sote-keskuspalvelujen kokonaisuuteen. Tulevaisuudessa sote-keskuksen olisi siis tarkoitus toimia myös neuvola- ja lapsiperhepalvelujen kehittämistyön kotipesänä. Pilottihanke on osa sote-uudistuksen alueelliseen valmisteluun liittyvää Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta.  

– Olennaista tässä pilotissa on se, että eri toimijat pääsevät yhdessä luomaan ymmärrystä siitä, miten perheitä olisi parasta tukea, kertoo asiantuntija Elina Vesterinen Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta. 

Perheitä voidaan auttaa paremmin, kun kaikki tietävät toistensa roolit ja voivat yhdistää osaamistaan lapsen, nuoren ja perheen asian ympärille, hän jatkaa. 

 

Kehitystyössä on mukana laaja joukko sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia sekä Asikkalan kunnan, seurakunnan ja järjestöjen edustajia.