Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Aluevaltuusto hyväksyi kaksi tilinpäätöstä ja sinetöi ensi vuoden asiakasmaksut

image received via email

Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Aluevaltuusto hyväksyi kaksi tilinpäätöstä ja sinetöi asiakasmaksut

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi sekä hyvinvointialueen että hyvinvointikuntayhtymän tilinpäätökset ja tarkastuskertomukset vuodelta 2022 kokouksessaan 5. kesäkuuta.

Hyvinvointialueen valmistelutyötä tehtiin valtakunnallisen tiekartan pohjalta ja se onnistui tarkastuslautakunnan mukaan melko hyvin vähäisistä henkilöstöresursseista huolimatta. Hyvinvointialueelle siirtyminen toteutui turvallisesti.

Hyvinvointialuevalmistelussa Päijät-Häme on ollut etumatkalla valtaosaan muihin Suomen alueisiin nähden vuonna 2017 perustetun hyvinvointikuntayhtymän myötä. Hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan saaman selvityksen mukaan alueen valmistelurahoitus ei riittänyt, koska aiemmin integroidut alueet saivat liian vähän valtionavustusta työmääräänsä suhteutettuna. Lisäksi lautakunta korostaa, että tulevien vuosien rahoituksen ja henkilöstöresurssien riittävyydestä tulee huolehtia.

Useat palvelut säilyvät maksuttomina

Päijät-Hämeen hyvinvointialue veloittaa ensi vuonna asiakasmaksuina valtioneuvoston vahvistamat enimmäismaksut. Useat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut säilyvät edelleen asiakkaille maksuttomina.

Asiakasmaksulain mukaan maksuttomia palveluita ovat esimerkiksi perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja raskaana olevien tutkimus, hoito ja seuranta äitiyspoliklinikoilla. Alaikäisiltä asiakkailta ei peritä enää maksuja poliklinikan antamasta tutkimuksesta ja hoidosta.

Veteraanien ja rintamaveteraanien poliklinikkakäynnit, avosairaanhoito ja suun terveydenhuollon käynnit ovat edelleen maksuttomia, eikä niistä peritä perus- tai toimenpidemaksuja. Myös ikääntyneiden ravitsemusterapiakäynti sekä lapsiperheiden lyhytaikainen ja säännöllinen kotipalvelu kuuluvat jatkossa maksuttomiin palveluihin.

Maksullisena säilyy esimerkiksi lääkärillä käynti sote-keskuksessa, jollei asiakas valitse sote-keskuksen vuosimaksua. Maksu peritään myös käynnin korvaavasta digitaalisesta palvelusta.

Vaihdoksia luottamuspaikoissa

Aluevaltuusto myönsi valtuutettu Jyrki Joensuulle hänen pyynnöstään eron aluevaltuuston jäsenyydestä. Valtuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi Joensuun tilalle valittiin Rami Lehto.

Elisa Lientola siirtyy aluehallituksen varsinaiseksi jäseneksi varajäsenenään Minerva Kastehelmi. Vaihdoksen taustalla on teknistä vaaliliittoa koskeva sopimus.

Ero luottamustoimesta yksilöasioiden jaostossa myönnettiin jaoston jäsenille Sinikka Ruuskalle ja Juha Halmeelle sekä varajäseninä toimiville Heidi Hakaselle ja Sari Sikkilälle. Välittömästi aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen palveluksessa toimivat henkilöt eivät ole vaalikelpoisia jaostoon. Yksilöasioiden jaostoon valittiin varsinaisiksi jäseniksi Minna Lampinen ja Erkki Nieminen sekä varalle Toini Louekoski-Huttunen ja Maarit Tuomi.

Aluevaltuusto hyväksyi myös aluehallituksen puheenjohtajan tehtävän hoitamisen kokoaikaisena 15.5.2023 alkaen aluevaltuustokauden loppuun saakka.

Lisätiedot:

aluevaltuuston puheenjohtaja Mika Kari, p. 050 398 5601

hyvinvointialuejohtaja Petri Virolainen, p. 050 438 3662

Linkki aluevaltuuston esityslistaan ja asiakirjoihin

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)