Omaishoitaja Pirkko nostaa Martin kahvipöytään henkilönostimen avulla

Hollolalaiset Pirkko ja Martti Suutari saapuvat apuvälinekeskukseen testaamaan, olisiko henkilönostimesta apua heidän arkeensa. Yhteistä taivalta on pariskunnalle taittunut jo lähes 50 vuotta, joista Pirkko on ollut Martin omaishoitajana 11 vuotta.

Ikääntyneen kotona asumista voidaan tukea ja arjen sujumista helpottaa erilaisilla apuvälineillä. Niillä voidaan myös edistää kuntoutumista. Päijät-Sote luovutti asiakkaidensa käyttöön kuntoutusta varten yhteensä lähes 53 000 apuvälinettä viime vuonna. Tavallisimpia apuvälinekeskuksesta luovutettuja välineitä olivat kävelytelineet, pyörätuolit, suihkutuolit ja wc-istuimien korotukset sekä tukisukat. Vuoden aikana myös huollettiin liki 8 000 apuvälinettä.

Keskussairaalalla sijaitsevassa Hollolan apuvälinekeskuksessa työskentelevä apuvälineasiantuntija Arja Kumpu ottaa asiakkaita vastaan pääasiassa ajanvarauksella.

– Vastaanotollani sovitamme erilaisia apuvälinemalleja. Säädämme mallin yksilöllisesti oikeisiin asetuksiin ja opastan sen käyttöön perusteellisesti. Asiakkaan ei tarvitse itse tietää, mikä apuväline auttaisi ongelmaan, vaan ainoastaan mikä on hänen ongelmansa. Minun tehtäväkseni jää sen ratkaiseminen, Arja rohkaisee.

Arja tekee tarvittaessa myös kotikäyntejä asiakkaiden koteihin.

– Mutkikkaammissa asioissa teen kotikäyntejä. Haastattelen asiakasta ja kokeilemme esimerkiksi erilaisia tekniikoita nousta sängystä. Välillä hyvin pienilläkin vinkeillä voidaan saada isoja helpotuksia, jos on aikaisemmin käyttänyt väärää tekniikkaa. Teen myös asunnon muutostyötarpeista arviointeja ja suosituksia vammaispalveluiden käsiteltäväksi.

Pirkko kertoo, että kokemukset apuvälinekeskuksen palveluista ovat hyviä, ja esimerkiksi nyt sovitettava henkilönostin voisi tuoda merkittävää parannusta pariskunnan elämänlaatuun.

– Apuvälineet vaikuttavat sekä henkiseen hyvinvointiin että fyysiseen kunnossa pysymiseen. Kotihoidon väki käy luonamme kahdesti päivässä, ja käyntikertoja olisi mahdollista saada enemmänkin. Haluan kuitenkin säilyttää tietynlaisen itsenäisyyden. On mukavaa, jos henkilönostimen avulla pystyn siirtämään Martin kahvipöytään muiden joukkoon, kun kotiimme tulee vieraita. Muun muassa tällaisten apuvälineiden ansiosta Martti on voinut olla näinkin pitkään kotona.

Päijät-Sote ostaa apuvälineet yhteistyökumppaneilta, jotka on kilpailutettu lainsäädännön ohjaamana. Uusia apuvälineitä hankittiin viime vuonna yli 3,6 miljoonalla eurolla, kun mukaan lasketaan myös kuulokojeiden ja uniapnealaitteiden hankinnat. Tulosyksikköpäällikkö Tarja Tiitinen terapia- ja apuvälinepalveluista kertoo, että apuvälineitä myönnetään asiakkaiden käyttöön valtakunnallisten ohjeiden perusteella, jotta yhdenvertaisuuden tavoite täyttyisi. Apuvälinelainaukset ja -huollot ovat asiakkaalle maksuttomia palveluita.

Apuvälinetarpeen arviointiin pääsee ilman lähetettä alueen sote-keskuksissa. Päijät-Soten verkkosivujen chat-palvelun ja kysy neuvoa -lomakkeen kautta voi tiedustella palveluista yleisesti. Suunnitteilla on myös sähköinen ajanvaraus. Ilman ajanvarausta voi tiettyinä aikoina asioida Asikkalan, Lahden ja Orimattilan sote-keskuksien apuvälinekeskuksissa. Apuvälinekeskuksen omasta puhelinpalvelusta (044 4823 215) voi kysyä neuvoa tai varata vastaanottoajan asiantuntijalle, joka arvioi esimerkiksi liikkumiseen, hygieniaan ja päivittäisiin toimintoihin liittyvien apuvälineiden tarvetta. Sähkömopojen ja -pyörätuolien, kommunikoinnin apuvälineiden ja muiden erikoisapuvälineiden tarve arvioidaan keskussairaalan apuvälinekeskuksessa. Arvioon pääsee lääkärin lähetteellä tai kuntoutuslaitoksen kuntoutuspalautteella. Tarpeettomaksi jääneen apuvälineen voi palauttaa ilman ajanvarausta mihin tahansa Päijät-Soten sote-keskukseen.

– Voi olla myös sellaisia tilanteita, että saattohoidossa olevan ihmisen viimeinen toive on kuolla kotona. Silloin viemmekin kotiin kaikki tarvittavat apuvälineet: henkilönostimet, sängyt, erikoispatjat, pyörätuolit ja suihkutuolit. Jos ihminen sitten ehtii olla kotona yhdenkin päivän, jo se on hänelle ja omaisille todella tärkeää, Arja kertoo.