Lahden perhekeskus palvelee perheitä nyt kokonaisuudessaan uusissa tiloissa

YIT saneerasi kahden kerroksen tilat Päijät-Soten perhepalveluiden käyttöön, ja palvelut muuttivat tiloihin portaittain alkuvuoden aikana. Tilat ovat nyt käytössä kokonaisuudessaan, ja niissä työskentelee 160 henkilöä.

Perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialajohtaja Mika Forsberg kertoo projektin olleen monella tapaa haasteellinen. Lahden perhekeskusprojekti on mittaluokaltaan ollut iso projekti ja oman haasteensa on tuonut tiukka aikataulu. Onnistuminen projektissa on edellyttänyt kaikkien mukana olevien toimijoiden poikkeuksellista venymistä. Käyttöönoton myötä tiloissa on havaittu myös joitakin muutostarpeita ja niitä toteutetaan vielä tilojen toimivuuden parantamiseksi.

– Lahden perhekeskusprojekti vietiin maaliin vuodessa. Nyt kun rakentamisprojekti on saatu maaliin, voidaan kehittämistyötä suunnata entistä enemmän toiminnan sisältöjen kehittämiseen. Henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden lisäksi kehittämistyöhön tarvitsemme myös perhekeskuksen asiakkaiden näkemyksiä.

Kulku perhekeskukseen on joko Mariankatu 10:n tai Aleksanterinkatu 11:n sisäänkäynnin kautta. Lahden perhekeskus on auki maanantaista torstaihin kello 7.45–16 ja perjantaisin kello 7.45–15. Aleksanterinkadun puoleisella infopisteellä palveluneuvoja opastaa asiakkaita arkisin kello 7.45–15.

Asiakas voi lähitulevaisuudessa ilmoittautua vastaanotolle omalla puhelimella mobiili-ilmoittautumisen kautta. Mariankadun sisäänkäynnin kautta on helpoin ja esteetön kulku E- ja D-auloihin. E-aulan läheisyydessä ensimmäisessä kerroksessa toimii neuvolan, avoneuvolan, lasten ja nuorten kuntoutuksen, lastensairaanhoitajan sekä lääkärin vastaanotot. E-aulan toisessa kerroksessa asiakkaat voivat odottaa neuvolan, terveydenhoitajan tai äitiys- ja lastenneuvolalääkäreiden vastaanotoille. D-aulan toinen kerros palvelee myös neuvolan ja suuhygienistien asiakkaita.

Aleksanterinkadun sisäänkäynnin kautta on esteetön kulku A- ja B-auloihin. A-aula toimii molemmissa kerroksissa alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalvelujen odotusaulana, ja puheterapeuttien vastaanotot sijaitsevat toisessa kerroksessa. Kakkoskerroksen B-odotustilat palvelevat perheoikeudellisen yksikön asiakkaita.

Ensimmäisessä kerroksessa on tilat Perhetilkku-kohtaamispaikalle. Parhaillaan Perhetilkussa ei epidemiatilanteen vuoksi voida järjestää toimintaa, mutta jatkossa kohtaamispaikka mahdollistaa yhdessäolon, vertaistoiminnan ja vertaistuen. Kohtaamispaikkatoimintaa ovat esimerkiksi perheille avoin toiminta, ryhmätoiminta, yhteisölliset illat, leikkitoiminta sekä nuorten toiminta, neuvonta ja ohjaus. Varsinaista kahvilatoimintaa ei Perhetilkussa järjestetä. Perhekeskuksen tiloissa on kaksi asiakastaukopaikkaa, joissa perheet voivat viettää aikaa vastaanottokäyntien välissä ja esimerkiksi lämmittää eväitään asiakaskäytössä olevissa mikroissa.

– Perhekeskus antaa mahdollisuuden työntekijöiden saumattomalle yhteistyölle, kun useampi toimija on saman katon alla. Korona-aika tuo omat haasteensa tilojen käytön suhteen, kun asiakasvirta on kokonaisuutena suurempi, tilat tiiviimmät ja turvaväleistä tulisi huolehtia. Tilojen käyttö muovautuu vähitellen, ja asiakkaiden kokemuksia sekä toiveita on pyritty huomioimaan mahdollisuuksien mukaan, kertovat Lahden perhekeskuksessa työskentelevät terveydenhoitajat Jatta Heikkinen ja Heidi Huuhtanen.