Ravitsemussuunnittelija

Joillain sairauksilla on merkittävä vaikutus ravitsemukseen, ja toisaalta ravitsemuksella voidaan hoitaa monia sairauksia. Ravitsemussuunnittelija auttaa niitä asiakkaita, joilla ruokavalio on osa hoitoa.

Ravitsemussuunnittelija auttaa sopivan ruokavalion ylläpidossa

Sairauksia, joihin voidaan vaikuttaa ruokavaliolla ovat mm. diabetes, ruuansulatuskanavan sairaudet, kohonneet kolesteroliarvot, syömishäiriöt, ruoka-aineallergiat, lasten syömispulmat, kihti, ja nielemisvaikeudet.

Perusterveydenhuollossa ruokavalioon liittyvissä asioissa auttaa ravitsemussuunnittelijan tai ravitsemusneuvojan nimikkeellä ravitsemusterapeutti, joka on Valviran rekisteröimä ja valvoma terveydenhuollon ammattihenkilö. Hänen erityisalaansa ovat mm. ovat syömiseen ja ruoan valintaan vaikuttavat tekijät, ravitsemusfysiologia, ravinnonsaannin ja –tarpeen yksilöllinen arviointi sekä kliinisten ravintovalmisteiden, elintarvikkeiden ja ruoanvalmistuksen käytännönläheinen tuntemus. 

Ravitsemussuunnittelija ohjaa asiakaslähtöisesti ja yksilöllisesti vastaanotolla tai puhelimitse niitä asiakkaita, joilla ruokavalio on osa hoitoa. Asiakastyön ohella ravitsemussuunnittelija työskentelee erilaisten yhteistyötahojen kanssa ravitsemushoidon kehittämiseksi ja kouluttaa terveydenhuollon henkilökuntaa ravitsemusasioissa

Kenelle ja millä ehdoin

Vastaanotolle tarvitaan lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan lähete (avohoito, neuvola- ja kouluterveydenhuolto, opiskelijaterveydenhuolto).