Raskauden ehkäisy ja seksuaaliterveys

Opiskelijoiden raskauden ehkäisy

Opiskeluterveydenhuollossa hoidetaan raskauden ehkäisyyn liittyvät asiat ja ehkäisyreseptien uusinnat. Varaa aika terveydenhoitajallesi, kun:

  • haluat aloittaa ehkäisyvalmisteen käytön
  • sinulla on ongelmia nykyisen ehkäisyvalmisteesi kanssa
  • haluat tietoa eri ehkäisyvaihtoehdoista.

 

Reseptin uusinta onnistuu kätevästi Ehkäisyvalmistereseptin uusinta -lomakkeella. Huomaathan, että uusintaa varten tulee mitata verenpaine ja paino. Mittaus onnistuu esimerkiksi Palvelutorilla (Trio 2.kerros).

Papa-näyte otetaan aikaisintaan 25-vuotiaana (Käypä-hoitosuositus).

Mikäli tarvitset lähetteen raskaudenkeskeytykseen tai sterilisaatioon, voit ottaa yhteyttä Ehkäisyneuvolaan.

 

Maksuton ehkäisy Päijät-Hämeessä

Alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilu on alkanut Päijät-Hämeessä 6.6.2022. Maksuttoman ehkäisyn kokeilu koskee niitä nuoria, joilla on tarve raskauden ehkäisyyn. Kokeilun tavoitteena on parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vähentää ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä ja tätä kautta edistää nuorten hyvinvointia ja terveyttä ja vähentää inhimillistä kärsimystä.

  • Maksuttoman ehkäisyn valikoimaan kuuluvat kondomit, kierukat, kapselit, renkaat, laastarit, mini- ja yhdistelmäpillerit. Jos sinulla on ehkäisymenetelmä käytössäsi, voit tarkistaa tästä linkistä, kuuluuko valmisteesi maksuttoman ehkäisyn valikoimaan
  • Jos ehkäisysi kuuluu maksuttoman ehkäisyn piiriin, voit tulla noutamaan lisää valmistetta ilman ajanvarausta Keskitetystä opiskeluterveydenhuollon toimipisteestä (Lahden sote-keskus) tiistaisin klo 13 – 15. Ota mukaasi Kela-kortti ilmoittautumista varten.
  • Jos sinulla ei ole käytössäsi ehkäisymenetelmää, haluat vaihtaa menetelmää tai valmisteesi ei kuulu valikoimaan ja haluat vaihtaa sen maksuttomaan, varaa ensisijaisesti aika omalle terveydenhoitajallesi sähköisesti tästä. Huomioithan, että maksuttoman ehkäisyn ajanvaraus on ”Alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy” -linkin kautta. Jos et löydä vapaita aikoja, voit varata ajan myös muille opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajille.
  • Lisätietoa alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä löydät tästä linkistä.