Lapsen ikä 4 vuotta

Terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotto

Voit varata lapsellesi ajan 4-vuotistarkastukseen terveydenhoitajan vastaanotolle sähköisesti täältä (ei Hartolan neuvolaan). Huomioithan, että varaat ajan lapsesi nimellä! Ajan lääkärikäynnille saat terveydenhoitajalta käynnin yhteydessä.

Tämä on laaja terveystarkastus, johon toivotaan molempien vanhempien/huoltajien osallistumista. Vastaanoton aluksi lapsi tekee tehtäviä terveydenhoitajan kanssa kahdestaan noin puolen tunnin ajan. Lasta on hyvä valmistaa tarkastukseen kertomalla kotona etukäteen käynnillä tapahtuvista tehtävistä, jolloin lapsen on helpompi irtautua vanhemmasta tutkimuksen ajaksi.

Tarkastuksessa tehdään laaja-alainen arvio kaikista lapsen hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista tekijöistä sisältäen arvion vanhempien hyvinvoinnista ja terveydestä sekä lapsen kasvuympäristöstä. Lääkäri, terveydenhoitaja ja perhe tekevät arvion tarvittaessa yhteistyössä muiden perheen kanssa työskentelevien ammattilaisten kanssa. 4-vuotiaana on mahdollista havaita useimmat kouluvaikeuksia aiheuttavat neurologiset ongelmat, psyykkisen kehityksen häiriöt ja muut lisätuen järjestämistä edellyttävät tarpeet.

Terveydenhoitajan tekemät tutkimukset ja tarkastuksessa huomioitavat asiat:

  • Kasvu: pituus, paino, päänympärys
  • Verenpaine
  • Lapsen neurologinen kehitys
  • Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys
  • Näkö
  • Vanhempien täyttämä kyselylomake: perheen terveystottumukset, kasvatuskäytännöt (lomake tulostettavissa sivun alalaidassa)
  • Päivähoidon kirjoittama palaute
  • Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset: nelosrokote (jäykkäkouristus, kurkkumätä, hinkuyskä ja polio)

Lääkärintarkastus toteutuu erillisellä käynnillä. Lääkäri tarkastaa lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen ja huomioi perheen mahdolliset tuen tarpeen.

Terveydenhoitaja kirjoittaa terveystarkastuksesta päivähoitoon vietäväksi palautteen, jonka perhe saa mukaansa lääkärikäynnillä.

Lapsen kehityksessä tapahtuu

4-vuotiaan omatoimisuus kehittyy ja lapsi on touhukas ja utelias. Lapsen puhe on ymmärrettävää ja hän voi muistaa vuodenkin takaisia asioita. Mielikuvitus on vilkasta, jolloin hänen kertomansa asiat voivat toisinaan olla epätosia. Lapsi alkaa huomioida toisia ihmisiä ja hän pitää muiden lasten seurasta. Rooli- ja mielikuvitusleikit ovat mieluisia, samoin yksinkertaiset sääntöleikit. Häviäminen tuntuu vielä pahalta ja lapsen on vaikea hallita tunteitaan. Sukupuolierot alkavat kiinnostaa lasta.

Kysely 4-vuotiaan lapsen vanhemmille (PDF-tiedosto)