Lapsen ikä 18 kuukautta

Lääkärin ja terveydenhoitajan vastaanotto

Voit varata ajan 1,5-vuotiaan tarkastukseen vain soittamalla neuvolan asiakasohjaukseen p. 044 416 3103 arkisin klo 8–13.

Käynti toteutuu joko yhteisvastaanottona tai peräkkäisinä käynteinä samana päivänä. Tämä on laaja terveystarkastus, johon toivotaan molempien vanhempien tai huoltajien osallistumista.

Laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan laaja-alaisesti kaikkia lapsen hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Tarkastus sisältää arvion vanhempien hyvinvoinnista ja terveydestä sekä lapsen kasvuympäristöstä. Lääkäri, terveydenhoitaja ja perhe tekevät arvion tarvittaessa yhteistyössä muiden perheen kanssa työskentelevien ammattilaisten kanssa. Tarkastuksen lopuksi keskustellaan tutkimuksessa selvinneistä asioista ja käydään läpi mahdolliset poikkeavuudet ja niiden merkitys sekä järjestetään tarvittava tuki perheelle.

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset: vesirokkorokote.

Lapsen kehityksessä tapahtuu

Tässä ikävaiheessa keskeisiä aihealueita ovat lapsen voimakas oppiminen ja oman tahdon kehittyminen. Puolitoistavuotias lapsi on loputtoman kiinnostunut ympäristöstään. Hän osaa yleensä kävellä. Lapsi kiipeilee ja juoksee. Lapsi syö itse ja opettelee juomaan mukista. Lapsi ymmärtää puhetta jo melko hyvin ja tuottaa yleensä yksittäisiä sanoja. Lapsi alkaa ymmärtää oman erillisyytensä vanhemmistaan, mikä voi näyttäytyä eroahdistuksena. Lapsi kaipaa apua tunteiden säätelyssä ja selkeät rajat ja rutiinit tuovat turvaa hänen elämäänsä.