Ehkäisymenetelmät

Ehkäisymenetelmää valittaessa otetaan huomioon ikäsi, terveydentilasi (krooniset sairaudet, ylipaino), mahdollinen tupakointi ja päihteiden käyttösi, elämäntapojesi säännöllisyys, kuukautisvuotosi kesto ja määrä, kuukautiskipusi, ehkäisytarpeesi kesto ja ehkäisyn tarvittava varmuus, mahdolliset synnytyksesi sekä imetys ja toiveesi tulevista raskauksista, parisuhteesi (yhdyntätiheys, vaihtuvat partnerit vai vakiintunut suhde), motivaatiosi sekä omat käsityksesi ja toiveesi ehkäisymenetelmästä, aiemmin käyttämäsi ehkäisymenetelmät sekä niiden sopivuus.

Eri ehkäisymenetelmiä

Ehkäisylaastari

Ehkäisylaastari on iholle kiinnitettävä lääkelaastari, josta imeytyy ihon kautta samoja hormoneja kuin yhdistelmäehkäisypillereistä.

Lue lisää:

Ehkäisyrengas

Ehkäisyrengas laitetaan emättimeen, jossa siitä imeytyy limakalvojen kautta elimistöön samoja hormoneja kuin yhdistelmäehkäisypillereistä.

Lue lisää:

Kierukka

Hormoni- ja kuparikierukka ovat pieniä t-muotoisia esineitä, jotka lääkäri laittaa kohtuun. Kierukat sopivat myös nuorille ja synnyttämättömille naisille. Kierukoiden vaikutus on paikallinen. Hormonikierukka sisältää vain progestiinia (keltarauhashormonia).

Lue lisää:

Implantaatti eli ihonalainen ehkäisysauva/-kapseli

Ehkäisykapseli laitetaan käsivarren ihon alle. Se sisältää samaa keltarauhashormonia kuin minipillerit ja sen ehkäisyteho säilyy noin kolmesta viiteen vuotta valmisteesta riippuen.

Lue lisää:

Kondomi

Kondomi on ensisijainen ehkäisymenetelmä, jos partnerit vaihtuvat, koska se on ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Kondomia suositellaan käytettäväksi myös synnytyksen jälkeen ennen kuin muita ehkäisymenetelmiä on käytössä. Oikein käytettynä kondomi ehkäisee raskauden, mutta usein sen käyttö ei ole täydellistä, joten lisäksi olisi hyvä käyttää myös muuta ehkäisyä mahdollisuuksien mukaan.

Lue lisää:

Progestiiniehkäisytabletti eli minipilleri

Ne, jotka eivät voi käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita, voivat yleensä ehkäistä raskautta minipillereillä tai muilla keltarauhashormonivalmisteilla.

Lue lisää:

Sterilisaatio

Sterilisaatio on lopullinen raskauden ehkäisymenetelmä ja sen takia se ei ole nuorten ehkäisymenetelmä. Sterilisaatio voidaan tehdä sekä miehelle että naiselle. Sterilisaatiota säätelee steriloimislaki.

Lue lisää:

Yhdistelmäehkäisytabletti

Yhdistelmäehkäisypillerit suojaavat raskaudelta, kun ne muistaa ottaa säännöllisesti. Niitä käytetään myös kuukautisvaivojen ja iho-ongelmien hoitoon.

Lue lisää: