Blogi: Mitä kipu on?

Kipu on epämiellyttävä aisti- ja tunnekokemus, johon liittyy tai se voi muistuttaa todellista tai mahdollista kudosvauriota. Fysioterapeutit Tiia-Mari Kurvinen ja Eikka Vuorikari kertovat blogissa, mitä muuta kipu on.

Kipu on aina yksilöllistä ja siihen vaikuttavat henkilön aikaisemmat kokemukset kivusta. Kipua voi siis esiintyä ilman kudosvauriota tai muuta rakenteellista syytä, mutta se on todellista riippumatta kivun syntyperästä.

Tiesitkö, että noin neljä viidestä aikuisesta kokee kärsivänsä tai joskus kärsineensä selkäkivuista? Alaselkäkivussa on harvoin kyse vakavasta tai spesifistä syystä. Yli 90 prosentissa tapauksista kyse on epäspesifistä syystä eli kivulle ei yksiselitteistä syytä ole yleensä löydettävissä, mutta tällöin on kyse kuitenkin hyväennusteisesta kivusta ja siitä useimmiten toivutaan hyvin. Kuvantamistutkimuksissa poikkeavat löydökset, kuten välilevyn rappeuma tai pullistuma ovat yleisiä myös oireettomilla henkilöillä.

Kipu ei tarkoita samaa kuin vaurio

Pieni kivun lisääntyminen liikkumisen yhteydessä voi olla myös merkki paranemisen stimuloimisesta. Kipu voi johtua käyttämättömyydestä tai tottumattomuudesta, tai kipua välittävän järjestelmän epätarkoituksenmukaisesta toiminnasta. Nykykäsityksen mukaan on sallittua harjoitella ja liikkua lievän tai kohtalaisen eli siedettävän kivun rajoissa. Tähän voi käyttää apuna esimerkiksi kivun monitorointiasteikkoa.

Kivun monitorointiasteikko (Silbernagel ym. 2007, muokannut Movedoc.)

Ihmisen sisäinen kivunsäätelyjärjestelmä voi sekä vaimentaa että vahvistaa kipuviestiä. Aivomme vapauttavat hyvän olon hormoneja, jotka sisältävät samoja lääkeaineita, joita lääkärin määräämissä lääkkeissäkin on, mutta suuremmilla annoksilla.

Näiden hormonien eritykseen pystymme vaikuttamaan esimerkiksi liikkumalla, rentoutumalla, tekemällä asioita, jotka tuottavat meille mielihyvää ja iloa tai esimerkiksi rakastumalla. Tällä tavoin aktivoimme hormonien erityksen ja parasympaattisen hermoston aktivaation nousun, mikä lieventää kipua. Kivunhallintakeinoja havainnollistamaan voi hyödyntää esimerkiksi Helena Mirandan kokoamaa kivunhallinnan jäävuorta.

Kivunhallinnan jäävuori (H. Miranda)

 

Lisää tietoa kivusta löydät mm seuraavilta sivustoilta:

retrainpain.org

otakipuhaltuun.fi

kivunhallintatalo.fi

suomenkipu.fi

Kirjoittajat työskentelevät fysioterapeutteina Harjun terveydessä.