Kuntien hallinnoimat korkean tartuntariskin tilat suljetaan loppukuun ajaksi

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen alueen koronayhteistyöryhmä kokoontui tänään arvioimaan alueen koronatilannetta ja sairaalahoidon kuormitusta. Uusien tartuntojen kasvu on mahdollisesti taittumassa ja positiivisten osuus testatuista on ollut viikon ajan laskusuuntainen. Epidemia keskittyy alueellisesti Lahden, Orimattilan ja Myrskylän alueille, ja muualla maakunnassa koronataudin ilmaantuvuus on merkittävästi alhaisempi.

Sairaalahoidon tarve on tällä hetkellä korkeampi kuin kertaakaan epidemian aikana. Kaikkiaan 19 koronapotilasta on hoidettavana sairaalassa, ja heistä kaksi on tehohoidossa. Sairaalassa hoidettavista puolet eli yhdeksän potilasta on saanut yhden koronarokotteen.

Lahden ja Orimattilan kaupunkien sekä Myrskylän kunnan hallinnoimat korkean riskin tilat suljetaan ajalle 14.5.–31.5. Päätös koskee seuraavia tiloja:

• joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
• yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden pukuhuonetilat
• tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
• huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
• sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ohjattu harrastustoiminta voi jatkua kuten tähän asti. Suosittelemme myös yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavanlaiset tilat.

Kirjastot pysyvät auki rajoitustoimenpitein kuten tähän asti. Kirjastossa käynti rajataan korkeintaan 15 minuutin asioimiseksi. Välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuvat. Nuorisotilat voivat olla avoinna alle 18-vuotiaille niin, että Tartuntatautilain 58 d pykälän edellytykset täyttyvät. Kansalaisopistojen ryhmätoiminta on edelleen keskeytetty.

Koronayhteistyöryhmä seuraa epidemian ja sairaalahoidon tilannetta viikoittain. Mikäli kokonaistilanne ei korjaannu, voidaan korkean tartuntariskin tiloja joutua sulkemaan Tartuntatautilain nojalla.

Hyvinvointialue vetoaa alueen väestöä vähentämään kaikkia ruokakunnan ulkopuolisia kontakteja merkittävästi seuraavien kahden viikon ajan, jotta epidemiatilanne saataisiin hallintaan. On ensiarvoisen tärkeää, että myös rokotetut noudattavat annettuja rajoituksia ja suosituksia.