Kotihoidon hoitajana esiintyneestä henkilöstä on tehty rikosilmoitus

Päijät-Sote on tehnyt rikosilmoituksen hoitajana esiintyneestä henkilöstä, joka on käynyt Lahden Ahtialan kotihoidon asiakkaiden kodeissa hyödyntäen tunnistettavuuttaan aikaisemmasta työtehtävästään.

Henkilö työskenteli aikaisemmin Päijät-Soten kotihoidossa. Päijät-Sote tekee yhteistyötä poliisin kanssa tapauksen selvittämiseksi.

Päijät-Sote selvittää parhaillaan, onko mahdollista, että henkilöllä olisi ollut käytössään asiakkaiden avaimia. Jos asiakkaiden asuntojen ulko-ovien lukkoja joudutaan vaihtamaan tai sarjoittamaan uudelleen, maksaa Päijät-Sote kustannukset.

Henkilöllä ei ole ollut pääsyä muiden kotihoidon alueiden asiakkaiden kotiavaimiin. Ei myöskään ole tullut tietoon, että hän olisi pyrkinyt muiden alueiden asiakkaiden koteihin.

Kotihoidon asiakkaiden ei ole tarpeen avata ovea hoitajille eikä tuntemattomille henkilöille. Normaalisti hoitaja ovikelloa soitettuaan avaa oven kotihoidolle luovutetulla avaimella tai avaimettomalla ovenavausjärjestelmällä. Kun asiakkaan oveen on asennettu kotihoidon avaimeton ovenavausjärjestelmä, jokaisesta sillä tehdystä oven avauksesta jää jälki järjestelmään. Myös kotihoidon käynneistä jää merkintä potilastietojärjestelmään.

Kotihoidon oikealla työntekijällä on mukanaan aina henkilökortti, jossa on Päijät-Soten logo, henkilön nimi, titteli, henkilönumero ja kortin umpeutumispäivä. Jos korttia ei ole näkyvillä, sen voi pyytää nähtäväksi. Pitkäaikaisilla ja vakituisilla työntekijöillä kortti on kuvallinen, ja lyhytaikaisilla sijaisilla ja opiskelijoilla kuvaton. Kortti on pankkikortin näköinen, ja se on muovikotelossa. Henkilökortti ei näytä itse tehdyltä. Työntekijöillä on myös yllään tunnistettava työvaate, kuten liivi tai jakku.

Jos kotihoidon asiakas tai hänen omaisensa ovat huolissaan vierailijasta, voivat he ottaa yhteyttä kotihoidon koordinaatiokeskuksen numeroon 044 729 7794 tai hätätilanteissa yleiseen hätänumeroon 112.

Päijät-Sote tekee aina rikosilmoituksen varkaus- tai väärinkäytösepäilyistä.