Aikaisemmat tilannekuvat

Tältä sivulta löydät uutisia koronavirustilanteesta sekä Päijät-Soten aikaisemmat koronavirustilannekuvat.

Tiistai 8.6.

Heinolassa Liikuntakeskus KuntoPantterissa tiistaina 1.6. kello 19–20 ja keskiviikkona 2.6. kello 19–20 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina liikuntakeskuksessa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Maanantai 7.6.

Alueemme koronaepidemia on edelleen rauhoittunut. Viime viikolla todettiin uusia koronatartuntoja 40, kun lukema oli edellisellä viikolla 62. Uusien tartuntojen määrä aleni kolmanneksen, mikä on ollut viime viikkoina tavallinen vähentymisen vauhti. Alueemme koronaepidemia on kuitenkin edelleen leviämisvaiheessa.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla neljä koronapotilasta, kun edeltäneellä viikolla heitä oli kahdeksan. Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä 19 Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 450 päivässä. Määrä on laskenut aiemmasta yli 500 testin tasosta. Etenkin viime viikonlopun aikana testeihin hakeuduttiin huomattavasti aiempaa vähemmän.

Tartunnanlähde oli selvillä 68 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 19 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 14 jatkotartuntaa. Ulkomailta tartuntoja tuli kolme. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja todettiin kolme. Päiväkodeissa ei tartuntoja tapahtunut. Alakoulussa varmistui yksi tartunta ja toisen asteen oppilaitoksissa yksi tartunta. Ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi viisi jatkotartuntaa.

Karanteeniin asetettiin 356 henkilöä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa kaikki 23 alueelta tutkittua näytettä olivat virusmuunnoksia. Viruskannoista 22 oli Alfa-muunnosta (britti) ja yksi Beeta-muunnos (Etelä-Afrikka). Näytteet oli otettu 12.–16.5.

Mikäli epidemia rauhoittuu edelleen kuten viime viikkoina, pääsee alueemme pois leviämisvaiheesta kahden viikon sisällä. Tuolloin voidaan kokoontumissuosituksia ja -rajoituksia purkaa. Yhteinen tavoitteemme on saada mahdollisimman normaali kesä ja kesätapahtumat.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu 62 prosenttia, ja yhtymän alueella on annettu yhteensä 134 723 koronarokotetta. Tällä viikolla alueellamme annetaan yli 13 000 koronarokotusta lisää.

Perjantai 4.6.

Seuraavissa paikoissa Lahdessa on voinut altistua koronavirukselle: 

 • Kauppakeskus Karisman Ravintola Momento perjantaina 28.5. kello 13.30–14.30 
 • Ravintola Lastu perjantaina 28.5. kello 13.15–14 
 • Kuntosali GoGoExpress Laune lauantaina 29.5. kello 18.2019.50 
 • Kahvila Kariranta sunnuntaina 30.5. kello 1616.40  
 • Kauppakeskus Valon Cafe Ida maanantaina 31.5. kello 12–13 
 • Cafe Charlotta (Askonkatu 2) tiistaina 1.6. kello 13.1514 ja keskiviikkona 2.6. kello 13.3014 

Myös Asikkalan Manibaarissa sunnuntaina 30.5. kello 14–15 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. 

Kyseisinä aikoina näissä paikoissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Torstai 3.6.

Heinolan Kumpeli Spa -kylpylähotellissa maanantaina 31.5. kello 16.0020.30 ja Lahdessa ravintola Taivaanrannassa maanantaina 31.5. kello 1415 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. 

Kyseisinä aikoina näissä paikoissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Maanantai 31.5.

Viime viikolla alueemme koronaepidemia kehittyi oikeaan suuntaan. Uusia koronatartuntoja todettiin 62, kun lukema oli edellisellä viikolla 82. Uusien tartuntojen määrä aleni neljänneksen. Alueemme koronaepidemia on kuitenkin edelleen leviämisvaiheessa. Kiihtymisvaiheeseen pääsemiseksi tartuntojen pitäisi vähentyä vielä yli 50 prosenttia.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla kahdeksan koronapotilasta, kun edeltäneellä viikolla heitä oli seitsemän. Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä 17 Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 525 päivässä. Määrä on ollut varsin vakaa nyt kolmen viikon ajan.

Tartunnanlähde oli selvillä 81 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 23 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 17 jatkotartuntaa. Ulkomailta tartuntoja tuli kaksi. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja ei todettu. Päiväkodeissa ja alakouluissa ei tartuntoja tapahtunut. Yläkouluissa varmistui yksi tartunta ja toiseen asteen oppilaitoksista kaksi tartuntaa. Yksityisistä juhlista sekä pienimuotoisemmista ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi peräti 27 jatkotartuntaa. Nämä yksityistilaisuudet olivat nyt merkittävämpi tartuntalähde kuin koti.

Karanteeniin asetettiin 463 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa kaikki 37 alueelta tutkittua näytettä olivat virusmuunnoksia. Viruskannoista 34 oli brittimuunnosta ja kolme Etelä-Afrikan muunnosta. Näytteet oli otettu 5.- 9.5. välisenä aikana.

Alueemme koronatilanne on siis edelleen hieman parantunut. Leviämisvaiheen vuoksi on syytä noudattaa kokoontumissuosituksia ja -rajoituksia mahdollisimman huolellisesti. Yhteinen tavoitteemme on saada mahdollisimman normaali kesä ja kesätapahtumat.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu 58 prosenttia, ja yhtymän alueella on annettu yhteensä 123 128 koronarokotetta. Tällä viikolla alueellamme annetaan yli 13 000 koronarokotusta lisää.

Lahdessa Fimlabin Aleksanterinkadun odotustilassa torstaina 27.5. kello 8.00–8.40 ja Launeen McDonald’s -pikaruokaravintolassa 27.5. kello 12.30-13.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisinä aikoina näissä paikoissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Perjantai 28.5.

Lahdessa Hesburger Salpausselkä -pikaruokaravintolassa lauantaina 22.5. kello 16–20 ja sunnuntaina 23.5. kello 16–20 sekä Hua Du -ravintolassa maanantaina 24.5. kello 11–12 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Samoin Lahdessa Lääkärikeskus Mehiläisen 2. kerroksen odotustilassa maanantaina 24.5. kello 13.20–14.00 tai Kuntosali Forever Lahden tiloissa tiistaina 25.5. kello 13.30–15.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina näissä paikoissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Maanantai 24.5.

Viime viikolla koronaepidemia oli rauhallisempi kuin aiemmin tässä kuussa. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 82, ja edellisellä viikolla lukema oli 121. Uusien tartuntojen määrä aleni kolmanneksen. Alueemme koronaepidemia on kuitenkin edelleen leviämisvaiheessa.

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä väheni viime viikolla selvästi. Uusia koronapotilaita joutui sairaalaan noin puolet edeltäneiden viikkojen luvuista. Viime viikolla sairaalahoitoon otettiin seitsemän koronaa sairastavaa potilasta.

Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä 15 Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 533 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 513.

Tartunnanlähde oli selvillä 71 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 30 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 39 jatkotartuntaa. Ulkomailta tartuntoja tuli kaksi. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 3. Päiväkodeissa tartuntoja varmistui 1 samoin kuin alakouluissa. Yläkouluissa ja toiseen asteen oppilaitoksista tartuntoja ei tullut. Yksityisistä juhlista sekä pienimuotoisemmista ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi seitsemän jatkotartuntaa. Vuodeosaston epidemiaan linkittyen tartuntoja on tullut 5, mihin liittyy myös yksi kuolemantapaus. Karanteeniin asetettiin 714 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa kaikki 41 alueelta tutkittua näytettä olivat virusmuunnoksia. Viruskannoista 40 oli brittimuunnosta ja yksi Etelä-Afrikan muunnosta. Mukana otoksessa oli 5 yhden rokotteen saaneen, mutta sairaalahoitoon joutuneen potilaan näytettä, joilla kaikilla kyseessä oli brittimuunnos. Näytteet oli otettu 23.4.–8.5. välisenä aikana.

Alueemme koronatilanne on siis nyt parantunut mutta on edelleen hankala. Siksi on syytä noudattaa kokoontumissuosituksia ja -rajoituksia. Yhteinen tavoitteemme on saada mahdollisimman normaali kesä ja kesätapahtumat.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu 53 prosenttia, ja yhtymän alueella on annettu yhteensä 109 597 koronarokotetta. Tällä viikolla alueellamme annetaan yli 16 000 koronarokotusta lisää.

Lahden Karisman ravintola Hesburgerissa torstaina 20.5. klo 16–17 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Sunnuntai 23.5.

Lahdessa Karisman ravintola Santa Fe Expressissä 18.5.2021 klo 12.15-12.45 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla olleita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Torstai 20.5.

Keskussairaalassa todettu koronaepidemia on levinnyt kuntoutussairaala Jalmariin, jossa on toistaiseksi todettu yksi tartunta. Tällä hetkellä yksi Jalmarin ja yksi keskussairaalan vuodeosasto on suljettuna uusilta potilailta koronan vuoksi.

Yhtymässä on lisätty teho-osaston paikkamäärää. Tilanne on sekä keskussairaalan että Jalmarin toiminnan kannalta vakava. Sairaalaan kiireetön leikkaustoiminta on mahdollisimman vähäistä, jotta kiireellinen ja päivystystoiminta voidaan turvata. Siirrettävissä olevat leikkaukset siirtyvät myöhemmäksi. Potilaille ilmoitetaan muutoksesta.

– Olemme nyt valitettavasti joutuneet siirtämään samalle potilaalle suunniteltuja toimenpideaikoja jopa toistuvasti, pahoittelee hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Lasten osuus tartunnoista on vähentynyt ja palannut alkuvuoden tasolle. Kouluista on tullut hyvin vähän tartuntoja. Sen sijaan 30-39-vuotiaiden osuus todetuista tartunnoista korostuu, sillä joka viides tartunta on tässä ikäryhmässä. Vältettävissä olevat tartunnat tulevat etenkin vapaa-ajalla.

– Elämme nyt kesää ajatellen kriittistä vaihetta. Vielä on mahdollista saada pelastettua keski- ja loppukesää. Niin kurjalta kuin se meistä kaikista tuntuukin, se vaatii meiltä sopeutumista tämän hetken suosituksiin, Nieminen tähdentää.

Lahden Yliopiston Apteekissa maanantaina 17.5. klo 14.30–15 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla olleita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Päivystysapu 116 117 on ruuhkautunut. Yhtymästä muistutetaan, että palvelu on tarkoitettu päivystysasioihin. Kiireettömissä asioissa tulee ottaa yhteyttä sote-keskukseen, jotta kiireelliset tapaukset pystytään hoitamaan viivytyksettä.

Keskiviikko 19.5.

​Päijät-Hämeen keskussairaalan sisätautiosastolla on todettu koronaepidemia. Tähän mennessä tartunta on varmistunut kahdella potilaalla ja yhdellä henkilökuntaan kuuluvalla. Koko osaston henkilökunta ja potilaat on testattu kertaalleen. Karanteeniin on nyt asetettu nelisenkymmentä potilasta ja toistakymmentä henkilökuntaan kuuluvaa. Tartunnanlähde on alustavasti selvinnyt, mutta jäljitys on vielä osin kesken. Osastolle ei oteta toistaiseksi uusia potilaita.

​Osastonsulku aiheuttaa merkittävän häiriön sairaalan normaaliin toimintaan. Sairaalan suunniteltua toimintaa joudutaan supistamaan tästä päivästä eteenpäin ensi viikon loppuun asti päivystysvalmiuden ylläpitämiseksi. Siirrettävissä olevat leikkaukset tehdään toiminnan palattua normaaliksi.

Lahdessa ravintola Amarillossa keskiviikkona 12.5. klo 11–12 ja klo 15–18 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Myös torstaina 13.5. Kokka Bistrossa klo 13–14, Piano Paviljongissa klo 14–15, Santa Fe -ravintolassa klo 16–17 ja klo 18–19 sekä ravintola Teerenpelissä klo 17–18 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina ravintoloissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

KORJATTU: Keskiviikkona 12.5. ei ollut joukkoaltistumista Santa Fe -ravintolassa, vaan Ravintola Amarillossa.

Tiistai 18.5.

Lahdessa Monitoimikeskus Takataskussa maanantaina 10.5. klo 8.30–14.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla olleita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Maanantai 17.5.

Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 121, edellisellä viikolla lukema oli 125. Alueemme koronatilanteen huonontuminen vaikuttaa pysähtyneen, mutta tilanne ei ole vielä alkanut parantua.

Sairaalahoitoa vaativien koronatapausten määrä on pysynyt poikkeuksellisen korkealla tasolla. Viime viikolla sairaalahoitoon otettiin 12 koronaa sairastavaa potilasta. Kahden viikon sisään peräti seitsemän tehohoitoa tarvinnutta koronapotilasta on siirretty yliopistosairaaloihin.

Yksi koronaan sairastunut potilas on menehtynyt. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä kolmetoista Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 513 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 587.

Tartunnanlähde oli selvillä 72 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 39 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 38 jatkotartuntaa. Ulkomailta tartuntoja ei tullut. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 14. Kouluissa tartuntoja tapahtui 3, kaikki alakouluissa. Yksityisistä juhlista sekä pienimuotoisemmista ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi 23 jatkotartuntaa. Karanteeniin asetettiin 571 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Tartunnoissa korostuvat edelleen ystävien ja sukulaisten tapaamisissa saadut tartunnat ja niistä perheiden sisällä tapahtuvat jatkotartunnat. Alueemme koronatilanne on edelleen hankala ja perhekunnan ulkopuolisia tapaamisia tulee välttää. Yhteinen tavoitteemme on saada mahdollisimman normaali kesä. Päijät-Hämeen tartuntamäärät ovat valitettavan kaukana siitä, että kokoontumisrajoituksia voisi keventää.

Tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa kaikki 24 alueelta tutkittua näytettä olivat virusmuunnoksia. Viruskannoista 23 oli brittimuunnosta ja yksi Etelä-Afrikan muunnosta. Näytteet oli otettu 14.4.–24.4. välisenä aikana.

Nyt siitepölyaikana voi olla vaikea erottaa allergista oireilua lievän koronan oireista. Mikäli ilmenee nuhaa tai aivastelua, on syytä käydä kuitenkin koronatestissä, vaikka tiedossa olisikin siitepölyallergia. Mikäli testi on negatiivinen ja allergiaoireet helpottavat allergialääkityksellä, ei ole tarvetta uuteen testiin, ellei ilmene uusia oireita.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu yli 47 prosenttia, ja yhtymän alueella on annettu yhteensä 94 459 koronarokotetta. Tällä viikolla alueellamme annetaan yli 16 000 koronarokotusta lisää.

Keskiviikko 12.5.

Lahdessa Ravintola Oldissa (Aleksanterinkatu 9) keskiviikkona 5.5. klo 1013 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Tiistai 11.5.

Lahdessa Hua Du Kiinalaisessa ravintolassa (Rautatienkatu 11) 3.5. klo 15.30–16.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Maanantai 10.5.

Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 125, edellisellä viikolla lukema oli 111. Alueemme koronatilanne ei ole parantunut useampaan viikkoon.

Uusissa tartunnoissa painottuvat erityisesti nuoret ikäluokat. Toukokuun tartunnoista 35 prosenttia on todettu alle 20-vuotiailla. Erityisesti 10–12-vuotiaat saavat nyt paljon tartuntoja. Yläkouluissa ja 2. asteen opetuksessa on ollut vain yksittäisiä tartuntoja viime viikkojen aikana. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on noussut huolestuttavasti huhtikuuhun verrattuna.

Sairaalahoitoa vaativien koronatapausten määrä on noussut viikon aikana huomattavasti. Viime viikolla sairaalahoitoon otettiin 14 koronaa sairastavaa potilasta, mikä on korkein määrä koko epidemian aikana. Huhtikuun alusta yli puolet sairaalahoitoa vaatineista potilaista on ollut alle 60-vuotiaita.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 587 päivässä kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 454.

Tartunnanlähde oli selvillä 75 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 41 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 44 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja varmistui 3 kappaletta. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 11. Kouluissa tartuntoja tapahtui 9, joista alakouluissa 7 ja yläkouluissa 2. Yksityisistä juhlista sekä pienimuotoisemmista ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi peräti 23 jatkotartuntaa. Karanteeniin asetettiin 872 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa kaikki alueelta tutkitut näytteet olivat virusmuunnoksia. Kaikki varmistuneet olivat brittimuunnosta, eikä muita viruskantoja löytynyt yhtään. Näytteet oli otettu 8.4.–1.5. välisenä aikana.

Tartunnoissa korostuvat nyt ystävien ja sukulaisten tapaamisissa saadut tartunnat ja niistä perheiden sisällä tapahtuvat jatkotartunnat. Alueemme koronatilanne on edelleen hankala ja perhekunnan ulkopuolisia tapaamisia tulee välttää. Yhteinen tavoitteemme on saada mahdollisimman normaali kesä. Päijät-Hämeen tartuntamäärät ovat valitettavan kaukana siitä, että kokoontumisrajoituksia voisi keventää.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu 44 prosenttia, ja yhtymän alueella on annettu yhteensä 83 849 koronarokotetta. Tällä viikolla alueellamme annetaan 10 000 koronarokotusta lisää.

Sunnuntai 9.5.

Päijät-Hämeen tukiapuyhdistyksen tiloissa Lahdessa (Kauppakatu 37) torstaina 6.5. klo 1517 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. 

Orimattilassa Kahvila-konditoria Marengissa (Erkontie 16) maanantaina 3.5. klo 89.30 ja tiistaina 4.5. klo 89 sekä Lahdessa ravintola Oldissa torstaina 6.5. klo 1214 ja perjantaina 7.5. klo 1214 ovat voineet altistua koronavirukselle.  

Kyseisinä aikoina paikoissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Perjantai 7.5.

Orimattilassa kahvila Leipurinkulmassa (Erkontie 12) 3.4.5. klo 8.3016.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana kahvilassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Seuraavina aikoina Koiviston auton linjalla 57 Hollolassa välillä Pihlajatie–Salpakangas matkustaneet ovat voineet altistua koronavirukselle: maanantaina 3.5. välillä PihlajatieSalpakangas klo 8.209.00 ja Salpakangas–Pihlajatie klo 15.0015.40, tiistaina 4.5. välillä PihlajatieSalpakangas klo 8.209.00 ja Salpakangas–Pihlajatie klo 14.0014.4ja 1515.40, keskiviikkona välillä PihlajatieSalpakangas klo 7.208.00Kyseisinä aikoina linjalla matkustaneita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Päijät-Hämeen alueella epidemiatilanne on huonontunut viime viikkoina. Pyydämme edelleen, että jokainen ottaa vastuun epidemiatilanteen hillitsemiseksi myös äitienpäivän viikonloppuna. Koko yhtymän alueella on syytä välttää tapaamisia muiden kuin omaan ruokakuntaan kuuluvien välillä. Se on tärkein keino, jolla saamme tapausmäärien nousun kuriin. 

Perjantai 7.5.

Lahdessa Sibeliuksenkadulla Ravintola Kivessä keskiviikkona 28.4. klo 11–12 ja torstaina 29.4. klo 11–12 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. 

Kyseisinä aikoina ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Pyydämme edelleen, että jokainen ottaa vastuun epidemiatilanteen hillitsemiseksi myös äitienpäivän viikonloppunaKoko yhtymän alueella on syytä välttää tapaamisia muiden kuin omaan ruokakuntaan kuuluvien välillä. Se on tärkein keino, jolla saamme tapausmäärien nousun kuriin. Rokotuskattavuus parantuu viikko viikolta. 

Perjantai 7.5.

Lahdessa Sibeliuksenkadulla Ravintola Kivessä keskiviikkona 28.4. klo 11–12 ja torstaina 29.4. klo 11–12 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. 

Kyseisinä aikoina ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Pyydämme edelleen, että jokainen ottaa vastuun epidemiatilanteen hillitsemiseksi myös äitienpäivän viikonloppunaKoko yhtymän alueella on syytä välttää tapaamisia muiden kuin omaan ruokakuntaan kuuluvien välillä. Se on tärkein keino, jolla saamme tapausmäärien nousun kuriin. Rokotuskattavuus parantuu viikko viikolta. 

Torstai 6.5.

Kauppakeskus Trion Sinuhen Cafe Triossa tiistaina 27.4., torstaina 29.4. ja perjantaina 30.4. klo 10–17.15 sekä ravintola Opiston Kunkussa lauantaina 1.5. klo 12.30–14.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. 

Kyseisinä aikoina paikoilla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Tiistai 4.5.

Päijät-Hämeen keskussairaalan laboratorion odotustiloissa keskiviikkona 28.4. klo 7.20–9.20 sekä ravintola Lokissa perjantaina 30.4. klo 13–14 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle 

Kyseisinä aikoina paikoilla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. ​

Maanantai 3.5.

Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 111, edellisellä viikolla lukema oli 99. Alueemme koronatilanne ei ole parantunut useampaan viikkoon.

Uusissa tartunnoissa painottuvat erityisesti nuoret ikäluokat. Huhtikuun tartunnoista 39 prosenttia todettiin alle 20-vuotiailla. Alueellamme on todettu useita päiväkoteihin ja alakouluihin liittyviä tartuntaketjuja, jotka selittävät ikäjakauman painottumista nuoriin. Yläkouluissa ja 2. asteen opetuksessa on ollut vain yksittäisiä tartuntoja viime viikkojen aikana. Myös nuorten ikäryhmissä on paljon tartuntoja, mutta ne näyttävät tulleen perheen sisäisinä tartuntoina tai muutoin vapaa-ajalla.

Tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa varmistui 24 brittimuunnosta, muita viruskantoja ei löytynyt yhtään. Näytteet oli otettu viikolla 14.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 454 päivässä kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 415.

Tartunnanlähde oli selvillä 81 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 66 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 44 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja ei todettu. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 7, kouluissa tartuntoja tapahtui 14 ja päiväkodeissa 4. Yksityisistä ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi 18 jatkotartuntaa. Karanteeniin asetettiin 727 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Fimlab Aleksanterissa maanantaina 26.4. klo 17.30–18 ja kaupunginsairaalan Fimlabin kiirepäivystyksessä keskiviikkona 28.4. klo 16.15–16.45 asioineet ovat voineet altistua koronaviruksella.

Myös Bauhaus Lahdessa tiistaina 27.4. klo 10–14 asioineet ovat voineet altistua.

Kyseisinä aikoina paikoilla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu 40 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu yhteensä 76 477 koronarokotetta. Tällä viikolla alueellamme annetaan yli 8 000 koronarokotusta.

Huomenna tiistaina kello 8 avataan koronavirusrokotusten ajanvaraus 50–59-vuotiaille. Työterveyshuollon asiakkaiden toivotaan ottavan rokotuksen omassa työterveydessään, mikäli siihen on mahdollisuus.

Sunnuntai 2.5.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 688 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 109 806.

Huomisesta maanantaista 3.5. lähtien keskitämme koronaviestintämme uusille verkkosivuillemme www.paijat-sote.fi/koronavirus. Samalla vanhojen phhyky.fi-sivujen koronavirusosio poistuu. Uusilla koronavirussivuilla on automaattisesti päivittyvä tilannekuvaraportti sekä raportti koronavirusrokotusten etenemisestä.

Lauantai 1.5.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 682 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 109 459.

Maanantaista 3.5. lähtien keskitämme koronaviestintämme uusille verkkosivuillemme www.paijat-sote.fi/koronavirus. Samalla vanhojen phhyky.fi-sivujen koronavirusosio poistuu. Uusilla koronavirussivuilla on automaattisesti päivittyvä tilannekuvaraportti sekä raportti koronavirusrokotusten etenemisestä.

Perjantai 30.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 32 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 668 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 109 097.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu 37 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 71 126 koronarokotetta ja 65 587 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Alueemme koronatilanne ei ole parantunut toivotusti viime viikkojen aikana. Yksityistilaisuuksista on tullut odotettua enemmän jatkotartuntoja.

Toivomme, että kaikki noudattaisivat alueemme suosituksia ja rajoituksia myös vapun vietossa. Suosittelemme, että vappua vietetään oman ruokakunnan kanssa ja välttäisimme ruokakuntamme ulkopuolisia kontakteja.

Koronavirustestien näytteenottopisteet ovat avoinna myös vappuna. Toivomme kaikkia lieväoireisiakin varaaman testiajan omaolo.fi -palvelusta tai soittamalla 116117.

Maanantaista 3.5. lähtien keskitämme koronaviestintämme uusille verkkosivuillemme www.paijat-sote.fi/koronavirus. Samalla vanhojen phhyky.fi -sivujen koronavirusosio poistuu. Uusilla koronavirussivuilla on automaattisesti päivittyvä tilannekuvaraportti sekä raportti koronavirusrokotusten etenemisestä.

Torstai 29.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 26 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 636 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 108 510.

Maanantaista 3.5. lähtien keskitämme koronaviestintämme uusille verkkosivuillemme www.paijat-sote.fi/koronavirus. Samalla vanhojen phhyky.fi -sivujen koronavirusosio poistuu. Uusilla koronavirussivuilla on automaattisesti päivittyvä tilannekuvaraportti sekä raportti koronavirusrokotusten etenemisestä.

Keskiviikko 28.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 610 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 107 924.

Yksi koronaan sairastunut potilas on menehtynyt. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä kaksitoista Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Myrskylässä kahvila-ravintola Myrskytähdessä la 24.4. klo 11–11.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Keskitämme maanantaista 3.5. lähtien koronaviestintämme uusille verkkosivuillemme www.paijat-sote.fi/koronavirus. Samalla vanhojen phhyky.fi -sivujen koronavirusosio poistuu. Uusilla koronavirussivuilla on automaattisesti päivittyvä tilannekuvaraportti sekä raportti koronavirusrokotusten etenemisestä.

Tiistai 27.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 604 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 107 405.

Lahdessa Noste Bar & Pubissa ma 19.4. klo 9–17, ti 20.4. 9–17, to 22.4. klo 9–17 ja pe 23.4. klo 9–17 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisinä aikoina paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Maanantai 26.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 17 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 599 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 107 009.

Tartunnanlähde oli selvillä 80 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 47 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 42 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja oli 6 kappaletta. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 4, kouluissa tartuntoja tapahtui 6. Yksityisistä ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi 18 jatkotartuntaa. Karanteeniin asetettiin 817 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 415 päivässä kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 449. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 99, edellisellä viikolla lukema oli 109.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu nyt 35 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 67 482 koronarokotetta ja 62 109 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 10 000 koronarokotusta.

Sunnuntai 25.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 11 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Lahdessa sijaitsevassa Noste Bar&Pubissa 21.4. klo 9-17 asioineet sekä Lahden Sokoksen kosmetiikkaosastolla 19.4. klo 13-19, 20.4. klo 12-19 tai 21.4. klo 6.30-12.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 582 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 106 671.

Lauantai 24.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 18 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 571 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 106 246.

Perjantai 23.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 17 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 553 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 105 895.

Tällä viikolla valmistuneissa sekvensointituloksissa varmistui 19 Britti-virusmuunnosta ja 6 Etelä-Afrikan virusmuunnosta. Muita viruskantoja ei löytynyt. Brittimuunnos on edelleen valtavirus alueellamme, mutta Etelä-Afrikan virusmuunnoksen osuus on noussut jo lähes neljäsosaan tutkituista näytteistä. Näytteet on otettu huhtikuun ensimmäisellä viikolla.

Kauppakeskus Karisman Nissen-optikkoliikkeessä 19.4. klo 11–15 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana liikkeessä asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu nyt lähes 33 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 63 384 koronarokotetta ja 58 406 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Torstai 22.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 536 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 105 417.

Vaikka aluehallintoviraston päätös avasi korkean tartuntatautiriskin tiloja 21.4. alkaen, suositetaan edelleen aikuisten kaikkea ryhmäharrastustoimintaa sekä 2007 ja sitä ennen syntyneiden lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa keskeytettäväksi Päijät-Hämeen alueella.

Keskiviikko 21.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 21 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 527 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 104 899.

Päijät-Hämeen parantuneessa koronavirustilanteessa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon turvaaminen ei enää vaadi normaaliolojen tehostetun valmiuden ylläpitoa. Tämän vuoksi hyvinvointiyhtymässä on päätetty palata palvelutoiminnan normaalitilaan 21.4.2021 alkaen.

Tiistai 20.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 506 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 104 329.

Maanantai 19.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 500 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 104 102.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 449 päivässä kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 439. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 109, edellisellä viikolla lukema oli 170. Tartunnat laskivat 36 % edellisestä viikosta.

Viime viikolla valmistuneista sekvensointituloksista varmistui 13 brittimuunnosta ja kaksi Etelä-Afrikan muunnosta. Kaikki sekvensoidut koronatapaukset olivat muunnosviruksia. Näytteet oli otettu viikolla 13.

Tartunnanlähde oli selvillä 76 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 60 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 67 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja oli 2 kappaletta. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 3, kouluissa tartuntoja tapahtui 2. Yksityisistä ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi 7 jatkotartuntaa. Karanteeniin asetettiin 603 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu nyt 30 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 57 557 koronarokotetta ja 53 655 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 10 000 koronarokotusta.

Lähetämme suoran Korona-yleisöinfon verkkolähetyksenä huomenna tiistaina 20.4. alkaen kello 15.30 osoitteessa https://youtu.be/0_ppwK_okJk. Tilaisuus tulkataan viittomakielelle, ja tallenne tilaisuudesta julkaistaan tekstitettynä YouTube-kanavallamme keskiviikkona 21.4. Verkkolähetyksessä Päijät-Soten ja kaupungin edustajat vastaavat ennakkoon lähetettyihin kysymyksiin.

Sunnuntai 18.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 18 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 495 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 103 816.

Lauantain 17.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 477 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 103 435.

Perjantai 16.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 467 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 103 159.

Lahdessa Kierrätyskeskus Patinassa 8.4. klo 16–17 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu nyt 28 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 52 435 koronarokotetta ja 49 105 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Torstai 15.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 13 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 455 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 102 491.

Keskiviikko 14.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 32 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 10 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 442 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 102 136.

8.4. klo 10.00–11.00 Lahden kaupunginsairaalan pääaulassa asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Julkaisemme huomenna some-kanavillamme Koronavartin tallenteena, jossa kerromme epidemiatilanteesta ja koronarokotusten edistymisestä.

Tiistai 13.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 19 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 13 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 410 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 101 285.

Maanantai 12.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 6 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 14 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 391 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 100 962.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 439 päivässä eli samaa tasoa kuin edeltäneellä viikolla. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 170, edellisellä viikolla lukema oli 160. Positiivisten osuus testatuista on pysynyt edelleen huomattavan korkealla (5,3 %).

Viime viikolla positiivisten määrä vaihteli päivittäin hyvin paljon. Viikon kokonaislukema kuvastaa tilannetta paremmin kuin yksittäinen päivä. Koronavirukselle altistuneita on testattu epidemian aikana lisääntyvästi, ja viime viikosta alkaen yhtymän alueella on testattu kaikki karanteeniin asetetut. Tämä selittää ainakin osan siitä, että viime viikolla tuli edellistä viikkoa enemmän varmistettuja koronatapauksia.

Viime viikolla valmistuneista sekvensointituloksista varmistui 19 brittimuunnosta ja yksi Etelä-Afrikan muunnos. Kaikki sekvensoidut koronatapaukset olivat muunnosviruksia. Näytteet oli otettu viikolla 11.

Tartunnanlähde oli selvillä 74 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 90 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja oli 3 kappaletta. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 5, kouluissa tartuntoja tapahtui 2. Yksityisistä ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi 21 jatkotartuntaa. Karanteeniin asetettiin 729 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu nyt 25 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 46 702 koronarokotetta ja 44 246 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 11 000 koronarokotusta.

Sunnuntai 11.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 19 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 385 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 100 583.

Lauantai 10.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 56 uutta koronavirustartuntaa. Luku on koko epidemian korkein päiväluku. Viime päivinä uusia tapauksia on tullut selvästi odotuksia enemmän. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 13 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 366 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 100 227.

Perjantai 9.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 10 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 310, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 99 685. Tänään on varmistunut jo 12 uutta tapausta.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu nyt 23 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 43 638 koronarokotetta ja 41 445 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

1.4. klo 10.15–10.45 Aleksanterinkadun Fimlabin näytteenottopisteessä asioineet ovat voineet altistua koronalle. Tuolloin pisteessä asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Torstai 8.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 42 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 10 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 298, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 99 225.

Keskiviikko 7.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 16 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 256, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 98 498.

Tiistai 6.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 19 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 13 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 240, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 98 195.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 437 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 513. Pääsiäisen aikana testiin hakeuduttiin selvästi vähemmän kuin muutoin viime viikkoina.

Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 160, edellisellä viikolla lukema oli 169. Uusien tapauksien määrä on siis hieman laskenut, mutta on edelleen korkea. Positiivisten osuus testatuista on pysynyt poikkeuksellisen korkealla (5,1 %).

Tartunnanlähde oli selvillä 75 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 68 jatkotartuntaa. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 3, kouluissa tartuntoja tapahtui 21. Yksityisistä ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi 21 jatkotartuntaa.

Lahdesta Asikkalaan 1.4. klo 17–17.30 linja-autolla kulkeneet ovat voineet altistua koronalle. Matkustajia kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Päivystysapu 116117:ssa on tekninen ongelma, jota parhaillaan korjataan. Vian vuoksi takaisinsoitto ei toimi suunnitellusti. Mikäli olet pyytänyt takaisinsoittoa, mutta sitä ei ole tehty kolmen tunnin sisällä, pyydämme sinua soittamaan uudestaan 116117. Jos vointisi hankaloituu odottamisen aikana, pyydämme soittamaan viivytyksettä 116117 tai 112. Tiedotamme uudestaan, mikäli ongelma pitkittyy.

Maanantai 5.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 15 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 11 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 221, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 97 892.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu nyt 22 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 41 064 koronarokotetta ja 39 175 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Toivon Keskus Kirppiksellä tiistaina 30.3. klo 12-18.30 tai keskiviikkona 31.3. klo 9.30-15.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisinä aikoina kirpputorilla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Sunnuntai 4.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 28 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 11 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 206, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 97 544.

Lauantai 3.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksitoista koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 178, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 97 245.

Perjantai 2.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 27 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kymmenen koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 164, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 96 949.

Tällä viikolla valmistuneissa sekvensointituloksissa brittimuunnos oli 21:ssa kaikkiaan 22 tutkitusta näytteestä, eli 95 % koronatapauksista oli jo muunnosviruskantaa. Alueemme koronatapaukset ovat siis lähes kaikki brittimuunnoksen aiheuttamia.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu nyt 21,5 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 40 037 koronarokotetta ja 38 149 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Torstai 1.4.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 34 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 11 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 137, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 96 487.

Alueemme epidemiatilanne on viimeisen kahden viikon aikana hieman parantunut. Sairaalan vuodeosastolla ja teho-osastolla olevien koronapotilaiden määrät ovat myös laskeneet jonkin verran. Testausmäärät ovat olleet viikon ajan laskussa. Koronavirustestien näytteenottopisteet ovat avoinna myös kaikkina pääsiäisen päivinä. Toivomme kaikkia lieväoireisiakin varaaman testiajan omaolo.fi -palvelusta tai soittamalla 116117.

Hyvän muutoksen vahvistuminen on meidän kaikkien toiminnasta kiinni. Siksi toivomme, että kaikki noudattaisivat alueemme suosituksia ja rajoituksia myös pääsiäisen aikana. Yksityistilaisuudet ja tuttujen tapaamiset etenkin sisätiloissa ovat olleet viime viikkoina merkittävä tartuntojen lähde.

Maaliskuu 2021

Keskiviikko 31.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 26 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhdeksän koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 103, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 95 626.

Tiistai 30.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 17 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 077, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 95 223.

Maanantai 29.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 10 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 060, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 94 831.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 513 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 595. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 169, edellisellä viikolla lukema oli 211.

Viikon aikana valmistuneista sekvensointituloksissa varmistui 7 brittimuunnosta, 1 Etelä-Afrikan virusmuunnos ja 4 alkuperäistä virustyyppiä. Siten virusmuunnokset olivat lähes 70 prosenttia otetuista näytteistä. Näytteet on otettu 1.-10.3. välisenä aikana.

Tartunnanlähde oli selvillä 72 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 72 jatkotartuntaa. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 10, kouluissa tartuntoja tapahtui 6 ja päiväkodissa 1. Harrastuksista peräisin oli 5 tartuntaa. Yksityisistä ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi 25 jatkotartuntaa.

Koronatilanne vaikuttaa jonkin verran parantuneen yhtymän alueella. Tilanteen parantumisen taustalla on alueen asukkaiden ja toimijoiden vastuullinen toiminta. Olemme kuitenkin vielä poikkeuksellisen korkealla uusien tapausten ilmaantuvuudessa. Koronayhteistyöryhmä arvioi tänään alueemme rajoitustilannetta. On selvä, että lähiviikkoina ei ole vielä mahdollisuutta laajoihin rajoitusten ja suositusten kevennyksiin.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista 19,1 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 6 800 koronarokotusta. Arvioitujen rokotteiden toimitusmäärien mukaan 40 prosenttia alueen vähintään 16-vuotiaista on rokotettu kertaalleen huhtikuun loppuun mennessä.

Linja-autolla numero 1 Jalkaranta-keskusta välillä 23.3. klo 13.30–14.00 sekä linja-autolla numero 1M keskusta-Jalkaranta välillä 23.3. klo 14.50–15.20 kulkeneet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Myös Lahdessa Liipolassa Nipan Best Cafessa 25.3. klo 06–14 ja 26.3. klo 06–14 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina linja-autoissa matkustaneita sekä kahvilassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Sunnuntai 28.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 36 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 050, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 94 622.

Lauantai 27.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 014, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 94 167.

Lahdessa kuntosali GOGO Express Mukkulassa 23.3. klo 06.30–07.40 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Perjantai 26.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 27 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 13 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 000, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 93 675 koronavirusnäytettä.

Alueemme yli 16-vuotiaista on rokotettu nyt 18,4 prosenttia. Yhtymän alueella on annettu 34 603 koronarokotetta ja 32 731 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Lahdessa on jaettu eilen joka kotiin Lahden kaupungin koronainfo-kirje, jonka tiedosta poiketen riskiryhmien 1 ja 2 rokotukset ovat THL:n ohjeistuksen mukaan keskeytetty eikä niitä aikoja tällä hetkellä voi varata.

Yhtymässä on tehty pandemian aikana yhteensä n. 13 200 karanteeni- ja eristyspäätöstä. Tänä vuonna niitä on tehty n. 4 650 kappaletta. Eristyspäätös tehdään varmennetun koronatartunnan saaneelle ja karanteenipäätös koronalle altistuneelle. Yhdestä tartunnasta on keskimäärin seurannut kuusi altistusta. Päätöksien tekemisessä ei ole tällä hetkellä ylimääräisiä viiveitä.

Torstai 25.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 30 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 973, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 93 076 koronavirusnäytettä.

Keskiviikko 24.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 38 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 13 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 943, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 92 432 koronavirusnäytettä.

Eniten tartuntoja esiintyy koululaisten ikäryhmistä työikäisiin. Maaliskuun luvuissa vähiten tartuntoja on todettu pikkulapsista alakouluikäisiin sekä yli 70-vuotiailla.

Maaliskuussa 2021 todettujen koronatartuntojen prosenttiosuudet ikäryhmittäin:

Taulukko 24.3.2021

Tiistai 23.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Osa alueemme positiivisista koronanäytteistä menee jatkoselvitykseen koronavirusmuunnosten havaitsemiseksi. Alueeltamme sekvensoiduista 14 näytteestä on varmistunut yksi Etelä-Afrikan muunnos, seitsemän brittimuunnosta ja kuusi alkuperäistä koronaviruskantaa. Näytteet on otettu helmikuun lopussa. Tämä vahvistaa aiempaa tietoa siitä, että virusmuunnokset ovat alueemme tavallisin koronaviruksen muoto.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 905, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 91 865 koronavirusnäytettä.

Maanantai 22.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 15 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Viime viikolla siirrettiin kaksi koronaa sairastavaa tehohoidon potilasta Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

Messilässä 15.3. suksivuokraamossa klo 15.30–16.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 891, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 91 238 koronavirusnäytettä. Positiivisten näytteiden osuus Fimlabissa tutkituista näytteistä oli 4,7 prosenttia viime viikon aikana.

Viime viikolla tartunnanlähde oli tiedossa 71 prosentissa tartunnoista. Tunnetuista tartunnanlähteistä samassa taloudessa tapahtui 87 tartuntaa, työpaikalla 13, päiväkodissa 6, koulussa 13 ja harrastuksissa 2 tartuntaa. 27 tartuntaa jäljitettiin yksityisiin tapaamisiin tai yksityistilaisuuksiin.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 595 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 471. Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 211, edellisellä viikolla lukema oli 171. Todettujen tartuntojen on siten edelleen noussut. Koronalle altistumisen vuoksi karanteeniin määrättiin viime viikolla 1279 henkilöä.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista 17,0 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 3 500 koronarokotusta. 70–74-vuotiaiden ikäryhmän ajanvaraus aukeaa tänään maanantaina 22. maaliskuuta kello 12. Sekä sähköinen että puhelinajanvaraus ruuhkautuvat lähipäivinä. Jokaiselle ei riitä aikoja heti, mutta jokaisen rokotusvuoro tulee ajallaan. Pyydämme malttia oman ajan varaamiseen.

Kaikki alle 70-vuotiaiden rokotusajat peruuntuvat tältä viikolta Päijät-Soten alueella AstraZenecan rokotteen käytön keskeyttämisen vuoksi. Tämä koskee riskiryhmää 1 ja sote-ammattilaisia. Varattuja aikoja ei tarvitse perua. Kun THL tekee päätöksen AstraZenecan rokotteen jatkosta, annamme ajan varanneille lisäohjeita uuden ajan varaamisesta. Tilanteen vuoksi emme aloita tänään riskiryhmän 2 ajanvarausta.

Sunnuntai 21.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 42 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronaviruspotilasta, joista neljä on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 876, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 90 859 koronavirusnäytettä.

Lauantai 20.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 28 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 14 koronaviruspotilasta, joista neljä on tehohoidossa.

Linja-autolla nro 70 Heinola-Lahti välillä 11.3. klo 6.30–7.30 ja 12.3. klo 6.30–7.30 sekä Lahti-Heinola välillä 11.3. klo 15–17 ja 12.3. klo 14–15 kulkeneet ovat voineet altistua koronavirukselle. Heitä kehotetaan seuraamaan oireitaan ja hakeutumaan koronatestiin vähäisistäkin oireista.

Yksi koronaan sairastunut potilas on menehtynyt. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä yksitoista Covid-19 -infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 834, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 90 427 koronavirusnäytettä.

Perjantai 19.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 41 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 14 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 806, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 89 843 koronavirusnäytettä epidemian aikana. Epidemian leviämisvaihe jatkuu. Tänään on varmistunut jo 24 uutta tapausta.

Lahdessa Petsamonkadulla Kotipizza Metsäkankaalla 7.3. klo 15–16 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Joka kuudes alueemme vähintään 16-vuotiaasta on saanut ensimmäisen rokotteen. Vähintään 80-vuotiaista jo neljä viidestä ja 75–79-vuotiaista puolet on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Ikääntyneiden rokotuskattavuuden toivotaan edelleen nousevan. Pyydämme läheisiä auttamaan ikääntyneitä sähköisessä ajanvarauksessa.

Riskiryhmään 2 kuuluvien vähintään 60-vuotiaiden sekä 70–74-vuotiaiden ikäryhmän ajanvaraus aukeaa ensi maanantaina 22. maaliskuuta kello 12. Rokotuksia saavat tällä hetkellä vähintään 75-vuotiaat, riskiryhmään 1 kuuluvat vähintään 16-vuotiaat ja kriittinen sote-henkilöstö. Tämän hetken arvion mukaan koko väestön laajuiset rokotukset alkavat Päijät-Soten alueella huhtikuun lopussa. Kaikki halukkaat saavat ensimmäisen rokotteen viimeistään heinäkuussa. Aikoja näihin rokotuksiin ei voi kuitenkaan vielä varata, vaan ajanvarauksen aukeamisesta tiedotetaan erikseen.

Torstai 18.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 32 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Keskussairaalan teho-osastolta on siirretty tällä viikolla neljä potilasta yliopistosairaaloiden (HYKS ja Tays) teho-osastoille. Heistä yksi oli koronapotilas. Siten keskussairaalan normaalia toimintaa on jouduttu supistamaan vain vähän.  Sovittuja leikkausaikoja ei ole toistaiseksi jouduttu siirtämään tällä viikolla.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 765, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 89 223 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Keskiviikko 17.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 15 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 16 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 733, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 88 461 koronavirusnäytettä epidemian aikana. Epidemian leviämisvaihe jatkuu. Tänään on varmistunut jo 17 uutta tapausta.

Lahdessa Kuntosali Fressi 24h Ankkurissa 10.3. klo 17–18, Joutjärven Palloilukeskuksessa 11.3. klo 17.30–19.00 ja Forever Lahti kuntosalilla 13.3. klo 14–15 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Heinolassa Kädentaitajien Elämyspuodissa 10.3. klo 13.30–17.00 ja 12.3. klo 10–14.30 sekä Suomalaisessa kirjakaupassa 11.3. klo 11–14 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina paikoilla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Soittomäärät Päivystysavun numeroon 116117 ovat lisääntyneet ja palvelu on ruuhkainen. Takaisinsoittoaika on noin 2-3 tuntia. Päivystysapu on tarkoitettu vain äkillisiin sairastumisiin ja koronatesteihin hakeutumista varten. Testeihin hakeutumiseen suosittelemme ensisijaisesti omaolo.fi-palvelua. Mikäli olet jättänyt soittopyynnön, ei ole tarvetta soittaa uudestaan vaan takaisinsoitto-palvelu ottaa yhteyttä. Mikäli asia koskee Harjun terveyttä ja odotat sieltä takaisinsoittoa, ei ole tarvetta soittaa Päivystysapuun, mikäli vointisi on vakaa. Päivystysapu ei ole tarkoitettu yleisluontoisiin koronaan tai koronarokotuksiin liittyviin kysymyksiin. Niistä löydät parhaiten tietoa osoitteista paijat-sote.fi, phhyky.fi tai thl.fi.

Korona-yleisöinfossa toimitusjohtaja Marina Erhola, johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen ja infektioylilääkäri Ville Lehtinen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä sekä kaupunginjohtaja Pekka Timojen ja sivistysjohtaja Tiina Granqvist Lahden kaupungilta vastaavat yleisön ennakkoon lähettämiin kysymyksiin ja kertovat epidemiatilanteesta ja siihen liittyvistä varautumis- ja rajoitustoimenpiteistä. Yleisöinfon tallenne on katsottavissa Youtubessa https://youtu.be/woORJktdlMo.

Tiistai 16.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 38 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 718, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 87 843 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Päivystysapu 116117 on ruuhkautunut. Palvelu on tarkoitettu vain äkillisiin sairastumisiin ja koronatesteihin hakeutumista varten.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen koronayhteistyöryhmä kokoontui eilen. Yhteistyöryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että alueella rajoitetaan joidenkin julkisten tilojen käyttöä. Näissä sisätiloissa voi olla korkeintaan 10 henkeä. Päätös ei koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden ryhmäharrastuksia. Päätös koskee kaikkia toimijoita, myös yksityisiä.

Maanantai 15.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 16 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 17 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Viime viikko oli koronaepidemian hankalin viikko Päijät-Soten alueella. Uusia koronatartuntoja todettiin 171. Sairaalaan joutui 13 koronapotilasta. Nämä ovat koko epidemia-ajan korkeimmat luvut. Samoin sairaalassa tällä hetkellä olevien koronapotilaiden määrä on toistaiseksi korkein. Fimlabissa tutkituista näytteistä 4,6 prosenttia oli positiivisia.

Koronatautia sairastavien määrä on edelleen kasvussa, mikä ennakoi sairaalahoidon ja tehohoidon tarpeen kasvua vielä nykyisestä lähiviikkojen aikana.

Valmistaudumme supistamaan keskussairaalan normaalia toimintaa, jotta voimme hoitaa koronapotilaat. Toiminnan supistaminen voi johtaa joidenkin jo sovittujen aikojen siirtymiseen.

Tartunnanlähde oli tiedossa 63 prosentilla viime viikolla todetuista koronatapauksista. Tuntemattomasta lähteestä tartunnan saaneiden määrä kolminkertaistui edellisestä viikosta. Saman talouden sisällä tulleita tartuntoja todettiin 64. Työpaikoilta tulleita tartuntoja oli 5, kouluista 3. Ravintolaan liitettyjä jatkotartuntoja varmistui 3 kappaletta. 25 tartuntaa todettiin yksityisistä tapaamisista ystävien ja sukulaisten välillä. Tartuntoja on tapahtunut näissä turvallisiksi koetuissa oireettomien henkilöiden tapaamisissa nyt selvästi enemmän kuin aikaisemmin. Koko yhtymän alueella on syytä välttää tapaamisia muiden kuin omaan ruokakuntaan kuuluvien välillä.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 680, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 87 072 koronavirusnäytettä. Viimeisen viikon aikana on päivittäin vastattu keskimäärin 471 koronavirustulosta.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista 14,7 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 4 400 koronarokotusta. Tiedossa olevien toimitusmäärien mukaan 21 prosenttia väestöstä on saanut rokotuksen maaliskuun loppuun mennessä. Rokotusmittaristamme näkee tämän hetken rokotustilanteen ja arviot eri ryhmien rokottamisen alkamisesta: paijat-sote.fi/ajanvaraus-ja-tietoa-koronarokotuksista.

Koronayhteistyöryhmä arvioi tänään, millaisia lisärajoituksia tarvitaan epidemiatilanteen parantamiseksi.

Sunnuntai 14.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 24 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 14 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 664, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 86 790 koronavirusnäytettä.

Lauantai 13.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 50 koronavirustartuntaa, joka on pandemian ajan suurin päiväkohtainen tartuntaluku. Toiseksi korkein luku on 35 tartuntaa marraskuun lopulta. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Messilän Bistrossa 7.3. klo 15.30–16 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Samaan aikaan asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan koronatestiin pienistäkin oireista.

– Luvut ovat nousseet viime päivinä lähes pystysuorasti. Tartuntoja tulee laajasti eri ikäryhmissä ja monessa kunnassa. Näillä tartuntaluvuilla olisimme Helsingin kanssa samassa sarjassa. Elämme nyt epidemian holtittoman leviämisen estämisessä hyvin tärkeitä päiviä ja viikkoja. Ruokakunnan ulkopuolisia kontakteja on nyt tarpeen välttää, ja testiin pitäisi hakeutua mahdollisimman varhain oireiden alettua, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 640, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 86 283 koronavirusnäytettä.

Perjantai 12.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 31 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 11 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 590, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 85 737 koronavirusnäytettä. Lisäksi tänään on varmistunut jo 18 uutta tapausta.

Lahdessa Kuntokeskus K&M:ssä 8.3. klo 11–13 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Osa alueemme positiivisista koronanäytteistä menee jatkoselvitykseen koronavirusmuunnosten havaitsemiseksi. Helmikuun viimeisellä viikolla on tutkittu 15 näytettä, joiden vastaukset saatiin eilen. Näytteistä kahdeksan eli 53 prosenttia oli brittimuunnosta. Brittimuunnos oli jo tuolloin viruksen päämuoto myös Päijät-Soten alueella. Muunnos on noin 50 prosenttia nopeammin leviävä ja ilmeisesti myös noin 50 prosenttia useammin vaikean taudin aiheuttava muunnos.

“Epidemia on nopealiikkeinen. Viime päivien kasvu tapausmäärissä on selvä muutos ylöspäin. Tilanne on hankaloitunut myös sairaalaan tulevien potilaiden osalta. Sairaalahoitoon tulee potilaita, joilla ei ole ennen hoitoon hakeutumista todettu koronavirustartuntaa. Pyydämme edelleen, että jokainen ottaa vastuun epidemiatilanteen hillitsemiseksi. Pyydämme, että välttäisimme ruokakuntamme ulkopuolisia kontakteja. Se on tärkein keino, jolla saamme tapausmäärien nousun kuriin. Rokotuskattavuus parantuu viikko viikolta. Kesä lähestyy ja kausivaihtelu auttaa tilannetta”, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Torstai 11.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 20 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhdeksän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 559, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 85 196 koronavirusnäytettä. Lisäksi tänään on varmistunut jo 17 uutta tapausta. Epidemiassa on jälleen kiihtymisen merkkejä. Viimeisten päivien aikana Heinolassa on todettu 12 uutta koronavirustartuntaa, ja heistä suurimman osan tartuntalähde on tunnistamaton.

Lahdessa Rautatienkadulla Ravintola Hanhenpojassa 3.3. klo 14–16, 4.3. klo 14–16, 6.3. klo 17–20 ja 7.3. klo 14–15.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Myös Aleksanterinkadulla Ravintola Oldissa 6.3. klo 20.00–22.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Sekä Rautatienkadulla Ravintola Pataässässä 6.3. klo 19.30–23.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Ravintolassa on asioinut kyseiseen aikaan kaksi koronapositiivista henkilöä.

Kyseisinä aikoina ravintoloissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Päivystysapu 116117 -palvelu on tarkoitettu vain äkillisiin sairastumisiin ja koronatesteihin hakeutumista varten. On hyvä hakeutua koronatestiin matalalla kynnyksellä ja ensisijaisesti omaolo.fi -palvelun kautta.

Riskiryhmän 1 ajanvaraus 16–50-vuotiaille aukeaa ensi viikon tiistaina 16. maaliskuuta. Tällöin ajanvaraus on auki riskiryhmälle 1 kokonaisuudessaan (16–69 -vuotiaat). Lisätietoja rokotuksista löytyy osoitteesta paijat-sote.fi/ajanvaraus-ja-tietoa-koronarokotuksista

Keskiviikko 10.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 539, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 84 497 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Koronatestiin tulisi hakeutua mahdollisimman nopeasti oireiden ilmetessä, jotta jatkotartuntoja pystytään ehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti. Viimeisen viikon aikana on ollut useampia tapauksia, joissa testiin on hakeuduttu viiveellä.

Tiistai 9.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 18 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 527, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 84 108 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Maanantai 8.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 509, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 83 777 koronavirusnäytettä epidemian aikana. Viimeisen viikon aikana analysoiduista näytteistä positiivisia oli 2,7 %.

Viime viikolla tartunnanlähde oli tiedossa 76 prosentissa tartunnoista. Jäljitettävyys on parantunut hieman viime viikosta. Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 29. Ulkomailla tapahtuneita tartuntoja oli kaksi. Kouluissa oli kolme jatkotartuntaa. Tartunnoista peräti 14 oli työpaikalta peräisin. Ystävien ja sukulaisten tapaamisissa tapahtuneita tartuntoja oli 12. Ravintoloista todettiin kolme jatkotartuntaa. Karanteeniin määrättiin viime viikolla 729 henkeä. Epidemian hallinnan kannalta olisi parasta, että vältämme kaikkia perhekuntamme ulkopuolisia kohtaamisia.

Hollolassa Ravintola Soramäen Pirtissä tiistaina 2.3. klo 11.00–11.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista 11,6 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 4 000 koronarokotusta. Tiedossa olevien toimitusmäärien mukaan 20 prosenttia väestöstä on saanut rokotuksen maaliskuun loppuun mennessä. Rokotusmittaristamme näkee tämän hetken rokotustilanteen ja arviot eri ryhmien rokottamisen alkamisesta.

Sunnuntai 7.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 497, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 83 459 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Lauantai 6.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu yhdeksän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 492, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 82 969 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Perjantai 5.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 22 koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 82. Pidemmän aikavälin muutokset ilmaantuvuudessa näet alla olevasta kuvaajasta. Positiivisten osuus koronanäytteistä on 3,3 prosenttia. Nämä luvut ovat nousseet huomattavasti viikon aikana. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Koronaepidemia on alueellamme leviämisvaiheessa, ja toivomme kaikkien noudattavan alueen tiukentuneita koronaohjeita. Myös yksityistilaisuuksista on tullut monia tartuntoja. Niin yleisö- kuin yksityistilaisuuksien enimmäiskoko on kuusi henkilöä. Epidemian hallinnan kannalta olisi parasta, että vältämme kaikkia perhekuntamme ulkopuolisia kohtaamisia.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 483, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 82 543 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Lahdessa Santa Fe -ravintolassa 28.2. klo 15.00–16.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Alueellamme yli 80-vuotiaista 60 prosenttia on rokotettu. 70–74-vuotiaiden ja riskiryhmään 2 kuuluvien yli 60-vuotiaiden rokotusten arvioitu aloitusajankohta on maaliskuun lopulla. Aikoja ei voi vielä varata, mutta tiedotamme ajanvarauksen alkamisesta myöhemmin. Kaikki aikaisemmin aloitetut rokotusryhmät voivat edelleen varata aikoja.

Imaantuvuuskuvaaja 5.3.2021

Torstai 4.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 461, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 82 098 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä on maanantaina 1.3. suositellut, että kuntosalit ja muut yksityiset liikuntapaikat suljetaan mahdollisimman pian. Suositus ei koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden liikuntaharrastuksia. Uimahallit palvelevat rajoitetusti eli ne ovat auki vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden harrasteryhmille ja koululaisryhmille sekä henkilöille, joiden kuntoutumiselle tai toimintakyvyn ylläpitämiselle allasliikunta on välttämätöntä. ​

Keskiviikko 3.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 17 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Positiivisten testien osuus näytteistä on noussut tasolle 3,1 %. Kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 73.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 447, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 81 598 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Lahdessa Laaksokadulla Wanha Herra -ravintolassa 26.2. kello 10.30–11.30 ja Rautatienkadulla Sporttiravintola Pelurissa 27.2. kello 14.30–17.15 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Myös Lahdessa Mukkulan GOGO Express -kuntosalilla 27.2. klo 9.00–11.00 ja Launeen GOGO Express -kuntosalilla 28.2. klo 9.00–11.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina näissä tiloissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Tiistai 2.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 10 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 430, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 81 192 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Yhtymän alue on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen 1.3. Pyydämme kaikkia vähentämään oman ruokakuntansa ulkopuolisia kontakteja.

Heinolan Matkakeitaalla 25.2. klo 11.30–12.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Maanantai 1.3.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Alueemme koronatilanne on muuttunut nopeasti vaikeammaksi. Viime viikolla todettiin 87 uutta koronavirustartuntaa. Uusien tartuntojen määrä on kaksinkertaistunut kahdessa viikossa. Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on voimakkaassa nousussa.

Koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään arvioimaan alueemme epidemiatilannetta ja sen edellyttämiä lisäyksiä suosituksiin ja rajoituksiin. Näissä huomioidaan valtioneuvoston viime viikolla tekemät uudet linjaukset. Tiedotamme tästä myöhemmin tänään.

Epidemiatilanne saadaan paremmaksi, kun me kaikki vähennämme sosiaalisten lähikontaktien määrää ja noudatamme hygienia- ja kasvomaskiohjeita.

Viime viikolla tartunnanlähde oli tiedossa 63 %:ssa tartunnoista. Jäljitettävyys on siis huonontunut aiemmista viikoista. Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 35. Ulkomailla tapahtuneita tartuntoja oli kolme. Kouluissa oli kolme jatkotartuntaa. Viisi tartunnoista oli työpaikalta peräisin. Yksityistilaisuuksista tuli yhdeksän tartuntaa. Karanteeniin määrättiin viime viikolla 350 henkeä.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 420, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 80 883 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 436 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 357.

Lahdessa Kauppakeskus Karisman Kookenkä-liikkeessä 23.–26.2. välisenä aikana ja Messilän välinevuokraamossa 22.2. kello 19.00–19.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisinä aikoina näissä paikoissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista 9,1 % on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 4 000 koronarokotusta. Tiedossa olevien toimitusmäärien mukaan 20 prosenttia väestöstä on saanut rokotuksen maaliskuun loppuun mennessä. Rokotusmittaristamme näkee tämän hetken rokotustilanteen ja arviot eri ryhmien rokottamisen alkamisesta.

Helmikuu 2021

Sunnuntai 28.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 10 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 406, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 80 607 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Lahdessa Aleksanterinkadun ravintola Konnichiwassa 24.2. kello 11.00–12.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Tuolloin ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Lauantai 27.2.

​Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 396, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 80 172 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Ensimmäinen Etelä-Afrikan variantti on varmistunut alueelta. Tartuntaketju kytkeytyy Helsinkiin rakennustyömaalle.

Perjantai 26.2.

​​Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 18 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 382, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 79 675 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Tällä viikolla alueemme tapausmäärät ovat olleet vahvassa nousussa. Eilisen ja toissapäivän uusien tapausten määrät ovat tämän vuoden kaksi korkeinta lukua. Alueemme koronatilanne on nyt nopeasti heikentymässä leviämisvaihetta kohti.

Alueellamme on syytä valmistautua tartuntatautilain uusien pykälien mukaisiin toimiin. Kaikissa asiakastiloissa tulee:

 • Olla mahdollisuus käsien puhdistamiseen joko kädet pesemällä tai käsidesillä
 • Olla esillä riittävät hygieniaohjeistukset
 • Sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan ja muutoinkin oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi
 • Tehostaa tilojen ja pintojen puhdistamista normaalitasosta

On myös syytä varautua tartuntatautilain pykälän 58 d käyttöönottoon, jossa asiakastilojen käyttö velvoitetaan päätöksellä järjestämään siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Esimerkiksi odotustiloissa on toteuduttava 2 metrin väli istumapaikkojen välillä tai kaupassa asioivien on pystyttävä pitämään 2 metrin etäisyys muihin. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa esimerkiksi asiakasmäärää rajoittamalla ja asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin. Päätöstä ei sovelleta kuitenkaan oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheiluun eikä perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan. Ravitsemusliikkeiden aukioloon sovelletaan erillistä lakia.

Alueen koronayhteistyöryhmä kokoontuu maanantaina 1.3.

Lahdessa kauppakeskus Sykkeen ravintola Pancho Villassa 22.2.2021 kello 18.30–20.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Tuolloin ravintolassa asioineita henkilöitä kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Torstai 25.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 17 koronavirustartuntaa. Kyseessä on korkein päivittäinen tartuntojen määrä tämän vuoden puolella. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 364, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 79 158 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Lahdessa Rautatienkadulla sijaitsevassa ravintola Hiidenkivessä 21.2.2021 kello 16.30–20.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Tuolloin ravintolassa asioineita henkilöitä kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Suomen koronatilanne on huonontunut merkittävästi viimeisten viikkojen aikana. Myös yhtymän alueella tapausmäärät ovat nousseet. Riski epidemian pahenemisesta alueellamme edelleen on merkittävä. Siksi myös Päijät-Hämeen alueella on syytä noudattaa rajoituksia ja ohjeistuksia erittäin huolellisesti. Jokaisen tulisi vähentää lähiviikkojen ajaksi sosiaaliset lähikontaktinsa mahdollisimman harvoihin.

Yhtymä ja koronayhteistyöryhmä ottavat viimeistään maanantain kokouksessaan kantaa alueen suosituksiin ja rajoituksiin. Valtioneuvoston tänään julkaisemat toimet tullaan ottamaan alueella käyttöön.

75-79-vuotiaiden ajanvaraus koronavirusrokotukseen on auennut eilen. Myös yli 80-vuotiaat voivat edelleen varata aikoja. 70-74-vuotiaiden rokotukset aloitetaan maaliskuun lopussa, eivätkä he voi vielä varata aikoja.

Riskiryhmän 1 rokotukset laajenevat koskemaan 50 vuotta täyttäneitä, ja ajanvaraus heille aukeaa maanantaina 1.3. klo 10. Riskiryhmään 1 kuuluvien 60–69-vuotiaiden rokottaminen jatkuu myös.

Lisätietoja rokotuksista löytyy osoitteesta paijat-sote.fi/ajanvaraus-ja-tietoa-koronarokotuksista

Keskiviikko 24.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 9 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 347, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 78 633 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Tiistai 23.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Toinen tehohoitoa vaativista potilaista on HUS-alueen potilas, joka siirtyi Päijät-Hämeen keskussairaalaan jatkohoitoon HUS:n paikkatilanteen vuoksi.

Pukkilan kunnan alueella on todettu viimeisten viikkojen aikana tavanomaista enemmän tartuntoja, jotka liittyvät tunnettuun tartuntaketjuun. Yhtymän suosittamia rajoituksia ja yleisiä varotoimia tulisikin nyt noudattaa erityisellä huolella Pukkilassa ja koko yhtymän alueella.

Keskiviikkona 17.2. klo 15.30–17.00 kuntosali GOGO Express Launeella asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Heitä kehotetaan seuraamaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin vähäisistäkin oireista.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 338, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 78 160 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Maanantai 22.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu neljä koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista yksi tehohoidossa.

Viime viikolla todettiin 50 uutta koronavirustartuntaa, mikä on kaksi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tartunnanlähde oli tiedossa 78 %:ssa tartunnoista. Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 18. Ulkomailla tapahtuneita tartuntoja oli neljä kappaletta. Kouluissa todettiin yksi jatkotartunta. Neljä tartunnoista oli työpaikalta peräisin. Karanteeniin määrättiin viime viikolla 337 henkeä.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 333 ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 77 828 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 357 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 346.

Tartuntojen määrä alueellamme on pysynyt viime viikkoina suhteellisen vakaana, mutta ei enää ole vähentynyt. Yhtymä toivoo hiihtolomaviikkojen aikana alueella ihmisten noudattavan erityisen huolellisesti varotoimia ja torjuntaohjeita.

Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 4 000 koronarokotusta. Yli 80-vuotiaiden ja 60–69-vuotiaiden, riskiryhmään 1 kuuluvien rokottaminen jatkuu. Ensi viikolla laajennamme rokotuksia 75-79 -vuotiaisiin ja 50-59 –vuotiaiden riskiryhmään 1 kuuluviin. Tiedotamme vielä erikseen siitä, milloin ajanvaraus uusille ryhmille avautuu. Ensi viikolla rokotusten antaminen alkaa myös kuntien sote-keskuksissa.

Rokotusmittaristamme näkee tämän hetken rokotustilanteen ja arviot eri ryhmien rokottamisen alkamisesta. Rokotusmittaria päivitetään vähintään kahdesti viikossa.

Kokoamme kysymyksiä ja vastauksia koronarokotuksista sivuillemme paijat-sote.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronarokotuksista.

Sunnuntai 21.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 11 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1329, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 77612 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Lauantai 20.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1318, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 77267 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Perjantai 19.2.

​Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 11 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1311, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 76925 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Sunnuntaina 14.2. klo 15-16 Lahdessa Sushi Royal -ravintolassa Vapaudenkadulla asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Heitä kehotetaan seuraamaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi testiin oireiden ilmaantuessa.

Alueemme yli 16-vuotiaista on rokotettu nyt 5,8 %. Yhtymän alueella on annettu 12152 koronarokotetta ja 10264 henkilöä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

Torstai 18.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1300, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 76510 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Keskiviikko 17.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1294, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 76052 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Alueemme koronayhteistyöryhmä kokoontui maanantaina. Kokouksessa tehtiin kaksi muutosta alueemme suosituksiin.

Yhtymän ja koronayhteistyöryhmän suosituksen mukaan uimahallit palvelevat rajoitetusti eli ne ovat auki alle 20-vuotiaiden harrasteryhmille ja koululaisryhmille sekä henkilöille, joiden kuntoutumiselle tai toimintakyvyn ylläpitämiselle allasliikunta on välttämätöntä. Lasten ja nuorten ryhmäliikunnassa on noudatettava ryhmäharrastusten suosituksia. Aikuisten ryhmäliikunta on tauolla. Riskiryhmiin kuuluvien uimahallivuorot ovat eri aikaan kuin muiden ryhmien. Uimahallien asiakasmäärää rajoitetaan tarvittaessa siten, että turvallisuusohjeet toteutuvat.

Lisäksi alle 12-vuotiaiden harrastuksissa luovutaan ryhmäkokojen rajoituksista. Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeen mukaan alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ei rajoiteta tämänhetkisellä epidemiatasolla. Tämä huomioidaan myös yhtymän ohjeistuksessa.

Nämä muutokset astuvat voimaan 22.2.2021. Muut yhtymän alueen suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 28.2.2021 asti.

Tiistai 16.2.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1287, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 75 586 koronavirusnäytettä epidemian aikana. ​

Maanantai 15.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 9 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 2 koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Viime viikolla todettiin 48 uutta koronavirustartuntaa, mikä on hieman enemmän kuin edellisillä viikoilla. Tartunnanlähde oli tiedossa 73 %:ssa tartunnoista. Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 16. Ulkomailla tapahtuneita tartuntoja oli 7 kappaletta. Kouluissa ei todettu jatkotartuntoja. 7 tartunnoista oli työpaikalta peräisin. Lisäksi 5 tartuntaa liittyi yksityisiin ystävien tai sukulaisten tapaamisiin. Karanteeniin määrättiin viime viikolla 240 henkeä.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1283 ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 75 328 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 346 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 359.

Tällä viikolla alueellamme annetaan n. 4000 koronarokotusta, kun edeltäneillä viikoilla määrä on ollut n. 2000 rokotetta viikossa. Tänään on alkanut 60–69-vuotiaiden, riskiryhmään 1 kuuluvien rokottaminen. Alle 70-vuotiaille annetaan AstraZenecan rokotetta. Tätä valmistetta on käytettävissä tällä viikolla vain 800 annosta. Siksi sen antaminen keskitetään alkuun kauppakeskus Trioon sekä Heinolan ja Sysmän sote-keskuksiin. Arvioimme, että voimme laajentaa myös tämän rokottamisen sote-keskuksiin kolmen viikon sisällä. BioNTech-Pfizerin rokotetta annetaan yli 80-vuotiaille sote-keskuksissa ja Triossa jo nyt.

Rokotusmittaristamme näkee tämän hetken rokotustilanteen ja arviot eri ryhmien rokottamisen alkamisesta. Rokotusmittaria päivitetään vähintään kahdesti viikossa.

Kokoamme kysymyksiä ja vastauksia koronarokotuksista sivuillemme paijat-sote.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronarokotuksista.

Rokottaminen etenee rokotteiden saatavuuden tahdissa: annamme rokotteet niiden saapumista seuraavan viikon aikana. Rokotteiden määrä rajoittaa tällä hetkellä rokotustahtia, ja rokotemäärät varmistuvat vain 1–2 viikkoa ennen niiden saapumista. Alueemme yli 16-vuotiaista on rokotettu nyt 4,0 %. Viikoittaiset rokotusmäärät nousevat lopputalven ja kevään aikana.

”Ymmärrettävästi rokottaminen kiinnostaa nyt kovasti. Se on tie saada yhteiskuntaa lähemmäksi aiempaa normaalia. On hämmästyttävä suoritus alan yrityksiltä, että meillä jo ylipäätään on käytettävissä koronarokotteita – vuosi sitten tämä olisi tuntunut utopialta. Koskaan aiemmin historiassa ei ole ollut näin mittavaa rokottamistarvetta. Siten tämä vaatii meiltä myös kärsivällisyyttä. Rokotusmittaristamme näkee arviomme siitä, milloin eri ryhmien rokottaminen alkaa”, toteaa hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Sunnuntai 14.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 274, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 75 153 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotuksiin liittyen kokoamme sivuillemme paijat-sote.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronarokotuksista.

Lauantai 13.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kymmenen koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 268, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 74 890 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Perjantai 12.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kahdeksan koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 258, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 74 393 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Yhtymä alkaa julkaista koronarokotuksiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia sivuillaan osoitteessa paijat-sote.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronarokotuksista

Torstai 11.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 250, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 73 999 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

60-69-vuotiaiden riskiryhmään 1 kuuluvien ajanvaraus koronarokotuksiin on käynnistynyt vilkkaasti. Yli 80-vuotiaiden rokotukset jatkuvat. Koronarokotuksen ajanvarauksen soittojonot on purettu, ja takaisinsoitot toimivat tällä hetkellä hyvin. Toivomme, että ajanvaraus tehdään ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa paijatsote.fi/koronarokotusajat.

Sähköinen ajanvaraus ikääntyneen puolesta on mahdollista ns. puolesta asioinnin kautta, lisätietoa löytyy suomi.fi -sivustolta.

Läheinen voi myös avustaa ikääntynyttä tekemään sähköisen ajanvarauksen. Ajanvarauksen voi tehdä myös soittamalla omaan sote-keskukseen.

Keskiviikko 10.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalassa tehohoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 243, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 73 429 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Pyydämme varaamaan ajan koronarokotuksiin ensisijaisesti sähköisesti osoitteessa paijat-sote.fi. Järjestelmästä voi varata ajan samalla kertaa myös toiseen rokotuskertaan, joka on 12 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Tarvittaessa ajan voi varata myös puhelimitse. Puhelinpalvelu on osassa sote-keskuksia edelleen ruuhkautunut.

Tiistai 9.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalassa tehohoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 238, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 73 186 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Viime viikolla alueemme 42 tartunnasta 79 %:lla oli tartunnanlähde tiedossa. Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 20. Tartunnoista kolme oli peräisin ulkomailta. Kouluissa tapahtuneita jatkotartuntoja varmistui kaksi kappaletta. Viime viikolla karanteeniin määrättiin 341 lähikontaktia.  Jo valmiiksi karanteenissa olevilla tartuntoja todettiin 17.

Maanantai 8.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas, joka on tehohoidossa.

Viime viikolla todettiin 42 uutta koronavirustartuntaa, joka on sama määrä kuin sitä edeltäneellä viikolla. Viikoittaiset tartuntamäärät ovat pysyneet varsin samanlaisina jo kuukauden ajan. Alueellamme on varmistunut yhteensä seitsemän ns. brittivariantin aiheuttamaa tapausta. Kaikissa näissä tapauksissa on tiedossa oleva altistus brittivariantille. Alueemme on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Kansallisesti epidemia on mennyt viime viikkoina huonompaan suuntaan, ja erityisen hyvin leviäviä koronaviruksen muunnoksia on löytynyt lisääntyvästi.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 235, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 72 906 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 359 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 331. Tämä on myönteinen kehityssuunta.

Yhtymän alueella on annettu 7321 koronarokotetta ja 5830 henkilöä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Tämän viikon aikana on tarkoitus antaa noin 2000 rokotusannosta lisää. Seuraavilla viikoilla rokotusmäärät nousevat. Alueemme asukkaiden laajamittainen rokottaminen on käynnistynyt tänään ensimmäisten yli 80-vuotiaiden rokotuksella. Rokotusaikoja on edelleen tarjolla viikolle 7. Väestön rokotus etenee THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti. Tiedotamme joka viikko erikseen rokotusten tilanteesta.

Alueemme koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään tarkastelemaan koronatilannetta ja linjaamaan alueellisia suosituksia. Tiedotamme linjauksista myöhemmin tänään.

Sunnuntai 7.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalassa tehohoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas.

Yhtymä on ottanut yhteensä 72 725 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 230.

Lauantai 6.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 13 koronavirustartuntaa. Sairaalassa tehohoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas.

Yhtymä on ottanut yhteensä 72 388 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 224.

Perjantai 5.2.

Eilisen päivän aikana alueellamme ei varmistunut yhtään uutta koronavirustartuntaa. Tämä on ensimmäinen päivä ilman uusia koronapotilaita 18.1.2021 jälkeen. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista toinen on tehohoidossa. Alueeltamme on varmistettu toinen brittivariantin aiheuttama tapaus. Tartunta on peräisin ulkomailta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 71 896 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 211.

Ensi viikolla aloitamme 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien ikääntyneiden rokotukset sote-keskuksissa ja Lahdessa kauppakeskus Triossa. Kaikille tähän ikäryhmään kuuluville on lähetetty kirje, joka saapuu viimeistään lähipäivinä. Kirjeen voi ladata myös verkkosivuiltamme. Ajanvaraus on alkanut aktiivisesti, ja kaikki ensi viikon ajat on jo varattu. Viikolle 7 on vielä vapaita aikoja. Suosittelemme ajan varaamista ensisijaisesti sähköisesti.

Torstai 4.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 13 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista toinen on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 71 429 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 211.

Keskiviikko 3.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu neljä koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 71 230 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 198.

Tiistai 2.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu yksi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 70 593 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 194. Karanteeniin asetettiin viime viikon aikana 414 henkilöä.

Lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa voidaan tästä päivästä lähtien järjestää myös Lahdessa ja Hollolassa turvallisuusohjeita noudattaen. Turvallisuusohjeet ovat samat koko maakunnassa, ja ne löytyvät tämän sivun valikosta vasemmalta, kohdasta Alueelliset suositukset. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen kaikkia suosituksia ja rajoituksia arvioidaan seuraavan kerran viimeistään 8.2.

Maanantai 1.2.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronaviruspotilasta.

Viime viikolla todettiin 42 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 32. Tartunnat ovat on siis hieman nousussa. Alueemme on epidemian kiihtymisvaiheessa. Kansallisesti epidemia on mennyt viime viikkoina huonompaan suuntaan.

Alueemme tartunnoista 83 %:lla oli tartunnanlähde tiedossa. Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 18. Tartunnoista neljä oli peräisin ulkomailta. Kouluissa tapahtuneita jatkotartuntoja varmistui kuusi kappaletta.

Tiistaina 26.1. Kososen liikenteen linja-autovuorolla Helsinki-Savonlinna klo 15-20 matkustaneilla on todettu koronatartuntoja. Kyseisellä vuorolla matkustaneita kehotetaan seuraamaan oireitaan ja hakeutumaan koronatestiin vähäisistäkin oireista.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 331 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 300.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 193, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 70 395 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Yhtymän alueella on annettu 5459 koronarokotetta ja 4444 henkilöä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Tämän viikon aikana on tarkoitus antaa reilu 2000 rokotusannosta lisää. Rokotukset jatkuvat ympärivuorokautisessa hoivassa. Lisäksi tehosteannoksien rokottaminen hoitohenkilöstölle on edelleen käynnissä. Yli 70-vuotiaat alueemme asukkaat saavat tällä viikolla kirjeen, jossa on ohjeet koronarokotuksen ajanvarauksesta.

Alueemme koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään linjaamaan alueellisia suosituksia. Keskustelussa ovat esillä lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan rajoitukset. Linjauksista tiedotetaan erikseen myöhemmin tänään.

Tammikuu 2021

Sunnuntai 31.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 70 224 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1190.

Lauantai 30.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 13 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 69 777 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1183.

Alueemme on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Perjantai 29.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kaksi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Eilen THL varmisti ensimmäisen ns. brittivarianttilöydöksen Päijät-Hämeen alueelta. Kyseessä on ulkomailta Suomeen palanneelta matkailijalta löydetty virus. Alueellamme ei ole toistaiseksi todettu jatkotartuntoja tästä viruskannasta.

Yhtymän rokotustietojen siirtymisessä THL:n rokotusrekisteriin on ollut katkos. TietoEVRY on nyt korjannut järjestelmävirheen, ja rokotusrekisteri päivittyy myös yhtymän tiedoilla.

Yhtymä on ottanut yhteensä 69 461 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1170. Alueemme on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Rokotusmittari 29.1.2021

Torstai 28.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 69 042 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1168. Yhtymän alueella koronatapaukset ovat vähentyneet myös Lahden ja Hollolan alueella viimeisten viikkojen aikana. Otettujen koronanäytteiden määrä on lisääntynyt, mutta positiivisten osuus on laskenut.

Yhtymän arvion mukaan koko yhtymän alue on nyt siirtynyt leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Maanantaina 1.2. kokoontuva alueen koronayhteistyöryhmä arvioi seuraavan kerran alueen suosituksia.

Hyvinvointiyhtymän alueella jatketaan koronavirusrokotusten tehosteannoksien antamista hoitohenkilökunnalle. Lisäksi ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen yksiköiden asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset jatkuvat. Kaikki saapuneet rokote-erät on käytetty rokotuksiin suunnitellusti. Alueellamme on annettu yhteensä 4 750 koronarokotusta. Rokotusten etenemistä rajoittaa tällä hetkellä rokotteiden saatavuus. Joudumme myös varautumaan rokotusten etenemisen viivästyksiin.

70-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille tiedotetaan rokotukseen hakeutumisesta kotiin jaettavalla kirjeellä viikolla 5. Rokotukset alkavat sote-keskuksissa viikolla 6.

Keskiviikko 27.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 11 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Muutaman viime päivän aikana Orimattilassa on todettu yhteensä 8 koronatartuntaa. Tartunnanjäljityksessä linkkiä kaikkien tartuntojen välillä ei ole varmistunut. Koko alueella ja erityisesti Orimattilassa on tärkeää edelleen noudattaa annettuja suosituksia ja hakeutua herkästi koronanäytteisiin, mikäli koronaan viittavia oireita ilmaantuu.

Yhtymä on ottanut yhteensä 68 731 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1163.

Alueella on annettu eiliseen mennessä 4174 koronarokotusta.

Tiistai 26.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu yksi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 68 321 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1152.

Järjestämme korona-yleisöinfon 29.1. klo 10-11. Alueen asukkailla ja median edustajilla on mahdollisuus lähettää ennakkokysymyksiä kysymyslomakkeella.

Tilaisuuden aikana voi esittää kysymyksiä chatissa. Kysymyksiin vastaamassa ovat johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen, infektioylilääkäri Ville Lehtinen ja tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen hyvinvointiyhtymästä sekä sivistysjohtaja Tiina Granqvist Lahden kaupungilta.

Korona-yleisöinfo lähetetään suorana verkkolähetyksenä tässä osoitteessa, josta se on katsottavissa myös jälkikäteen.

Maanantai 25.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista toinen on tehohoidossa.

Viime viikolla todettiin 32 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 51. Uusien tartuntojen ilmaantuvuus alueellamme on viime viikkoina ollut laskusuuntainen. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 151, ja yhtymä on ottanut yhteensä 68 078 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana.

Kaikista todetuista tartunnoista tartunnanlähde jäi tunnistamatta vain kuudessa (19 prosenttia) tapauksessa. Tartunnat olivat peräisin samassa taloudessa asuvalta henkilöltä 11 tapauksessa. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja todettiin kuusi. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli niin ikään kuusi. Yksi jatkotartunta oli peräisin kouluympäristöstä.

Lauantaina voimaan tulleiden ohjeiden mukaan koronavirukseen sairastuneen eristys on nyt vähintään 10 vuorokautta aiemman seitsemän vuorokauden sijaan. Koronavirukselle altistuneiden lähikontaktien karanteeni taas piteni kymmenestä päivästä 14 päivään ja samassa taloudessa asuvien karanteeni 14 vuorokaudesta 21 vuorokauteen. Muutosten taustalla ovat uudet koronavirusmuunnokset, jotka voivat tarttua ja levitä aiempia koronaviruskantoja nopeammin.

Yhtymän alueella on annettu 3381 koronarokotetta. Tämän viikon aikana on tarkoitus antaa yli 2000 rokotusannosta lisää. Rokotukset jatkuvat ympärivuorokautisessa hoivassa. Lisäksi tehosteannoksien rokottaminen hoitohenkilöstölle on käynnissä.

Lahti ja Hollola ovat epidemian leviämisvaiheessa, ja alueen muut kunnat ovat kiihtymisvaiheessa. Alueemme koronatilanne on kehittynyt hyvään suuntaan, koska alueemme asukkaat ovat edelleen jaksaneet noudattaa kansallisia ja alueellisia ohjeita ja suosituksia. Koronaviruksen uusien muunnosten vuoksi on tärkeää huomioida ohjeet mahdollisimman huolellisesti kaikessa omassa toiminnassamme.

Ilmaantuvuuskuvaaja 25.1.2021

Sunnuntai 24.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista toinen on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 67915 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1148.

Yhtymän alueella on annettu tähän mennessä 3381 koronarokotetta.

Lauantai 23.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 67631 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1145.

Perjantai 22.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 67 240 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 138.

Torstai 21.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 66 913 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 131.

Keskiviikko 20.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu neljä koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 66 594 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 125.

Jos koronaepidemia aiheuttaa huolta ja ahdistusta, tarjolla on monipuolisesti tukea, esimerkiksi chat-palveluita, Lahden seudun kriisipuhelin ja Lahden seurakuntayhtymän puhelinpäivystys. Tukea jaksamiseen tarjoaa moni taho, jotka löydät kootusti esimerkiksi verkkosivuiltamme.

Tiistai 19.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kaksi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 66 215 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 121.

Yhtymän alueen rajoitukset ja suositukset pysyvät pääosin ennallaan. Aiempaa herkemmin leviävien virusmuunnosten vuoksi leviämisvaiheessa oleville alueille (Lahti ja Hollola) tehdään suosituksien tiukennuksia ennakoivasti, vaikka epidemiatilanne ei ole vielä heikentynyt. Uudet suositukset ovat voimassa 26.1. alkaen. Kiihtymisvaiheen kuntien suosituksiin ei voida tehdä kevennyksiä. Nämä linjaukset pohjaavat kansallisiin ohjeisiin. Suositukset ja rajoitukset ovat voimassa tämänhetkisen arvion mukaan 15.2.2021 asti.

Yhtymä suosittelee, että leviämisvaiheessa olevalla alueella (Lahti ja Hollola) korkeakouluissa ja toisen asteen opetuksessa siirrytään etäopetukseen 28.1. mennessä. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta. Kiihtymisvaiheessa olevalla yhtymän alueella toisen asteen opetus voi jatkua lähiopetuksena. Maskisuositus on voimassa kuudesluokkalaisista alkaen. Koulujen maskisuositus koskee koko henkilökuntaa, ja kunnat tarjoavat maskit kouluille.

Leviämisvaiheessa olevalla yhtymän alueella suositellaan sisätiloissa kokoontuvien lasten ja nuorten harrastusryhmien toiminta keskeytettäväksi tilapäisesti. Lasten ja nuorten ulkotiloissa olevat harrastusryhmät suositellaan jakamaan enintään 10 hengen pienryhmiin.

Maanantai 18.1.

Eilisen päivän aikana ei varmistunut yhtään uutta koronavirustartuntaa. Tämä on ensimmäinen päivä ilman uusia koronapotilaita 1.11.2020 jälkeen. Eilen julkaistuissa luvuissa oli mukana yksi ns. antigeenitestauksen perusteella positiivinen potilas. Hänen tarkempi testinsä (PCR) oli kuitenkin negatiivinen. Siten alueellamme on varmistettu yhteensä 1 119 koronavirustartuntaa.

Viime viikolla todettiin 51 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 40. Toissa viikolla tartuntoja oli 54. Yhtymä on ottanut yhteensä 65 980 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana.

Tunnistamattomasta tartunnanlähteestä peräisin oli 26 % kaikista viime viikolla todetuista tartunnoista. Tunnistetuista tartunnanlähteistä yleisin oli saman talouden sisällä tapahtunut jatkotartunta. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja todettiin 6 kappaletta. Harrastustoimintaan liittyviä tartuntoja todettiin samoin 6 kappaletta. Viisi tartuntaa jäljitettiin yksityishenkilöiden kuten ystävien tapaamisiin.

Alueemme koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään. Tiedotamme myöhemmin iltapäivällä suosituksista ja rajoituksista, jotka ovat voimassa 25.1. jälkeen.

Sunnuntai 17.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 65 834 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 120.

Lauantai 16.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu neljä koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 65 611 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 114.

Perjantai 15.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 65 322 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 110.

Koronarokotukset jatkuvat ensi viikolla ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa yksiköissä asukkaiden ja henkilökunnan rokotuksilla. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Sote-henkilökunta on ottanut rokotuksia aktiivisesti, ja henkilöstön rokotukset jatkuvat edelleen. Seuraavaksi rokotukset kohdennetaan 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille, joille rokotuksista tiedotetaan kotiin jaettavalla kirjeellä viikolla 5.

Torstai 14.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 942 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 103.

Keskiviikko 13.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta ensimmäistä kertaa marraskuun lopun jälkeen.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 686 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 091.

Nykyiset alueemme suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 25.1. asti.

Tiistai 12.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu yhdeksän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yksi koronainfektiota sairastanut potilas on menehtynyt. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä kymmenen Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 386 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 077.

Maanantai 11.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 200 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 068. Viime viikolla todettiin 40 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 54. Tunnistamattomasta tartunnanlähteestä peräisin olevia tartuntoja oli 40 % kaikista tartunnoista. Saman talouden sisällä todettiin 17 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tapauksia oli 3.

”Uusien positiivisten määrä on vähentynyt viime viikkoina. Testimäärät ovat samaan aikaan romahtaneet, joten on vaikea arvioida mikä osuus tapausmäärän vähenemisestä on epidemiatilanteen muutosta. Kahden viikon todettu ilmaantuvuus on edelleen 45 uutta positiivista 100 000 asukasta kohden, kun leviämisvaiheen raja on 25. Samoin positiivisten osuus testatuista 2,5 % on vielä liian korkea. Elämme edelleen herkkää aikaa, sillä epidemia voi vahvistua nopeasti näin talviaikana. Englannista lähtenyt uusi virusmuoto tuo omaa huolta myös Suomeen”, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

THL päivitti maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Kouluissa maskien käyttöä suositellaan nyt kuudesluokkalaisista alkaen, ja kunnat tarjoavat maskeja käytettäväksi mahdollisimman pian. Maskisuositus pysyy muutoin ennallaan. Kaikki alueemme suositukset ovat yhtymän sivuilla.

Sunnuntai 10.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 064 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 063.

Lauantai 9.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 16 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas, hän on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 63 819 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 060. ​

Perjantai 8.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 63 547 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 044.

Uusien tartuntojen määrä on ollut tämän viikon aikana alhaisempi kuin edellisinä viikkoina. Uudenvuoden vaikutus on vielä osin epäselvä. Yksittäinen viikko on muutoinkin liian lyhyt jakso arvioida epidemiatilannetta. Viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on 46, mikä on edelleen selvästi enemmän kuin leviämisvaiheen alarajana pidettävä 25. Nykyiset alueemme suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 25.1. asti. Alueellamme on jaksettu noudattaa niitä erinomaisesti, mistä kiitämme asukkaita ja alueemme muita toimijoita. Ohjeiden keskeinen tavoite on vähentää meidän kaikkien sosiaalisia lähikontakteja.

Torstai 7.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 63 313 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 041.

Keskiviikko 6.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 63 064 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 038.

Yksi potilas on menehtynyt Covid-19-tautiin. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Covid-19-tautiin on menehtynyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella 9 ihmistä epidemian aikana.

Tiistai 5.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu neljä koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 62 656 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 032.

Maanantai 4.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 62 489 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1028. Viime viikolla todettiin 54 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 56. Viime viikon tartunnoista neljäsosalla tartunnanlähdettä ei saatu selville.

Koronatestien määrä on jatkanut laskuaan. Tällä hetkellä testimäärät ovat samaa luokkaa kuin kesällä. Toisaalta positiivisten testivastausten osuus kaikista testatuista on noussut tasolle 3 %. On edelleen tärkeätä, että hakeudumme koronatestiin jo pienten koronaan sopivien oireiden ilmaannuttua.

Koronatestien määrä 4.1.2021

Positiivisten osuus testatuista 4.1.2021

Sunnuntai 3.1.

Alueellamme on eilen varmistettu seitsemän koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Näytteitä on otettu 62 435 koko epidemian aikana, tartuntoja todettu yhteensä 1023.

Lauantai 2.1.

Alueellamme on eilen varmistettu kaksi koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi potilasta, joista kolme on tehohoidossa. Näytteitä on otettu 62 207 koko epidemian aikana, tartuntoja todettu yhteensä 1016.

Espresso House -kahvilassa on asioinut sunnuntaina 27.12. klo 16-17.30 henkilö, joka on sittemmin sairastunut koronaan. Kyseisenä ajankohtana kahvilassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.

Perjantai 1.1.

Alueellamme on eilen varmistettu 13 koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Näytteitä on otettu 62087 koko epidemian aikana, ja tartuntoja todettu yhteensä 1014.

Joulukuu 2020

Torstai 31.12.

Alueellamme on eilen varmistettu 9 koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Näytteitä on otettu 61732 koko epidemian aikana, ja tartuntoja todettu yhteensä 1001.

Alueemme on edelleen epidemian leviämisvaiheessa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Päijät-Hämeen alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä. Määräys on voimassa 25.1.2021 saakka.

Alueemme suositukset kasvomaskien, yksityistilaisuuksien (10 henkeä), etätyön ja harrastusten osalta ovat ennallaan 25.1. asti.

Uudenvuoden vaikutus koronaepidemiaan nähdään noin kahden viikon päästä. Yhtymä toivoo, että uusivuosi maltetaan juhlia lähipiirissä.

Keskiviikko 30.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 61 396 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 992.

Lahdessa Uudenmaankatu 18:ssa sijaitsevassa moskeijassa on vieraillut myöhemmin koronavirusinfektiolle positiiviseksi todettu henkilö tartuttavuusaikanaan 25.12.2020 kello 18-20 välisenä aikana. Samaan aikaan moskeijassa vierailleita henkilöitä kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee. Tartunnanjäljitystä tehdään parhaillaan ja mahdollisia altistuneita pyritään tavoittamaan.

Koronatestauksiin hakeutuneiden määrä on laskenut pyhien aikana, minkä vuoksi osa koronatartunnoista voi jäädä havaitsematta. On edelleen tärkeää hakeutua koronatestiin lievissäkin koronatartuntaan viittaavissa oireissa.

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla Päivystysavun numeroon 116117. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei tule hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.

Tiistai 29.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 61 105 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 980.

Yhtymän alue on edelleen epidemian leviämisvaiheessa. Joulun ja uudenvuoden vaikutus epidemiaan näkyy tammikuun alkupuolella. Alueellinen koronayhteistyöryhmä suositteli eilisessä kokouksessaan, että Aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten kymmenen henkilön rajoitusta kolmen viikon ajalle eli 5.1.-25.1.2021.

Yhtymä suosittelee, että alueemme toisen asteen oppilaitokset palaavat kevätlukukauden alussa mahdollisimman normaaliin opetukseen. Alueellamme on ollut hyvin vähän jatkotartuntoja näistä oppilaitoksista. Viimeisen lähiopetuksena toteutetun kuukauden aikana jatkotartuntoja tuli toisen asteen oppilaitoksista vain kaksi. Yhtymä seuraa tarkasti eri paikoista ilmaantuvia jatkotartuntoja.

Alueemme suositukset kasvomaskien, yksityistilaisuuksien (10 henkeä), etätyön ja harrastusten osalta ovat ennallaan 25.1. asti.

Maanantai 28.12.

​Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 4 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Viime viikolla todettiin 56 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 61.

Yhtymä on ottanut yhteensä 60 870 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 974.

“Seitsemän vuorokauden ilmaantuvuus on säilynyt melko vakaana kaksi–kolme viikkoa. Testausmäärä on kuitenkin laskenut niin paljon, että positiivisten osuus kaikista testatuista on noussut noin 2,5 prosenttiin. Meiltä jää nyt tunnistamatta lieväoireisia koronainfektioita enemmän kuin 1–​2 viikkoa sitten”, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Mikäli on lieviäkin koronavirukseen sopivia oireita, on hyvä hakeutua koronatestiin omaolo.fi-palvelun kautta. Myös Päivystysapu 116117:n kautta voi varata ajan.

Joulun ja uudenvuoden vaikutus koronaepidemiaan nähdään noin kahden viikon päästä. Yhtymä toivoo, että uusivuosi maltetaan juhlia arkisten kontaktien piirissä.

Sunnuntai 27.12.

​Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 13 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 60 577 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on kuluvana vuonna todettu yhteensä 970.

Lauantai 26.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu keskiviikon jälkeen 20 koronavirustartuntaa. Eilisen jälkeen uusia tartuntoja on todettu kymmenen. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 60 416 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on kuluvana vuonna todettu yhteensä 957.

Keskiviikko 23.12.

​Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 16 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 59 452 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 937.

Kaikkina joulun päivinä on tarpeellista tulla koronatestaukseen omaolo.fi-palvelun tai Päivystysapu 116117 kautta, mikäli on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Viimeisen viikon aikana on otettu vain noin 300 koronatestiä päivässä, kun määrä oli joulukuun alussa kaksinkertainen. Laaja testaus on keskeinen osa maamme koronastrategiaa.

Tilannekuva julkaistaan seuraavan kerran tapaninpäivänä 26.12. klo 12, ja tarvittaessa tiedotamme erikseen, jos epidemiatilanteessa tapahtuu merkittäviä muutoksia tai on tarpeen tavoittaa esimerkiksi joukkoaltistumisiin liittyen ihmisiä, joiden henkilöys ei ole tiedossa. Tilannekuvaa ei siis julkaista jouluaattona ja joulupäivänä, mutta yhtymän johdosta @marina_erhola ja @rautiainen_ismo twiittaavat tuoreet luvut myös joulupyhinä.

Yhtymä toivottaa hyvää ja koronaturvallista joulua! Viettäkäämme joulua aivan lähipiirimme kesken.

Tiistai 22.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa. Päivittäin todettujen varmistettujen koronatapausten määrä vaihtelee voimakkaasti osin siksi, että laboratoriosta vastattujen näytteiden lukumäärä vaihtelee.

Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Syksyn aikana sairaalahoitoa vaatineista koronapotilaista 30 % on ollut yli 70-vuotiaita, 46 % 50-70-vuotiaita ja 24 % alle 50-vuotiaita. Yhtymä on ottanut yhteensä 59 155 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 921.

Yhtymän alueella otettujen koronanäytteiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Mikäli on lieviäkin koronavirukseen sopivia oireita, on myös joulunpyhien aikana hyvä hakeutua koronatestiin omaolo.fi-palvelun kautta. Myös Päivystysapu 116117:n kautta voi varata ajan. Näin varmistamme, että mahdollisimman suuri osa koronatartunnoista saadaan varmennettua ja taudin leviämistä estettyä.

Yhtymässä on tehty koronaepidemian vuoksi yhteensä yli 7500 eristys- ja karanteenipäätöstä. Joulukuun aikana on tehty peräti 4000 päätöstä. Päätöksiin liittynyt ylimääräinen viive on saatu purettua. Eristyspäätös tehdään koronaan sairastuneelle ja karanteenipäätös koronalle altistuneelle. Yhtä koronaan sairastunutta kohti on ollut keskimäärin kahdeksan altistunutta.

”Joulun ollessa ovella on hyvä vielä kerrata sitä, kuinka voimme välttää alkuvuoden koronaruuhkan. Lähikontaktit on järkevä rajoittaa henkilöihin, joiden kanssa on tekemisissä muulloinkin. Voimme olla läheistemme kanssa myös erilaisin etäyhteyksin. Tämä ei valitettavasti ole perinteisen sukujoulun aika”, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Maanantai 21.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 19 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin päiväkohtainen luku yli kahteen viikkoon. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 58 851 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 918. Viime viikolla todettiin 61 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 71.

”Viimeisten päivien kehitys on huolestuttava suunta etenkin näin joulun alla. Tilanne vaatii meiltä kaikilta huolellisuutta. Joulun ja uudenvuoden aikana toteutuvien kontaktien määrä ratkaisee alkuvuoden tilanteen”, arvioi johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Viime viikon tapauksista 25 oli saanut tartuntansa tunnistamattomasta tartunnanlähteestä. Näiden osuus kasvoi edellisen viikon 30 prosentista 41 prosenttiin. Tämä merkitsee sitä, että alueellamme on aiempaa enemmän tunnistamattomia koronaan sairastuneita.

Varmennetut positiiviset 21.12.2020

Sunnuntai 20.12.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui lauantaina yksitoista uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 58 599 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on kuluvana vuonna todettu yhteensä 899.

Lauantai 19.12.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui perjantaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Yksi koronaa sairastanut potilas on menehtynyt. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä kahdeksan Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 58 251 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on kuluvana vuonna todettu yhteensä 888.

Perjantai 18.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 57 948 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 886.

”Uusia tartuntoja on todettu viikon aikana keskimäärin kahdeksan vuorokaudessa. Määrä ei ole pariin viikkoon laskenut juurikaan. Näyttäisi siltä, että tämänhetkiset toimenpiteet eivät enää merkittävästi vähennä tartuntoja. Jos lisäämme lähikontaktiemme määrää joulun aikana, voi suunta olla jälleen jyrkästi ylöspäin. Koronantorjunta on yksi tämän talven kestävyyslajeista”, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Vetoamme omaisiin, jotta he vieraillessaan sairaaloissa ja tehostetussa palveluasumisessa suojautuisivat ja huolehtisivat turvaetäisyyksistä.

Kun saavut vierailulle, huolehdithan seuraavista asioista:

 • Käytät kasvomaskia koko vierailusi ajan.
 • Pidät huolta 1-2 metrin turvaväleistä.
 • Peset kädet ennen saapumistasi ja pois lähdettyäsi.
 • Käytät vierailusi aikana käsidesiä.
 • Vierailulle voi tulla mielellään yksi läheinen kerrallaan.
 • Vierailijan toivotaan rajoittavan vierailunsa lyhyeksi tartuntariskin vähentämiseksi, esimerkiksi 15 minuuttiin.
 • Harkitse vierailulle etävaihtoehtoja, kuten videopuhelua.

Ethän jätä iäkästä yksin, mutta vieraile vastuullisesti!

Yhtymä muistuttaa, että koronatestiin hakeudutaan viipymättä ensisijaisesti osoitteessa omaolo.fi.

Torstai 17.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 13 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 57 437 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 881.

Alueemme epidemia on edelleen leviämisvaiheessa. Eniten alueemme epidemiatilanteeseen vaikuttaa se, kuinka hyvin me kaikki noudatamme suosituksia ja rajoituksia. Tässä tilanteessa on suositeltavaa välttää perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia myös joulun aikana.

Keskiviikko 16.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 57 206 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 868.

Koronaepidemia voi aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Tarjolla on monipuolisesti tukea, esimerkiksi chat- ja puhelinpalveluita, joihin voi tukeutua ahdistuksen hetkellä. On tärkeää, ettet mieti asioita yksin. Ohje sosiaalipalveluihin hakeutumiseen on kuvattu tällä sivulla alempana olevassa kaaviossa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset auttavat lasten ja nuorten vanhempia En jaksa -chatissa: https://enjaksa.fi/ph, ja lapsille ja nuorille tarkoitettu Onks tää normaalia? -chat palvelee osoitteessa https://normaali.fi/ph/. Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa numerossa 09 2525 0111 ja Sekasin-chatissa on tarjolla keskusteluapua ympäri vuorokauden.

Päivystysapu 116117 on tarkoitettu vain akuutisti sairastuneita ja koronatesteihin hakeutumista varten. Ensisijaisesti testiin hakeudutaan omaolo.fi -palvelun kautta.

Tiistai 15.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 56 747 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 865.

Yhtymä toivoo, että koronanäytteenoton ajanvaraus tehdään ensisijaisesti Omaolo.fi-palvelun kautta. Huoltaja voi varata ajan alle 10-vuotiaalle lapselle Omaolo.fi -palvelussa. 10-14-vuotiaalle lapselle aika näytteenottoon varataan puhelimitse Päivystysavun numerosta 116117.

15-vuotta täyttänyt, jolla on omat henkilökohtaiset pankkitunnukset, voi itse tunnistautua Omaoloon ja varata ajan sähköisesti.

Voimme yhdessä vaikuttaa alueemme epidemiatilanteeseen noudattamalla suosituksia ja rajoituksia. Leviämisvaiheessa olevan epidemian taltuttamiseksi on tärkeää välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia.

Maanantai 14.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 13 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 56 321 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 857. Viime viikolla todettiin 71 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 155.

Tartuntojen määrä oli viime viikolla selkeästi edellisiä viikkoja matalampi. Päivittäiset määrät ovat kuitenkin edelleen niin korkeat, että ne täyttävät leviämisvaiheen kriteerit. Parhaassakin tapauksessa alueemme on leviämisvaiheessa useiden viikkojen ajan. Toivomme, että tämä tilanne huomioidaan joulun ja uuden vuoden suunnitelmissa.

Tartuntojen saaneiden keski-ikä on noussut. Kun edeltävällä viikolla yli 50-vuotiaita tartunnan saaneita oli 19 prosenttia kaikista, oli luku jo 37 prosenttia nyt päättyneellä viikolla. Ikä on merkittävin vaikeata koronainfektiota ennakoiva tekijä. Tartunnanlähde oli tiedossa 69 prosentilla viime viikon uusista koronatapauksista. Yleisimmin tartunta on saatu perhepiirissä.

Voimme yhdessä vaikuttaa alueemme epidemiatilanteeseen noudattamalla suosituksia ja rajoituksia. Leviämisvaiheessa olevan epidemian taltuttamiseksi on tärkeää välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa tiloissa, joissa liikkuessa on lisäksi hyvä pitää vähintään kahden metrin turvaväli muihin.

Sunnuntai 13.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 13 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 56 047 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 849.

Lauantai 12.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 12 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 55 779 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 842.

Tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset ovat voimassa 4.1.2021 asti. Epidemiatilanteen ollessa edelleen leviämisvaiheessa ei niitä ole mahdollista vielä lieventää.

Myös joululahjaostosten sesonkiviikonloppuna on syytä välttää ruuhkia. Yhtymä toivoo, että jouluostoksilla noudatetaan turvavälejä ja käytetään kasvomaskeja. Käsi- ja yskimishygienia ovat myös tärkeitä. Jouluostoksia voi tehdä myös verkossa.

Perjantai 11.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 15 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa. Sairaalassa hoidettavien potilaiden määrä on siis selvästi noussut. Yhtymä on ottanut yhteensä 55 178 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 832.

Yhtymä järjesti eilen korona-yleisöinfon yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa. Siinä kerrotun mukaisesti saamme tällä hetkellä tartunnan lähteen selville noin 60 prosentilla tapauksista, ja yleisin tartuntalähde löytyy perheen sisältä. Vaikka alueemme tautitilanteessa on havaittavissa alustavia positiivisia merkkejä tilanteen paranemisesta, on vielä kuitenkin liian aikaista ennakoida sitä, milloin rajoituksia voitaisiin lähteä purkamaan. Nykyisten rajoitusten noudattaminen joulun yli on tarpeellista, jotta tilanteemme ei heikenny. Alueemme on parhaassakin tapauksessa epidemian leviämisvaiheessa vielä useita viikkoja. Yleisöinfon tallenne on katsottavissa osoitteessa www.mediaserver.fi/live/lahti sekä yhtymän ja Lahden kaupungin YouTube-kanavilta.

Yleisöinfossa esitettiin kysymyksiä kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä korona-aikana. Voimassa oleva lainsäädäntö ei tunne asiakkaiden kotona etäpalveluna toteutettavaa kuntouttavaa työtoimintaa, eikä toiminnassa edellytettävät tapaturmavakuutukset ole tällöin voimassa. Siksi yhtymän ei ole mahdollista toteuttaa kuntouttavaa työtoimintaa asiakkaiden kotona toteutettavana etäpalveluna.

Torstai 10.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 12 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 54 613 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 824.

Viimeisen kuukauden aikana on ollut paljon tartunnansaaneiden eristyksiä ja altistuneiden karanteeneja. Niihin liittyvät viranomaispäätökset ovat valitettavasti jäljessä noin kaksi viikkoa. Viive pyritään kuromaan kiinni jouluun mennessä.

Yhtymä järjestää tänään korona-yleisöinfon yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa. Yleisöinfoa voi seurata suorana verkkolähetyksenä klo 14-15 osoitteessa www.mediaserver.fi/live/lahti. Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa jälkikäteen samassa osoitteessa sekä yhtymän ja Lahden kaupungin YouTube-kanavilla. Tilaisuuden aikana voi esittää kysymyksiä chatissa. Kysymyksiin vastaamassa ovat toimitusjohtaja Marina Erhola, johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen ja infektioylilääkäri Ville Lehtinen hyvinvointiyhtymästä sekä sivistysjohtaja Tiina Granqvist Lahden kaupungilta. Tilaisuus tulkataan viittomakielellä.

Keskiviikko 9.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 15 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 11 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 54 065 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 815.

Tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset ovat voimassa 4.1.2021 asti. Epidemiatilanteen ollessa edelleen leviämisvaiheessa ei niitä ole mahdollista vielä lieventää.

Yhtymä kehottaa viettämään joulun pyhiä perheen kesken ja pitämään yhteyttä tuttaviin esimerkiksi etäviestintävälineiden välityksellä. Hyödynnä THL:n vinkit turvalliseen korona-ajan pyhienviettoon.

Tiistai 8.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 14 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 10 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 53 731 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 800.

Koronayhteistyöryhmä esitti eilen Aluehallintovirastolle, että tällä hetkellä voimassa oleva yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten rajaaminen 10 henkilöön jatkuu 4.1.2021 asti. Myös muut tällä hetkellä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset jatkuvat 4.1. asti, sillä epidemiatilanteen ollessa edelleen leviämisvaiheessa ei niitä ole mahdollista vielä lieventää.

Vaikka päivittäiset tapausmäärät ovatkin olleet nyt jonkin verran alhaisempia, on epidemian kulkua vaikea ennakoida. Meillä tapausmäärät ovat olleet niin korkealla, että parhaassakin tapauksessa alueemme täyttää leviämisvaiheen kriteerit vielä useiden viikkojen ajan, kertoo infektioylilääkäri Ville Lehtinen.

Jotta joulu sujuisi mahdollisimman rauhallisesti, ja tartuntapiikeiltä vältyttäisiin juhlapyhien jälkeenkin, on hyvä viettää juhlapyhät perheen kesken ja pitää yhteyttä sukulaisiin, ystäviin ja tuttaviin esimerkiksi etäviestintävälineiden avulla. Hyödynnä THL:n vinkit turvalliseen korona-ajan pyhienviettoon.

Joulun ja vuoden vaihtumisen aikaa eletään nyt tällaisissa puitteissa. Joulu on yhteisöllistä aikaa, eivätkä nämä rajoitukset estä lähimpien kanssa tapaamista, yhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen huojentaa.

Sunnuntai 6.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 16 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 52 804 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 781.

Voimme yhdessä vaikuttaa alueemme epidemiatilanteeseen noudattamalla suosituksia ja rajoituksia. Leviämisvaiheessa olevan epidemian taltuttamiseksi on tärkeää välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa tiloissa, joissa liikkuessa on lisäksi hyvä pitää vähintään kahden metrin turvaväli muihin. Pikaisetkin käynnit kaupoissa tai vierailut esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulujen tiloissa tehdään maskilla suojautuen. Yhtymä jakaa maksuttomia maskeja vähävaraisille kuntien noutopisteissä: phhyky.fi/koronavirus/maskien-jakelu-vahavaraisille.

Lauantai 5.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 24 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 52 291 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 765.

Tartunnanjäljityksessä on edelleen viivettä. Jos saat tiedon altistumisesta ja olet oireeton, voit odottaa kotona, että tartunnanjäljittäjä ottaa sinuun yhteyttä. Koronavilkun antaman altistumishälytyksen tullessa toimi sovelluksen ohjeiden mukaan.

Toivomme, että kaikki noudattaisivat suosituksia ja rajoituksia, jotta alueemme leviämisvaiheessa oleva epidemiatilanne saataisiin mahdollisimman nopeasti asettumaan. Tärkeää on välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia. Jos on välttämätöntä liikkua muiden henkilöiden parissa, pidä vähintään kahden metrin turvaväli. Kasvomaskien käyttö julkisissa tiloissa kuten kaupoissa on jo ilahduttavasti lisääntynyt, ja toivomme tilanteen edelleen parantuvan. Yhtymä jakaa maskeja vähävaraisille maksutta. Maskien noutopisteet löydät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/maskien-jakelu-vahavaraisille.

Perjantai 4.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 22 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 51 428 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 741.

Takaisinsoitot Päivystysapu 116117:n kautta kestävät nyt tavanomaista kauemmin suuren puhelumäärän vuoksi. Päivystysapu ei ole tarkoitettu yleisluontoisille koronakysymyksille, vaan numero varataan vain testiin hakeutumista ja kiireellistä avun tarvetta varten. Koronatestiin pääsee parhaiten palvelusta omaolo.fi. Yleistä koronatietoa tarvitsevia pyydetään soittamaan valtakunnalliseen, maksuttomaan koronaviruksen puhelinneuvontaan 0295 535 535. Numerossa vastataan arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Myös valtakunnallisessa chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta.

Tartunnanjäljityksessä on tällä hetkellä edelleen viivettä. Jos saat tiedon altistumisesta ja olet oireeton, voit odottaa kotona, että tartunnanjäljittäjä ottaa sinuun yhteyttä. Päivystysapuun ei tarvitse oireettomana ottaa yhteyttä. Seuraa vointiasi ja vältä lähikontakteja 10 vuorokauden ajan. Hakeudu testiin, mikäli sinulla on koronaan sopivia oireita.

Yhtymä muistuttaa, että päivystykseen hakeuduttaessa saattajat ovat sallittuja lapsipotilaille (vain toinen vanhemmista), muistisairaille ja potilaille, jotka eivät voi itse ilmaista itseään. Koronatilanteen vuoksi olemme joutuneet rajoittamaan saattajien määrää.

Yhtymä suositti tänään erillisellä tiedotteella lukioiden ja ammattioppilaitosten etäopetukseen siirtymistä loppuvuoden ajaksi. Suositus on voimassa maanantaista alkaen.

Hyvinvointiyhtymä lisää lapsiperheille ja nuorille suunnattuja tukitoimia koronatilanteessa selviytymiseksi.

Valtioneuvoston asetuksen mukaiset anniskelu- ja aukiolorajoitukset astuvat voimaan lauantaista 5.12. klo 00.00 alkaen. Maakuntamme ravintolat sulkevat ovensa kello 23, ja alkoholin tarjoilu loppuu kello 22. Ravintolat voivat avautua kello 5 aamulla.

Alueemme hankaloituneen epidemiatilanteen vuoksi toivomme, että kaikki noudattaisivat suosituksia ja rajoituksia, jotta tilanne saataisiin mahdollisimman nopeasti tasaantumaan. Perheen ulkopuolisia kontakteja on syytä välttää, sillä monet tartunnat ovat levinneet nyt pienimuotoisissakin ystävien tapaamisissa.

Torstai 3.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 28 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on kuusi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 50 803 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 719. Tapausmäärän huomattava lisääntyminen on johtanut tartunnanjäljityksen ruuhkautumiseen, minkä vuoksi jäljityksessä on poikkeuksellisesti viiveitä.

Epidemiatilannetta arvioidaan päivittäin. Yhtymän alueen koronayhteistyöryhmä kokoontui eilen, ja katsoi alueemme voimassa olevat rajoitukset riittäviksi tällä hetkellä. Koronayhteistyöryhmä arvioi, että alueella kannattaa varautua yleisö- ja yksityistilaisuuksiin liittyvien rajoituksien jatkumiseen ennallaan 14.12. jälkeenkin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran ensi viikon maanantaina 7.12.

Alueemme epidemiatilanne on edelleen vakava. Yhtymä toivoo, että kaikki noudattaisivat suosituksia ja rajoituksia, jotta epidemiatilanne saataisiin mahdollisimman nopeasti tasaantumaan. Erityisesti on korostettava yksityistilaisuuksien henkilömäärää (enintään 10 henkilöä) ja sisätiloissa tapahtuvan aikuisten ryhmämuotoisten harrastusten jättämistä tauolle. Toimenpiteiden tarkoitus on vähentää meidän kaikkien lähikontakteja. Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset.

Keskiviikko 2.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 29 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 50 219 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 691.

Epidemiatilannetta arvioidaan päivittäin. Alueemme koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään, ja arvioi ovatko alueemme suositukset ja rajoitukset riittäviä tähän tilanteeseen.

Yhtymä toivoo, että kaikki noudattaisivat suosituksia ja rajoituksia, jotta epidemiatilanne saataisiin mahdollisimman nopeasti tasaantumaan. Toimenpiteiden tarkoitus on vähentää meidän kaikkien lähikontakteja. Epidemia leviää nuortenkin keskuudessa, joten turvaohjeet koskevat myös heitä.

Tiistai 1.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 31 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä yhtymä on ottanut 49 861 koronavirusnäytettä. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 662.

Viime viikolla todetuilta koronatapauksilla tartunnanlähde oli selvillä 43%:lla. Yleisimmin tartunta saatiin samassa taloudessa asuvalta (30 tapausta 150 tapauksesta). Työpaikaltaan tartunnan saaneita oli yhdeksän ja eri harrastuksissa tapahtuneita tartuntoja kuusi kappaletta. Kouluissa ja muissa oppilaitoksissa todettiin kolme jatkotartuntaa.

Tartuntojen lähde on edelleen ollut usein työpaikka. Jos etätöihin siirtyminen on vielä joissakin työtehtävissä mahdollista, kehotamme viimeistään nyt ottamaan kotikonttorit ja etätyöpisteet käyttöön.

Päivystysapu 116117:n takaisinsoittopalvelussa oli eilen illalla valitettava tekninen häiriö. Jos olet eilen jättänyt takaisinsoittopyynnön, mutta sinulle ei ole vielä soitettu takaisin, pyydämme nyt poikkeuksellisesti soittamaan uudestaan.

Marraskuu 2020

Maanantai 30.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 51 uutta koronavirustartuntaa lauantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kuusi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 631 ja koronavirusnäytteitä on yhtymän toimesta otettu yhteensä 49 166. Viimeisen seitsemän päivän aikana koronatartuntojen määrä on ollut 150, kun se edeltävällä seitsemän päivän jaksolla oli 105.

Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa. Erillinen työryhmä pohtii tänään toisen asteen oppilaitosten toiminnan jatkumista.

Tänään alueella astuvat voimaan loputkin viime viikolla asetetuista rajoituksista, jotka tähtäävät epidemian selän taittamiseen seuraavien viikkojen aikana. Rajoitukset ovat voimassa 14.12. saakka, ja niiden vaikutusta epidemian hillitsemiseen seurataan tarkoin päivittäin.

Tärkeintä on, että jokainen päijäthämäläinen välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia. Jos on välttämätöntä liikkua muiden henkilöiden parissa, vähintään kahden metrin turvaväli suojaa tartunnoilta. Jollei turvaväliä ole mahdollista pitää, tulee käyttää kasvomaskia suojatakseen muita, koska itse voi tietämättään oireettomana kantaa virusta. Kädet tulee pestä aina ulkoa sisään tullessa. Yskiessä ja niistäessä tulee käyttää nenäliinaa.

Kasvomaskien käyttö julkisissa tiloissa kuten kaupoissa on jo ilahduttavasti lisääntynyt – kiitämme siitä ja toivomme, että maskin käyttö edelleen lisääntyy. Jotkut yksittäiset kauppaliikkeet ovat hienona eleenä kannustaneet asiakkaitaan maskin käytössä huomioimalla sen pienenä alennuksena. Yhtymä jakaa edelleen maksutta maskeja vähävaraisille.

Jos huomaa lieviäkään koronaan viittaavia oireita, kannattaa edelleen hakeutua ripeästi testiin palvelussa omaolo.fi. Testitulos valmistuu 1-4 päivän kuluessa, ja siitä kerrotaan testatulle tekstiviestillä ja Omakanta-palvelussa.

Jos testitulosta ei neljän päivän kuluessa ole tullut, kannattaa soittaa Päivystysapuun 116117.

Perjantai 27.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 18 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on kahdeksan Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 554, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 47 410. Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Eilisessä tilannekuvassa tiedotettu ravintola Wanhassa Mestarissa tapahtunut mahdollinen altistuminen koski Aleksanterinkadulla sijaitsevassa Wanha Mestari -ravintolassa lauantaina 21.11. Klo 19.30-21.30 asioineita asiakkaita. Kyseisenä ajankohtana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.

Epidemiatilannetta seurataan päivittäin ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia. Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset.

Kannustamme jaksamaan noudattaa suosituksia ja rajoituksia, jotta epidemiatilanne saadaan mahdollisimman nopeasti hallintaan.

Torstai 26.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 12 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on kahdeksan Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 536, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 46 842. Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Ravintolassa Wanha Mestari on asioinut lauantaina 21.11. Klo 19.30-21.30 ja ravintolassa Butcher & Banker klo 21.30- 23.00 henkilö, joka on sittemmin sairastunut koronaan. Kyseisenä ajankohtana asioineita kehotetaan seuraamaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.

Hyvinvointiyhtymä ja alueellinen koronayhteistyöryhmä päättivät eilen uusista rajoitustoimista. Yhtymän alueella rajoitetaan yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten osallistujamäärä 10 henkilöön. Myös yksityistilaisuudet suositellaan rajaamaan enintään 10 henkilöön. Osa kuntien julkisista palveluista suljetaan ja osa on käytössä rajoitetusti.

Yläkoulun oppilaille suositetaan maskin käyttöä viimeistään 30.11. alkaen. Yläkoulun opettajien ja toisen asteen oppilaitosten opettajien ja opiskelijoiden osalta suositus on jo voimassa. Vierailuja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä suositetaan tehtävän vain yksi henkilö kerrallaan niin, että vierailun kesto olisi enintään 15 minuuttia.

Uudet suositukset ja rajoitukset tulevat voimaan 30.11.2020 mennessä ja ovat voimassa 14.12.2020 saakka. Kannustamme jaksamaan noudattaa suosituksia ja rajoituksia, jotta epidemiatilanne saadaan mahdollisimman nopeasti hallintaan. Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. Epidemiatilannetta seurataan päivittäin.

Keskiviikko 25.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 35 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 524, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 46 650. Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa. Epidemia on edelleen Lahti-painotteinen.

Yhtymä neuvottelee tänään Aluehallintoviraston ja kuntien kanssa yleisötilaisuuksien yleisömäärien rajoittamisesta. Tiedotamme tänään myöhemmin kaikista uusista suosituksista ja rajoituksista.

Koronatestiin hakeudutaan ensisijaisesti omaolo.fi-palvelun kautta, mistä yli 16-vuotiaat henkilöt voivat varata ajan. Ajan varaamiseen tarvitaan henkilökohtaiset pankkitunnukset tai muut vahvan tunnistautumisen välineet. Lasten kohdalla ohjataan edelleen puhelinasiointiin Päivystysavun numeroon 116117. Näytteenoton aikoja lisätään, ja niitä on enemmän tarjolla huomisesta alkaen.

Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. Tilannetta seurataan päivittäin ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia.

Tiistai 24.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Testivastausten valmistumisessa on ollut viivettä, mikä selittää aiempia päiviä matalamman positiivisten määrän. Sairaalahoidossa on neljä Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 489, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 46 000.

Koko yhtymän alue on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, ja Lahti lähestyy leviämisvaihetta. Viime viikon tartunnoista tartunnanlähde oli selvillä 42 prosentilla. Alueella oli viime viikon aikana yli 30 joukkoaltistustilannetta.

Koronatestiin on hakeuduttu vasta useamman päivän oireilun jälkeen, mikä viivästyttää tartunnanjäljitystä. Yhtymä muistuttaakin, että testiin tulee hakeutua heti, kun hengitystieoireita ilmenee. Toivomme, että koronatestiin hakeudutaan ensisijaisesti omaolo.fi-palvelun kautta. Päivystysapu 116117 on ruuhkautunut.

Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. Eilisiä uusia rajoituksia ovat mm.  yksityistilaisuuksien ja aikuisten (täysi-ikäiset) harrasteryhmien rajaaminen 10 henkilöön. Tarkoitus ei ole rajoittaa niitä ulkoilmassa olevia harrastuksia, joissa turvavälit toteutuvat aidosti. Ammattimainen urheilu ei ole tässä tarkoitettua harrastustoimintaa. Tilannetta seurataan päivittäin ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia.

Maanantai 23.11.

Koko yhtymän alue on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, ja Lahti lähestyy leviämisvaihetta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 72 uutta koronavirustartuntaa perjantain ja viikonlopun aikana. Sairaalahoidossa on kuusi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 481, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 46 000.

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 105 uutta koronatartuntaa. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 52.

Yhtymä tiedottaa tarkemmin tänään uusista suosituksista ja rajoituksista, ja tiedot löytyvät myös osoitteesta phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. Vaikeutuneen epidemiatilanteen vuoksi yhtymä siirtyy tiedottamaan koronatilanteesta joka arkipäivä. Tilannekuva julkaistaan arkisin kello 12 yhtymän verkkosivuilla osoitteessa phhyky.fi/koronavirus. Lisäksi yhtymä tiedottaa erikseen, jos epidemiatilanteessa tapahtuu merkittäviä muutoksia tai on tarpeen tavoittaa esimerkiksi joukkoaltistumisiin liittyen ihmisiä, joiden henkilöys ei ole tiedossa.

Perjantai 20.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 20 uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Lisäksi tänään aamupäivän aikana on uusia varmistettuja koronatapauksia jo 17. Sairaalahoidossa on neljä Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 426, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 44 000.

Yhtymän alueella varmistettujen koronatapausten siirtyminen Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on viivästynyt Fimlabin ja THL:n välisen tietoyhteysongelman vuoksi. Ongelma on nyt korjattu. Tästä johtuen tänään nähdään THL:n tartuntaluvuissa suuri ryvästymä yhtymän alueelle. Yhtymän omassa viestinnässään ilmoittamat luvut ovat olleet ajan tasalla.

Lahden uimahallissa (Svinhufvudinkatu 8) 15.11. klo 15-17 on asioinut henkilö, joka on sittemmin sairastunut koronaan. Kyseisenä ajankohtana uimahallissa asioineita kehotetaan seuraamaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.

Epidemiatilanteen kehittymistä seurataan päivittäin ja tarvittaessa annetaan uusia ohjeistuksia. Lahti on koronapandemian kiihtymisvaiheessa, ja muu yhtymän alue edelleen perusvaiheessa. Epidemian palauttamiseksi perusvaiheeseen on välttämätöntä, että me kaikki noudatamme annettuja turvaohjeita.

Yhtymän alueen asukkaiden on syytä vähentää perheen ulkopuolisia lähikontakteja. Turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia. Lahden alueella kasvomaskia suositellaan käytettävän tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Tämä koskee myös asioimista kaupoissa, postissa, kirjastoissa, konserteissa, kirkoissa ja muissa vastaavissa paikoissa. Suosittelemme, että Lahdessa ei järjestetä yli 50 hengen yksityistilaisuuksia.

Muualla kuin Lahdessa suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa, ja halutessaan maskilla voi suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Maskisuositus koskee niitä yli 15-vuotiaita, joilla ei terveydentilansa vuoksi ole estettä käyttää maskia.

Keskiviikko 18.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 13 uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Sairaalahoidossa on neljä Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 389, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 44 000.

Lahti on koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Muu yhtymän alue on edelleen perusvaiheessa. Yhtymän alueen asukkaiden on syytä vähentää perheen ulkopuolisia lähikontakteja. Turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia. Kasvomaskia suositellaan käytettävän tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Maskisuositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää.

Yhtymän alueella muualla kuin Lahdessa suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää.

Yhtymä antaa myöhemmin tänään Lahden kaupungin aluetta koskevia suosituksia ja rajoituksia epidemian kiihtymisvaiheeseen. Tilannetta seurataan päivittäin ja tarvittaessa annetaan uusia ohjeistuksia.

Tänään aamulla järjestetyn Hyvinvointiyhtymän ja Lahden kaupungin Kysy koronasta! -infotilaisuuden tallenne on katsottavissa osoitteessa https://www.mediaserver.fi/live/lahti.

Maanantai 16.11.

Lahti on koronapandemian kiihtymisvaiheessa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 31 uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 376, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 43 000.

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 52 uutta koronatartuntaa, joista 90 % tuli Lahdesta. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 17.

Alueemme koronatilanne on heikentynyt merkittävästi. Yhtymä arvioi Lahden alueen olevan nyt kiihtymisvaiheessa. Muu yhtymän alue on edelleen perusvaiheessa. Alueellinen koronayhteistyöryhmä arvioi tilanteen laajemmin ylihuomenna keskiviikkona.

Lahden kaupungin alueella yhtymä suosittaa maskien käyttöä seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Maskia suositetaan käyttämään esimerkiksi:

 • Kaupoissa, ostoskeskuksissa, posteissa, pankeissa, kirjastoissa ja muissa vastaavissa sisätiloissa
 • Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa (vähintään yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa)
 • Uimahalleissa yms. (yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa)
  Kirkoissa ja muissa uskonnollisten yhteisöjen tiloissa
 • Konserttisaleissa, teattereissa ja muissa vastaavissa esityksiin käytettävissä tiloissa
 • Elokuvateattereissa, museoissa, gallerioissa ja muissa vastaavissa tiloissa
 • Kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävissä tiloissa

Yhtymän alueella toisen asteen koulujen yhteydessä tartunnat ovat olleet vähäisiä, joten maskisuositusta ei toistaiseksi laajenneta koskemaan näitä oppilaitoksia.

Koko yhtymän alueella on nyt aika, että me kaikki vähennämme perheen ulkopuolisia lähikontakteja. Turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia.

Yhtymän alueella muualla kuin Lahdessa suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää.

Tilannetta seurataan päivittäin ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia.

Perjantai 13.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 15 uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Sairaalahoidossa on kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 345, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 42 000.

Tartuntojen määrä on lähtenyt selkeään nousuun tämän viikon aikana myös Päijät-Hämeen alueella. Samalla tartuntojen, joissa tartunnan lähde ei ole tiedossa, osuus on noussut.

Viime päivinä todetut uudet tapaukset viittaavat epidemiatilanteen vaikeutumiseen alueellamme. On erityisen tärkeää noudattaa alueellamme voimassa olevia suosituksia, ja hakeutua koronatestiin myös lievissä hengitystieoireissa, jotta tartunnat saadaan mahdollisimman nopeasti selville.

Erityistä huomioita tulee kiinnittää turvaväleihin ja lähikontaktien rajoittamiseen. Lisäksi tulee huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Aiemmat suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita.

Yhtymä suosittaa tekemään mahdollisimman laajasti etätyötä, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja.

Kuluneella viikolla kolmella yhtymän työntekijällä on varmistettu koronatartunta. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin, eikä yhtään potilasta ole altistuneiden joukossa.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on toistaiseksi perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Keskiviikko 11.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 330, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 41 000.

Tartunnanjäljityksessä on selvinnyt, että lauantaina 7.11. Hollolassa ravintoloissa Pub Janetzki ja Pub Vihree Nelonen, sekä lauantai-iltana Lahdessa ravintola Bar Monacossa asioineet ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Ravintoloissa asioineita kehotetaan tarkkailemaan mahdollisia infektio-oireita ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Maanantai 9.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Sairaalahoidossa on viisi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 323, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 40 000.

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 17 uutta koronatartuntaa. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 19.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Perjantai 6.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kuusi uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Sairaalahoidossa on viisi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 318, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 40 000.

Viimeisen kahden viikon aikana on tartuntoja todettu 39 eli hieman aikaisempaa enemmän. Näistä 15 tapauksessa tartunta on peräisin ulkomailta. Yhtymän alueella tapahtuneiden tartuntojen määrä on pysynyt kahden viikon seuranta-aikana vakaana.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Keskiviikko 4.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kuusi uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kuusi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 312, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 39 000.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Maanantai 2.11.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Sairaalahoidossa on viisi Covid- 19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 306, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 39 000.

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 19 uutta koronatartuntaa. Suomesta saatujen tartuntojen (11 kpl) tartuntalähde on tiedossa 65 prosentilla. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 14. Viime viikkojen aikana olleet muutokset tartuntojen määrässä ja jäljitettävyydessä eivät ole merkittäviä.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Lokakuu 2020

Perjantai 30.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 11 uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Näistä seitsemässä tapauksessa tartunta on peräisin ulkomailta. Neljä Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 301, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 38 000.

Alueella kokoontuu säännöllisesti Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä, jossa on edustus hyvinvointiyhtymästä, alueen kunnista, Etelä-Suomen aluehallintovirastosta, ELY-keskuksesta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Ryhmä on kokoontunut keskiviikkona 28.10. ja todennut alueen olevan edelleen koronaepidemiassa perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Keskiviikko 28.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 290, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 37 380.

Yksi iäkäs potilas on menehtynyt Covid-19-tautiin. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Covid-19-tautiin on menehtynyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella yhteensä 7 ihmistä epidemian aikana.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on edelleen perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Yhtymän ja THL:n ilmoittamien lukujen eroista on noussut kysymyksiä väestön keskuudessa. Yhtymän tilastoissa näkyvät kaikki alueellamme testatut koronapositiiviset potilaat riippumatta siitä, ovatko he alueen asukkaita, kun taas THL:n luvuissa näkyvät vain alueen asukkaiden positiiviset löydökset. Otettujen näytteiden määrässä THL:n luvuissa ovat mukana yhtymän näytteiden lisäksi yhtymän alueen asukkaiden muilla alueilla tehdyt tutkimukset sekä yksityisellä puolella (esim. Mehiläisen, Terveystalon ja Wellamon) otetut näytteet.

Maanantai 26.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen.

Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 287, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 36 000.

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 14 uutta koronatartuntaa, joista tartuntalähde on tiedossa 80 prosentilla. Tätä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 20.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on edelleen perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Perjantai 23.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu yksi uusi koronavirustartunta keskiviikon jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 279, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan noin 36 000.

Yksi iäkäs potilas on menehtynyt Covid-19-tautiin. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Covid-19-tautiin on menehtynyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella yhteensä 6 ihmistä epidemian aikana.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on edelleen perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Keskiviikko 21.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu viisi uutta koronavirustartunta maanantain jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 278, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 35 000.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on edelleen perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Maanantai 19.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu neljä uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 273, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 34 000.

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 20 uutta koronatartuntaa, joista tartuntalähde on tiedossa valtaosalla. Tätä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 8.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Perjantai 16.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 269, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 33 000. Tartuntalähde on tiedossa yli 75 prosentilla viimeisen 7 vuorokauden aikana todetuista koronatapauksista.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Valtioneuvoston 15.10. antaman suosituksen mukaisesti yhtymä suosittaa julkisen sektorin työntekijöille mahdollisimman laajasti etätyötä, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Yhtymä suosittelee vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityisille työnantajille. Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja.

Keskiviikko 14.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 259, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 32 000. Tartuntalähde on tiedossa yli 50 prosentilla viimeisen 7 vuorokauden aikana todetuista koronatapauksista.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Maanantai 12.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 254, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan noin 32 000. Viime viikon aikana alueellamme todettiin 8 uutta koronatartuntaa, joista tartuntalähde on tiedossa 50 prosentilla. Tätä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli myös 8.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita.

Yhtymä suosittelee työnantajia harkitsemaan etätyötä työpaikan tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan. Yhtymässä siirrytään tänään THL:n uusien ohjeiden mukaisiin karanteeni- ja eristyspäätöksiin. Omaehtoinen ja tartuntatautilääkärin määräämä oireettoman lähikontaktin karanteeni lyhenee 10 vuorokauden mittaiseksi. Lieväoireiseen koronainfektioon sairastuneen kotieristys lyhenee seitsemään vuorokauteen, mutta ennen eristyksen loppua sairastuneen tulee olla oireeton kahden päivän ajan.

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.

Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.

Perjantai 9.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu yksi uusi koronavirustartunta keskiviikon jälkeen. Kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 251 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 31 000. Tartuntalähde on tiedossa 67 prosentilla viimeisen 7 vuorokauden aikana todetuista koronatapauksista.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita. Yhtymä tiedottaa tänään lisää etätyösuosituksista ja uusista karanteeniajoista.

Keskiviikko 7.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu neljä uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Yksi Covid-19-tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 250 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 30 000. Tartunnanlähde on tiedossa 70 prosentilla viimeisen 7 vuorokauden aikana todetuista koronatapauksista.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Suositukset koronaepidemian hillitsemiseksi ovat ennallaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa maskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. THL:n ohjeen mukaan yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita.

Vaikka alueellamme ei ole etätyösuositusta, on etätyö toimiva tapa vähentää lähikontakteja. Työnantajat voivat harkita etätyötä työpaikan tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan.

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne ei hankaloidu. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.

Seuraamme tilannetta päivittäin ja annamme mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia.

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.

Maanantai 5.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Yksi Covid-19-tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 246 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan n. 30 000. Tartunnanlähde on tiedossa 75 prosentilla uusista koronatapauksista.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Suositukset koronaepidemian hillitsemiseksi ovat ennallaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa maskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää.

Vaikka alueellamme ei ole etätyösuositusta, on etätyö toimiva tapa vähentää lähikontakteja. Työnantajat voivat harkita etätyötä työpaikan tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan.

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne ei hankaloidu. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta. Seuraamme tilannetta päivittäin ja annamme mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia.

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.

Perjantai 2.10.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Yksi Covid-19-tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 243, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 29 000. Tartunnanlähde on tiedossa 75 prosentilla uusista koronatapauksista.

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Suositukset koronaepidemian hillitsemiseksi ovat ennallaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa maskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää.

Vaikka alueellamme ei ole etätyösuositusta, on etätyö toimiva tapa vähentää lähikontakteja. Työnantajat voivat harkita etätyötä työpaikan tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan.

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne ei hankaloidu. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta. Seuraamme tilannetta päivittäin ja annamme mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia.

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.

Syyskuu 2020

Keskiviikko 30.9.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kaksi uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 240, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 28 294. Tartunnanlähde on tiedossa 75 prosentilla uusista koronatapauksista.

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne ei hankaloidu. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta. Päijät-Hämeessä on voimassa kasvomaskisuositus joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Myös etätyö on tehokas keino vähentää koronavirustartuntoja. Seuraamme tilannetta päivittäin ja annamme mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia.

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei tule hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.

Maanantai 28.9.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa lauantain jälkeen. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on nyt Päijät-Hämeessä 238. Yksi Covid-19-tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Viime viikon aikana alueellamme todettiin 14 uutta koronatartuntaa ja oli kolme joukkoaltistumista. Tätä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 31.

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei tule hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne saadaan kuriin. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta. Suositus kasvomaskin käytöstä on voimassa Päijät-Hämeen alueella. Erityinen riski tartunnoille on ahtaissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei pystytä noudattamaan.

Perjantai 25.9.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on nyt Päijät-Hämeessä 228. Yksi Covid-19 -tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Koronavirusnäytteitä on otettu epidemian aikana yhteensä yli 25 000.

Päijät-Hämeessä tartuntamäärät ovat laskeneet viikon kuluessa, ja tartunnoista 80 prosenttia on sellaisia, joiden lähde on jäljitettävissä.

Hyvinvointiyhtymän alueen kasvomaskisuositus on ennallaan. Suosituksen mukaan kasvomaskeja on hyvä käyttää joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö käyttää työssään suojaimia niissä tilanteissa, joissa se on tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeistuksen mukaisesti tarpeen. Seuraamme tilannetta päivittäin, ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia.

Vetoamme alueemme asukkaisiin, jotta yhteisillä ponnisteluilla voimme vähentää koronaviruksen leviämistä. Koronaepidemian leviämistä rajoitetaan tehokkaimmin noudattamalla turvavälejä ja hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Jokainen alueen asukas pystyy omalla käyttäytymisellään vaikuttamaan epidemian kulkuun.