Tilannekuva

Tältä sivulta löydät kootusti päivän tilannekuvan, tietoa rokotusten etenemisestä sekä kaikki aikaisemmat koronavirustilannekuvat.

Tuoreimmat uutiset koronavirustilanteesta

Tiedotamme mahdollisista altistumisista silloin, kun on tarve tavoittaa esimerkiksi ravintolassa, kaupassa tai tietyssä tapahtumassa tai tilaisuudessa altistuneita.

Keskiviikko 12.5.

Lahdessa Ravintola Oldissa (Aleksanterinkatu 9) keskiviikkona 5.5. klo 1013 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Tiistai 11.5.

Lahdessa Hua Du Kiinalaisessa ravintolassa (Rautatienkatu 11) 3.5. klo 15.30–16.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Maanantai 10.5.

Uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla 125, edellisellä viikolla lukema oli 111. Alueemme koronatilanne ei ole parantunut useampaan viikkoon.

Uusissa tartunnoissa painottuvat erityisesti nuoret ikäluokat. Toukokuun tartunnoista 35 prosenttia on todettu alle 20-vuotiailla. Erityisesti 10–12-vuotiaat saavat nyt paljon tartuntoja. Yläkouluissa ja 2. asteen opetuksessa on ollut vain yksittäisiä tartuntoja viime viikkojen aikana. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista on noussut huolestuttavasti huhtikuuhun verrattuna.

Sairaalahoitoa vaativien koronatapausten määrä on noussut viikon aikana huomattavasti. Viime viikolla sairaalahoitoon otettiin 14 koronaa sairastavaa potilasta, mikä on korkein määrä koko epidemian aikana. Huhtikuun alusta yli puolet sairaalahoitoa vaatineista potilaista on ollut alle 60-vuotiaita.

Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 587 päivässä kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 454.

Tartunnanlähde oli selvillä 75 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Karanteenissa olleilla varmistui 41 tartuntaa. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 44 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja varmistui 3 kappaletta. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli 11. Kouluissa tartuntoja tapahtui 9, joista alakouluissa 7 ja yläkouluissa 2. Yksityisistä juhlista sekä pienimuotoisemmista ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi peräti 23 jatkotartuntaa. Karanteeniin asetettiin 872 henkeä viime viikon aikana koronalle altistumisen vuoksi.

Tuoreimmissa valmistuneissa sekvensointituloksissa kaikki alueelta tutkitut näytteet olivat virusmuunnoksia. Kaikki varmistuneet olivat brittimuunnosta, eikä muita viruskantoja löytynyt yhtään. Näytteet oli otettu 8.4.–1.5. välisenä aikana.

Tartunnoissa korostuvat nyt ystävien ja sukulaisten tapaamisissa saadut tartunnat ja niistä perheiden sisällä tapahtuvat jatkotartunnat. Alueemme koronatilanne on edelleen hankala ja perhekunnan ulkopuolisia tapaamisia tulee välttää. Yhteinen tavoitteemme on saada mahdollisimman normaali kesä. Päijät-Hämeen tartuntamäärät ovat valitettavan kaukana siitä, että kokoontumisrajoituksia voisi keventää.

Alueemme vähintään 16-vuotiaista on rokotettu 44 prosenttia, ja yhtymän alueella on annettu yhteensä 83 849 koronarokotetta. Tällä viikolla alueellamme annetaan 10 000 koronarokotusta lisää.

Sunnuntai 9.5.

Päijät-Hämeen tukiapuyhdistyksen tiloissa Lahdessa (Kauppakatu 37) torstaina 6.5. klo 1517 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. 

Orimattilassa Kahvila-konditoria Marengissa (Erkontie 16) maanantaina 3.5. klo 89.30 ja tiistaina 4.5. klo 89 sekä Lahdessa ravintola Oldissa torstaina 6.5. klo 1214 ja perjantaina 7.5. klo 1214 ovat voineet altistua koronavirukselle.  

Kyseisinä aikoina paikoissa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Perjantai 7.5.

Orimattilassa kahvila Leipurinkulmassa (Erkontie 12) 3.4.5. klo 8.3016.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana kahvilassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Seuraavina aikoina Koiviston auton linjalla 57 Hollolassa välillä Pihlajatie–Salpakangas matkustaneet ovat voineet altistua koronavirukselle: maanantaina 3.5. välillä PihlajatieSalpakangas klo 8.209.00 ja Salpakangas–Pihlajatie klo 15.0015.40, tiistaina 4.5. välillä PihlajatieSalpakangas klo 8.209.00 ja Salpakangas–Pihlajatie klo 14.0014.4ja 1515.40, keskiviikkona välillä PihlajatieSalpakangas klo 7.208.00Kyseisinä aikoina linjalla matkustaneita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Päijät-Hämeen alueella epidemiatilanne on huonontunut viime viikkoina. Pyydämme edelleen, että jokainen ottaa vastuun epidemiatilanteen hillitsemiseksi myös äitienpäivän viikonloppuna. Koko yhtymän alueella on syytä välttää tapaamisia muiden kuin omaan ruokakuntaan kuuluvien välillä. Se on tärkein keino, jolla saamme tapausmäärien nousun kuriin. 

Perjantai 7.5.

Lahdessa Sibeliuksenkadulla Ravintola Kivessä keskiviikkona 28.4. klo 11–12 ja torstaina 29.4. klo 11–12 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. 

Kyseisinä aikoina ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee. 

Pyydämme edelleen, että jokainen ottaa vastuun epidemiatilanteen hillitsemiseksi myös äitienpäivän viikonloppunaKoko yhtymän alueella on syytä välttää tapaamisia muiden kuin omaan ruokakuntaan kuuluvien välillä. Se on tärkein keino, jolla saamme tapausmäärien nousun kuriin. Rokotuskattavuus parantuu viikko viikolta. 

Aikaisemmat koronavirustilannekuvat