Tilannekuva

Tältä sivulta löydät kootusti päivän tilannekuvan, tietoa rokotusten etenemisestä sekä kaikki aikaisemmat koronavirustilannekuvat.

Tuoreimmat uutiset koronavirustilanteesta

Tiedotamme mahdollisista altistumisista silloin, kun on tarve tavoittaa esimerkiksi ravintolassa, kaupassa tai tietyssä tapahtumassa tai tilaisuudessa altistuneita.

Maanantai 18.10.

Tavoiteltu rokotuskattavuus saavutetaan alueellamme vasta reilun kuukauden päästä. Tartuntamäärien kasvu taittui viime viikolla, mutta epidemiatilanne jatkuu alueellamme huonona ja kuormittaa voimakkaasti sairaalan toimintaa.

Rokotuskattavuus alueellamme on vielä riittämätön koronarajoitusten vähyyteen nähden. Vähintään 12-vuotiaista kaksi rokoteannosta on saanut 74 prosenttia, ja kansallisen tavoitteen mukainen 80 prosentin kattavuus kahdesti rokotetuissa saavutetaan nykyisellä tahdilla aikaisintaan marraskuun puolessa välissä. Viime viikolla Päijät-Soten alueen asukkaille annettiin yhteensä 6 011 rokotusta.

Päijät-Soten alueella epidemiatilanne on edelleen huono, vaikka tartuntamäärä ei viime viikolla enää kasvanut. Uusia koronatartuntoja todettiin 290, ja koronavirustestejä vastattiin keskimäärin 503 päivässä. Vastauksista positiivisia näytteitä oli 8 prosenttia. Ilmaantuvuusluku 293 kuvaa kahden viikon aikana koronaan sairastuneiden määrää väestöön suhteutettuna. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuusluku on yli 700.

Sairaalassa on 16 koronapotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Puolet sairaalahoidossa olevista on rokottamattomia. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 14 koronapotilasta. Sairaalahoitoon viimeisen kahden viikon aikana joutuneista kaksi kolmesta oli iältään yli 60-vuotiaita ja neljäsosa alle 40-vuotiaita.

Tartunnanlähde oli selvillä kuudella kymmenestä tapauksesta. Suurin osa tartunnoista todettiin niillä, jotka asuvat samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa. Vajaa viidennes oli peräisin ystävien ja sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista. Ravintoloista peräisin olevien tartuntojen määrä puolittui sen jälkeen, kun rajoituksia otettiin uudelleen käyttöön. Karanteeniin asetettiin viime viikolla 499 henkilöä koronalle altistumisen vuoksi.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään 18.10. iltapäivällä arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

Maanantai 11.10.

Rokotuskattavuuden parantamiseksi Päijät-Sote on aloittanut Rokotehaaste-kampanjan. Jo useita alueemme yrityksiä on osallistunut haasteeseen. Rokotehaasteen tavoitteena on saada 15 000 alueemme asukasta ottamaan rokotus lokakuussa. Tällä hetkellä rokotuskattavuus on selvästi riittämätön koronarajoitusten vähyyteen nähden. Vähintään 12-vuotiaista on yhden rokoteannoksen saanut 82,3 prosenttia ja kaksi rokoteannosta 71,2 prosenttia.

Viime viikolla Päijät-Soten alueen asukkaille annettiin 1977 rokotusta, joista 492 oli ensimmäistä ja 1485 toista rokotuskertaa. Näiden lukujen perusteella kansallisen tavoitteen mukainen 80 prosentin raja kahdesti rokotetuissa saavutetaan vasta marraskuun loppupuolella. Koronavirusrokotteita on annettu alueellamme yhteensä 286 600.

Asukkaiden toivotaan hakeutuvan aiempaa aktiivisemmin rokotettaviksi. Kertaalleen rokotetuille suositellaan tehosterokotuksen aikaistamista 6 viikon päähän ensimmäisestä. 18 prosenttia rokotusikäisistä ei ole ottanut vielä ensimmäistä rokotetta.

Rokotuksen voi hakea ilman ajanvarausta walk-in-rokotuspisteiltä (paijat-sote.fi/ajanvaraus-ja-tietoa-koronarokotuksista) ja Osuuskauppa Hämeenmaan Prismasta pop-up-rokotuspisteiltä seuraavasti

  • Holman Prisma ti–ke 12. ja 13.10. klo 12–20
  • Launeen Prisma to–pe 14. ja 15.10. klo 12–20
  • Hollolan Prisma ti–ke 19. ja 20.10. klo 12–20.

Päijät-Soten alueella epidemiatilanne on edelleen huono. Tartuntamäärät ovat kasvaneet, mutta kasvu on hidastunut. Sairaalassa on 16 koronapotilasta, joista kukaan ei ole tehohoidossa. Kaksi kolmasosaa sairaalahoidossa olevista on rokottamattomia. Sairaalahoitoon joutui viime viikolla 14 koronapotilasta, mikä on korkein määrä koko epidemian aikana. Sairaalahoitoon viimeisen kahden viikon aikana joutuneista sairastuneista yli puolet oli iältään yli 60-vuotiaita ja neljäsosa oli alle 40-vuotiaita. Yksi koronatautia sairastanut potilas on menehtynyt. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä.

Uusia koronatartuntoja todettiin 327, mikä on selvästi enemmän kuin kertaakaan aiemmin. Koronavirustestejä vastattiin viime viikolla keskimäärin 472 päivässä. Positiivisten vastausten osuus otetuista näytteistä oli 9,1 prosenttia. Positiivisuusasteen nousu on taittunut, mutta edelleen osuus on erittäin korkea. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on noussut tasolle 289. Tämä luku kuvastaa kahden viikon aikana varmistetusti koronaan sairastuneiden määrää väestöön suhteutettuna. Rokottamattoman väestön ilmaantuvuusluku on jo yli 700. Rokottamattomien riski sairastua koronaan on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan epidemian aikana Päijät-Hämeen alueella. Koronaviruksen laaja leviäminen väestössä aiheuttaa myös suurentuneen riskin vakavaankin sairastumiseen erityisesti niille kahdesti rokotetuille, joiden vaste rokotuksille on tervettä väestöä heikompi.

Tartunnanlähde oli selvillä 64 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Tapauksista 23 prosenttia todettiin jo karanteenissa olevilla ihmisillä, ja kaksi prosenttia oli peräisin ulkomailta. Samassa taloudessa tartunnan jo saaneen kanssa asuvilla todettiin 28 prosenttia tartunnoista. Päijät-Hämeen alueen tartunnoista 17 prosenttia oli peräisin ystävien ja sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista. Ravintoloista peräisin oli kahdeksan prosenttia tartunnoista. Merkittävään osaan näistä tartunnoista liittyi ravintolakäynnit. Kouluista tai päiväkodeista oli peräisin viisi prosenttia tartunnoista. Työssä tapahtuneista altistumisista oli peräisin neljä prosenttia tartunnoista. Karanteeniin asetettiin viime viikolla 664 henkilöä koronalle altistumisen vuoksi.

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään 11.10. iltapäivällä arvioimaan epidemiatilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä.

 

Aikaisemmat koronavirustilannekuvat