Kotihoito-ohje varmistetussa koronavirusinfektiossa (COVID-19)

Toimi tämän ohjeen mukaan, jos olet saanut positiivisen tuloksen terveydenhuollossa tai kotona tehdystä koronatestistä. Huomaa kuitenkin, että positiivinen kotitesti ei oikeuta tartuntatautipäivärahaan eikä sinua sen perusteella voida asettaa viralliseen karanteeniin. Mikäli tarvitset todistuksen sairastetusta koronasta tartuntatautipäivärahaa tai koronapassia varten, täytyy koronatesti tehdä terveydenhuollossa.

Koronatestin tulos oli positiivinen eli olet sairastunut koronaan

Tavallisesti tauti on lievä ja paranee muutamassa päivässä. Jos taudin oireet ovat lieviä etkä kuulu vaikean sairauden riskiryhmiin, ei lääkärin tai hoitajan yhteydenottoa pääsääntöisesti tarvita.

Jos terveydenhuollossa tehty testi on positiivinen, lähetämme tekstiviestin. Lisäksi soitamme ikääntyneimmille. Tarkka ikäraja vaihtelee, ja on tällä hetkellä 65 vuotta.

Pienelle osalle potilaista kehittyy vakava koronatauti, jossa sairaalahoidon tarve kehittyy yleensä noin viikko oireiden alun jälkeen. Suurentunut riski vakavaan koronatautiin on erityisesti yli 70-vuotiailla henkilöillä. Lisäksi vakavalle koronataudille altistavia perussairauksia ovat

 • vaikea-asteinen sydänsairaus
 • huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
 • diabetes, johon liittyy elinvaurioita
 • krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 • vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva syöpätauti
 • vastustuskykyä voimakkaasti heikentävä lääkitys
 • raskaus

Sairastuneen vointia on kuitenkin tarkkailtava, ja vaikeat oireet vaativat välitöntä hoitoa. Jos sinulle ilmaantuu voimakasta hengenahdistusta, yleistilasi heikentyy, tai olet muutoin huolissasi voinnistasi, soita numeroon 116117. Vakavissa oireissa soita numeroon 112.

Kuinka kauan eristys kestää?

Koronatartunnan saaneen kotieristysaika on 5 vuorokautta oireiden alusta laskettuna tai oireettomalla 5 vuorokautta testin ottopäivästä alkaen henkilöillä, jotka ovat

 • saaneet vähintään kaksi koronarokotetta
 • saaneet vähintään yhden rokotuksen ja sairastaneet koronataudin kerran tai
 • alle 12-vuotiaita (rokotuksista riippumatta).

Jos olet vähintään 12-vuotias ja rokotussuojasi on puutteellinen:

 • Pysy kotona vähintään 10 vrk oireiden alusta. Jos olet oireeton, pysy kotona 10 vrk testin ottopäivästä alkaen.
 • Jos tarvitset virallisen todistuksen yli 5 vuorokauden eristyksestä, ole yhteydessä koronajäljitykseen. Voit jättää takaisinsoittopyynnön p. 044 440 3563.

Jos oireilet vielä merkittävästi kahtena viimeisenä eristyspäivänä, tulee kotona sairastamista jatkaa, kunnes olet ollut kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi helpottaneet kahden vuorokauden ajan. Sairausloman tarve arvioidaan omassa sote-keskuksessa tai työterveyshuollossa.

Altistuneille ilmoittaminen

Halutessasi voit ilmoittaa heille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa. Heidän tulisi tehdä koronatesti ja välttää lähikontakteja, jos vähäisiäkin oireita ilmaantuu. Pääsääntöisesti kolmesti rokotettuja ei aseteta karanteeniin. Altistuneille on erillinen ohje.

Olet ollut tartuttava jo 2 vrk ennen oireiden alkua, tai näytteenottohetkestä, jos olet oireeton. Jos lähikontaktit tarvitsevat tartuntatautilääkärin karanteenipäätöstä tartuntatautipäivärahan hakemiseksi, he voivat olla yhteydessä koronajäljitykseen ensisijaisesti menemällä osoitteeseen paijat-sote.fi/karanteeni ja kirjautumalla järjestelmään sähköisesti. Vaihtoehtoisesti tartunnan saanut voi käydä kirjaamassa tiedot altistuneista. Jos tartuntatautipäivärahaa ei tarvita, altistuneiden tietoja ei pidä käydä kirjaamassa.

Sivustolle tunnistautumisen jälkeen valitse Aloita asiointi ja sen jälkeen koronajäljitys/esitiedot. Mikäli sähköinen asiointi ei ole mahdollista, voit jättää takaisinsoittopyynnön p. 044 440 3563. Ilmoitathan tiedot vain yhtä palvelukanavaa käyttäen ruuhkien välttämiseksi. Pääsääntöisesti tartunnanjäljitys ei ole yhteydessä altistuneisiin.

Jos olet käynyt tartuttavuusaikana sote-yksikössä, ota yhteyttä joko sähköisesti tai soittamalla 044 440 3563.

Kun sairastut koronaan

 • Vältä läheistä kontaktia muihin. Pysyttele kotona, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Hengitystieinfektio paranee useimmiten noin viikon kotilevolla.
 • Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä, joista turvallisin on parasetamoli.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Jos vointisi heikentyy, soita 116117. Henkeä uhkaavissa oireissa soita 112.
 • Jos mahdollista, riskiryhmään kuuluvan läheisen ei ole hyvä osallistua koronaan sairastuneen hoitoon.
 • Terveydenhuollossa testatulle koronaan sairastuneelle lähetetään postitse eristyspäätös automaattisesti. Todistus oikeuttaa eristysajalta Kelan tartuntatautipäivärahaan.