Ohje koronalle altistuneelle

Tartuntatautilain mukaisia eristys- ja karanteenipäätöksiä ei enää tehdä koronaan sairastuneille tai koronavirukselle altistuneille kuin poikkeuksellisesti, mikäli päätöksellä voidaan tartuntatautilääkärin arvion mukaan estää tartuntoja esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yksiköissä.

Tartuntariskin kannalta merkittäväksi lähikontaktiksi katsotaan seuraavat tilanteet:

  • koronapositiivisen kanssa yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä fyysinen kontakti
  • yli 15 minuutin oleskelu suljetussa tilassa, esimerkiksi samassa taloudessa, työ-, kokous- tai odotustilassa.

Jos koronaan sairastunut on tartuttavuusaikanaan ollut lähikontaktissa muihin henkilöihin, kehotetaan heitäkin välttämään oman talouden ulkopuolisia lähikontakteja.

Koronalle altistuneen on suositeltavaa vähentää kontakteja 5 vuorokauden ajaksi

5 vuorokauden aika lasketaan vastaavasti viimeisestä altistuspäivästä. Samassa taloudessa asuvilla aika lasketaan viimeiseksi sairastuneen oireiden alkupäivästä.

Miten toimin altistuneena?

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja mahdollisuuksien mukaan.
  • Jos perheenjäsen on koronapositiivinen ja lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen.
  • Ilmoita poissaolosta työnantajasi ohjeiden mukaan. Jos tarvitset lääkärintodistuksen, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi ohjeiden mukaisesti.

Oppilaitokset ja päiväkodit

Oleskelu samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa katsotaan vähäisen riskin altistumiseksi.

Samassa tilassa koronatartunnan saaneen henkilön kanssa oleskelleiden tulee seurata oireita. Jos oireita myöhemmin ilmenee, tulee oireisen jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja välttää vapaaehtoisesti kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.