Karanteeni ja eristys

Tämä ohje koskee vain virallista tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia tai eristystä. Päijät-Hämeen alueella karanteeniin ja eristykseen määrätään vain poikkeuksellisesti. Sivustomme muut ohjeet soveltuvat lähes kaikille koronalle altistuneille ja tartunnan saaneille.

Karanteenin tarkoitus on estää oireetonta ihmistä tartuttamasta muita. Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin tekemä hallinnollinen päätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille eikä taudin leviämistä voida muulla tavoin estää.

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen ja kertoo eristyksen pituuden. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona.

Miten toimin, kun olen virallisessa karanteenissa?

Koronalle altistuneen lähikontaktin virallisen karanteenin pituus on 5 päivää. Karanteenin noudattaminen on lakisääteinen velvoite, ei vapaaehtoista. Karanteeniin asetetulla henkilöllä voi olla oikeus tartuntatautipäivärahaan.

  • Kun olet virallisessa karanteenissa, sinun pitää välttää kontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin.
  • Voit mennä ulos, kunhan pidät etäisyyttä muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.
  • Jos lapsi tai nuori on karanteenissa, hän ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun.

Kauppa- tai apteekkiasioihin voit pyytää apua esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta. Ruokaa on mahdollista tilata verkkokaupasta. Apua voi pyytää myös kotikunnan sosiaalipalveluista.

Karanteenin pituudesta riippumatta sinun tulisi seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos saat karanteenin aikana koronaan sopivia oireita, toimi koronatestausohjeemme mukaisesti. Jos tarvitset karanteeniin määräyksestä virallisen todistuksen, täytä sähköinen lomake.

Sivustolle tunnistautumisen jälkeen valitse Aloita asiointi ja valitse koronajäljitys/esitiedot. Jos et pysty täyttämään sähköistä lomaketta, voit jättää soittopyynnön numeroon 044 440 3563.

Miten toimia, jos perheenjäsen on määrätty karanteeniin?

Niin kauan kuin karanteeniin määrätty henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronatartuntaa, muut perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti. He voivat käydä esimerkiksi töissä ja harrastuksissa.

Perheenjäsenten ei tarvitse välttää lähikontaktia karanteenissa olevaan henkilöön. Kaikki altistuneet eivät saa tartuntaa eivätkä näin ollen myöskään tartuta virusta eteenpäin.

Suosittelemme, että perheenjäsenet noudattavat tartunnantorjuntatoimia, esimerkiksi käyttävät maskia kansallisen suosituksen mukaisesti ja huolehtivat etäisyyksistä, kun he liikkuvat julkisilla paikoilla, joissa on paljon ihmisiä.

Miten toimin, jos olen tartuntatautilääkärin määräämässä eristyksessä kotona?

Tartuntatautilääkäri voi määrätä sinut eristykseen, jos sinulla on todettu koronatartunta ja voit tartuttaa virusta eteenpäin. Koronataudissa eristyksen pituus on 5 vuorokautta kotona sairastavilla, 10-14 vuorokautta sairaalassa tai hoivayksiköissä ja 20 vuorokautta voimakkaasti immuunipuutteisilla sairastuneilla. Sinulle kerrotaan tartunnanjäljityksestä tarkka eristysaikasi. Mikäli oireet jatkuvat eristysajan päättymisen jälkeen, on syytä kuitenkin edelleen sairastaa kotona. Voit tarvittaessa hakea sairauslomatodistusta työterveyshuollosta tai sote-keskuksesta.

Jos mahdollista, järjestäkää niin, että vain yksi aikuinen hoitaa sairastunutta henkilöä. Sairastuneen ensisijainen hoitaja ei saisi olla riskiryhmään kuuluvan henkilö.

Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Käsienpesu on tärkeää etenkin, kun olet ollut kosketuksessa sairastuneeseen, oleskellut sairastuneen kanssa samassa tilassa tai käsitellyt nenäliinoja tai pyykkiä.

Tartuntariskin vähentämiseksi sinun pitäisi pysytellä erillään muista ihmisistä – myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Jos et voi oleskella eri huoneessa, pidä etäisyyttä muihin samassa taloudessa asuviin.

Ulos, esimerkiksi kauppaan tai muille asioille et saa mennä, vaikka olisit hyvävointinen. Koiraa voit ulkoiluttaa, jos se ei muuten järjesty. Pidä kuitenkin myös ulkoillessa etäisyyttä muihin ihmisiin.

Virallisesta eristyksestä saat tartuntatautilääkärin päätöksen automaattisesti kirjeitse kotiin. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä jäljitykseen täyttämällä sähköisen lomakkeen.

Sivustolle tunnistautumisen jälkeen valitse Aloita asiointi ja valitse koronajäljitys/esitiedot. Jos et pysty täyttämään sähköistä lomaketta, voit jättää soittopyynnön numeroon 044 440 3563.

Miten kotieristyksessä olevan henkilön perheenjäsenten pitäisi toimia?

Jos tartuntatautilääkäri on arvionsa perusteella määrännyt eristyksessä olevan henkilön perheenjäsenet viralliseen karanteeniin, heidän pitäisi toimia edellä olevan karanteeniohjeistuksen mukaisesti.

Jos samassa taloudessa asuvia ei ole määrätty viralliseen tartuntatautilääkärin määräämään karanteeniin, tulee heidän toimia altistuneille tarkoitetun ohjeen mukaisesti.