Liikunta- ja leikkivinkkejä lapsiperheille koronaepidemian aikana

Koronaepidemian vuoksi moni perhe on aivan uuden tilanteen edessä; haastetta saattaa tuoda mm. etäkoulu, harrastusten loppuminen, eristäytyminen, rajatut kontaktit ym. merkittävä muutos. Toisaalta vapaa-aikaa saattaa olla enemmän, mutta uudessa rajatussa elämäntilanteessa varsinkin lapset saattavat reagoida tylsyyteen eri tavoin. Toinen lapsi saattaa ylivirittyneenä ”hyppiä seinille” ja toinen uppoutua vaikkapa digimaailmaan.

Esimerkiksi Lastensuojelun Keskusliiton nettisivuilta löytyy kattava ideapaketti uudessa korona-arjessa selviämisen tueksi.

Jos metsään haluat mennä nyt

Tutkimukset osoittavat, että metsä on mahtava lääke stressiin; metsässä liikkuminen ja oleskelu laskee sydämen sykettä ja vähentää lihasjännitystä. Kaikille luonnossa liikkuminen ei ole tuttua saati mielekästäkään, mutta nyt auringonkin pilkahdellessa suositellaan vaikkapa pieniä piipahduksia lähimetsässä perheen kanssa. Lapset keksivät usein luonnostaan tekemistä ja metsä tarjoaa lukemattomat mahdollisuudet leikkiin sekä liikuntaan vain mielikuvituksen ollessa rajana. Jos kaipaa vinkkejä metsässä liikkumiseen ja leikkimiseen, niin seuraaviin nettisivuihin kannattaa käydä tutustumassa:

Valjastetaan älylaitteet liikuttamaan koko perhettä

Moni vanhempi tekee etätöitä kotona ja samalla hoitaa kotihoidossa tai etäkoulussa olevia lapsiaan. Ruutuaika saattaa lisääntyä koulutehtävien puitteissa, toisaalta välillä vanhemman on pakko saada keskittyä töihin ja lapsi rauhoittaa älylaitteen äärelle. Älylaitteiden käyttöä kannattaa kuitenkin tauottaa, rajata ja tutkia vaihtoehtoja esimerkiksi liikuntasovelluksista (mm. Pokemon GO) ja muista liikkeeseen houkuttavista peleistä (vaikkapa Wii-konsolipelit). Pitkäkestoinen istuminen älylaitetta katsellen kuormittaa koko kehoa aiheuttaen lihaskireyksiä ja kipuja sekä vaikuttaa vireystilaan epäsuotuisasti, unikin saattaa häiriintyä.

Pienistä liikahduspuroista kasvaa iso liikuntavirta

Lapselle on yleensä luonteenomaista ja mielekästä liikkua ja touhuta. Lasten liikuntasuosituksen mukaan suositellaan jopa kolmen tunnin fyysistä aktiivisuutta päivässä, mutta pienet liikuntahetket ripotellen täyttävät huomaamatta suositusta, korona-aikanakin.

Olohuonetta voi katsella eri silmin ja se voikin muuttua Sohvatiikereiden liikuntasaliksi:

Olohuonesirkus:

Etätyötä päätteen ääressä tekevän vanhemmankin voi olla hyvä välillä riehaantua taukoliikuntaan. ?

Toiminnan eri muodoilla voidaan nostattaa tai tasoittaa lapsen vireystilaa

Lasta kannattaa auttaa myös rentoutumaan ja rauhoittumaan. Vaikka vauhdikkaan leikin ajatellaan usein ”väsyttävän lapsen rauhalliseksi”, saattaa käydä päinvastoin ja lapsen riehaantunut riemu jääkin päälle. Tämä voi hyvinkin kiristää tunnelmaa ulkoa neljän seinän sisään siirryttäessä.  Kehollisesti rauhoittavia liikunnallisia leikkejä ovat vaikkapa raskaammat kävelyretket epätasaisessa metsämaastossa tai esimerkiksi roikkumista, raskaiden asioiden kantamista tai työntämistä sisältävät leikit. Jos ulkoa sisälle tultaessa “kaasuhana juuttui pohjaan”, kannattaa kokeilla ihanaa satuhierontatuokiota:

Jos arjen rytmittämiseen kaipaa ideoita, niin Oppimis- ja ohjauskeskus Valterista löytyy 1-6-luokkalaisille sekä yläkoululaisille omat kuntoutuksen tukemisen näkökulmia huomioivat kalenteripohjansa. Sisältönä kalentereissa on mm. Motoriikka-maanantai, Taito-tiistai, Kieli-keskiviikko, Tunne-torstai sekä Puuha-perjantai:

Näissä poikkeavissa olosuhteissa on tärkeää muistaa luoda uudesta väliaikaisarjesta oman perheensä tarpeita vastaava ja omannäköisensä, ja poimia käyttöönsä niitä vinkkejä, jotka palvelevat parhaiten juuri sinun perheesi yksilöllisiä tarpeita.