Usein kysyttyä koronarokotuksista

Kokosimme tälle sivulle usein esitettyjä kysymyksiä vastauksineen.

Miksi kannattaa ottaa kolmas koronarokote?

Kolme rokotusta antaa parhaan suojan vakavaa koronatautia vastaan.

Jos on saanut kaksi rokotetta ja sairastanut koronan, tarvitseeko ottaa vielä kolmas rokote?

Sairastettu tauti vastaa yhtä rokotetta, eli kahden rokotteen ja sairastetun taudin jälkeen ei tarvitse ottaa kolmatta rokotetta. Koronatartunnan ja rokotteen välin on oltava vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta.

Koronavirustaudin sairastaneista ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta koronarokotetta.

Milloin toisen rokotteen jälkeen kannattaa hakea kolmas rokote?

Täysi-ikäisille suositellaan 3. rokotetta, kun toisesta rokotteesta on kulunut 4–6 kk. Kuitenkin riskiryhmiin kuuluville ja vähintään 60-vuotiaille suositellaan 3. rokotetta, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kk. Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan 3. rokotetta, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään 2 kk. Heille suositellaan myös 4. rokotetta, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut 3–4 kk.

Kuinka monta rokotusta pitäisi ottaa, jotta rokotussarja on täysi?

18 vuotta täyttäneillä kolme rokotetta ja lapsilla kaksi rokotetta. Aikuisilla kaksi rokotetta antaa väliaikaisen (9 kk) täyden rokotussuojan.

Kuinka monta rokotusta lapsi tarvitsee saadakseen riittävän suojan?

Alle 18-vuotiaille suositellaan kahta rokotetta. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille suositellaan kolmea rokotetta.

Onko lasten ja aikuisten rokotteilla eroa?

5–11-vuotiaiden lasten rokoteannos on pienempi, ja käytössä on muuten sama rokote (Comirnaty) kuin aikuisille ja 12 vuotta täyttäneille lapsille.

Kuinka kauan arvellaan 3. rokotteen suojaavan omikronilta?

Rokote antaa hyvän suojan vakavaa tautia vastaan, mutta tartuntaa vastaan suoja on vain kohtalainen ja heikkenee nopeasti 3 kk jälkeen. Menossa olevat tutkimukset ja rokotukset näyttävät vasta todellisen suojan. Rokotetuilla tartuttavuusaika on lyhyempi kuin rokottamattomilla.

Voinko ottaa 3. rokotteen, jos en ole ihan varma olenko sairastanut äskettäin koronan?

Rokotteen voi ottaa vaikka olisikin tietämättään sairastanut koronan äskettäin. Jos tartunta on tiedossa, rokote kannattaa ottaa vasta kuuden viikon jälkeen.

Milloin lasten ja nuorten toisen rokotteen teho alkaa heiketä?

Omikrontartuntaa vastaan rokotteen teho on alentunut, mutta vakavaa tautia vastaan suoja on hyvä. Suojan kestosta on vielä niukasti tietoa tässä ikäryhmässä. Lapsilla ja nuorilla korona on erittäin harvoin vakava.

Suositellaanko kaikille 5–11-vuotiaille lapsille koronarokotuksia? Vai vain riskiryhmäläisten perhepiirissä oleville?

THL suosittelee koronarokotusta 5–11-vuotiaista vain riskiryhmäläisille ja voimakkaasti immuunipuutteisten lähipiirille. Muille 5–11-vuotiaille tarjotaan mahdollisuus ottaa rokote.