Koronasuosituksia ja -rajoituksia jatketaan helmikuun puoliväliin saakka

Koronaepidemian tilanne yhtymän alueella on parantunut. Hyvinvointialueen alueesta Lahti ja Hollola ovat edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa, mutta nekin jo lähestyvät kiihtymisvaihetta. Muun yhtymän alueen (Asikkala, Hartola, Heinola, Iitti, Kärkölä, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila ja Sysmä) katsotaan olevan kiihtymisvaiheessa 18.1. alkaen.  

Hyvinvointialueen alueen rajoitukset ja suositukset pysyvät pääosin ennallaan. Aiempaa herkemmin leviävien virusmuunnosten vuoksi leviämisvaiheessa oleville alueille (Lahti ja Hollola) tehdään suosituksien tiukennuksia ennakoivasti, vaikka epidemiatilanne ei ole vielä heikentynyt. Uudet suositukset ovat voimassa 26.1. alkaen. Kiihtymisvaiheen kuntien suosituksiin ei voida tehdä kevennyksiä. Nämä linjaukset pohjaavat kansallisiin ohjeisiin. Suositukset ja rajoitukset ovat voimassa tämänhetkisen arvion mukaan 15.2.2021 asti. 

Hyvinvointialue suosittelee, että leviämisvaiheessa olevalla alueella (Lahti ja Hollola) korkeakouluissa ja toisen asteen opetuksessa siirrytään etäopetukseen 28.1. mennessä. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta. Kiihtymisvaiheessa olevalla hyvinvointialueen alueella toisen asteen opetus voi jatkua lähiopetuksena. Maskisuositus on voimassa kuudesluokkalaisista alkaen. Koulujen maskisuositus koskee koko henkilökuntaa, ja kunnat tarjoavat maskit kouluille. 

Leviämisvaiheessa olevalla hyvinvointialueen alueella sisätiloissa kokoontuvien harrastusryhmien toiminta suositellaan keskeytettäväksi tilapäisesti myös lasten ja nuorten osaltaLasten ja nuorten ulkotiloissa olevat harrastusryhmät suositellaan jakamaan enintään 10 hengen pienryhmiin. 

– Englannista lähtenyt, selvästi aiempaa virusta helpommin leviävä muunnos aiheuttaa laajaa huolta. Siksi nyt ei ole vielä mahdollista keventää suosituksia, vaikka koronanumeromme ovatkin parantumassa. Olemme menossa kesää ja valoa kohti. Kevään tullessa ja rokotusten edetessä koronatilanne parantunee kokonaisuudessaan niin Päijät-Hämeessä kuin koko maassa, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen. ​

Huoleen ja ahdistukseen saa apua 

Jos koronaepidemia aiheuttaa huolta ja ahdistusta, tarjolla on monipuolisesti tukea, esimerkiksi chat-palveluita, Lahden seudun kriisipuhelin ja Lahden seurakuntayhtymän puhelinpäivystys. On tärkeää, ettet mieti asioita yksin. 

Läheisten tuki, arkisista asioista keskustelu ja yhteydenpito ovat tärkeitä. Yhteyttä voi pitää puhelimitse tai muiden etäyhteyksien avulla. Tukea jaksamiseen tarjoaa moni taho, jotka löydät kootusti esimerkiksi verkkosivuiltamme phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/tukea-korona-ahdistukseen. ​