Koronajäljitys antaa alle 40-vuotiaalle koronaan sairastuneelle toimintaohjeet tekstiviestillä

Viestissä on linkki kotihoito-ohjeisiin ja ohjeet yhteydenottoon, jos sairastuneen terveydentila sitä vaatii. Yli 40-vuotiaille soitetaan vielä henkilökohtaisesti.

Tartunnanjäljityksessä keskitytään etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin liittyviin tartuntaketjuihin ja sote-alan työntekijöiden perheenjäseniin, jotta palvelut voidaan turvata. Vastaavasti muut yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisimpiin toimintoihin kohdistuvat tartuntaketjut pyritään selvittämään.

Koronaan sairastunut katsotaan tartuttavaksi 2 vuorokautta ennen oireiden alkua ja 10 vuorokautta oireiden alun jälkeen tai oireettomilla näytteenottohetkestä laskien. Merkittäväksi lähikontaktiksi katsotaan seuraavat tilanteet:

  • koronapositiivisen kanssa yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle 2 metrin etäisyydellä
  • fyysinen kontakti
  • yli 15 minuutin oleskelu suljetussa tilassa, esimerkiksi samassa taloudessa, työ-, kokous- tai odotustilassa.

Jos tartuttavuusaikana on tavannut muita, kehotetaan heitäkin välttämään lähikontakteja 10 vuorokauden ajan koronaan sairastuneen henkilön tapaamisesta.

Mikäli tiedät olevasi altistunut koronatartunnalle ja tarvitset siitä virallisen todistuksen, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen [email protected] tai jättää soittopyynnön numeroon 044 440 3563.