Koronaepidemia edelleen kiihtymisvaiheessa – testiin tärkeä hakeutua pienistäkin oireista

Epidemia painottuu Päijät-Soten alueella Lahteen, jossa on voimassa yhtymän hallituksen tekemä päätös yleisötilaisuuksien rajoittamisesta. Päätöksessä kielletään kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä, sekä kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Tilaisuuksia voidaan kuitenkin järjestää, jos toimitaan THL:n terveysturvallisuusohjeiden mukaisesti. Kuntayhtymän päätös on voimassa Lahden alueella 15.8.2021.

Heinolassa epidemia on voimistunut viimeisen kahden viikon aikana, joten myös siellä suositellaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksen henkilömäärän rajaamista sisätiloissa 10 henkilöön ja ulkotiloissa 50 henkilöön.

Valtioneuvoston linjaamat ravintolarajoitukset kiihtymisvaiheessa oleville alueille astuivat voimaan lauantaina 24.7. Anniskelu on sallittu klo 07–00 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–01. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, on sisätiloissa käytössä puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista. Jokaisella asiakkaalla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä. Ulkoterasseilla asiakkaalla ei tarvitse olla omaa istumapaikkaa, mutta turvavälien toteutumisesta on huolehdittava. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu ulkoterasseilla.

Hakeutuminen rokotuksiin on vähentynyt alueellamme selvästi. Koronarokotuskattavuus on nuorissa selvästi matalampi kuin vanhemmissa ikäluokissa. Rokotukset suojaavat hyvin vakavalta koronavirusinfektiolta, minkä vuoksi koronavirusrokotukseen hakeutumista suositellaan. Koronarokotusten eteneminen on oleellinen osa koronaan liittyvien rajoitusten purkamista.

Sekä yleisö- että yksityistilaisuuksien järjestäjiä suositellaan pitämään kirjaa osallistujista, jotta tartunnanjäljitys mahdollisten tartuntojen jälkeen onnistuu paremmin.

Koronayhteistyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 9.8. arvioimaan alueen epidemiatilannetta sekä rajoituksia ja suosituksia.