Julkisten tilojen käyttöä rajoitetaan vaikeutuneen epidemiatilanteen hillitsemiseksi

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen alueen koronayhteistyöryhmä kokoontui tänään. Kokouksessa todettiin alueen oleellisesti heikentynyt koronatilanne. Hyvinvointialueen alueella ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden ajalla 100 000 asukasta kohti on 124. Tartuntalähde oli tuntematon useammissa tapauksissa viime viikolla verrattuna edeltäneisiin viikkoihin. Koronapotilaiden sairaalahoidon ja tehohoidon tarve on kasvanut. Koronatautia sairastavien korkea määrä edeltävän viikon aikana ennakoi sairaalahoidon ja tehohoidon tarpeen kasvua vielä nykyisestä. Hyvinvointialueessa valmistaudutaan keskussairaalan normaalin toiminnan osittaiseen supistamiseen.

Yhteistyöryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että alueella otetaan käyttöön tartuntatautilain 58 g pykälän mukaiset toimitilojen sulkutoimet. Korkean tartuntariskin asiakastiloja voidaan velvoittaa suljettavaksi ajalle 18.–31.3.2021 muulta käytöltä kuin korkeintaan 10 hengen toiminnoilta sekä vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastustoiminnalta. Näitä asiakastiloja ovat seuraavat:

• joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
• yleiset saunat sekä uimahallit ja kylpylät
• tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
• sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
• kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Aluehallintoviraston päätös koskisi vain yllämainittuja sisätiloja, joita käytetään yli kymmenelle osallistujalle tai rajattuja ulkotiloja, joita käytetään yli 50 osallistujalle. Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

”Elämme nyt epidemian kannalta tärkeitä päiviä ja viikkoja. Siksi tarvitsemme muutamaksi viikoksi tehostettuja koronan vastaisia toimia. Tästäkin aallosta selviämme kyllä yhteisillä ponnistuksilla. Rokotukset etenevät viikko viikolta, ja myös kesäinen kausivaihtelu on meidän puolella”, kannustaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Traficom ei rajoita alueemme joukkoliikenteen matkustajamääriä. Julkisen liikenteen käyttö on vähentynyt ja ruuhkaisia vuoroja on vähän. Koronayhteistyöryhmä pitää hyvin perusteltuna, että liikennealan toimijat edellyttävät kasvomaskin käyttöä yli kymmenen hengen liikennevälineissä.

Koronayhteistyöryhmä arvio suositusten ja rajoitusten jatkotarvetta uudelleen 22.3.