Euroopassa levinnyttä lintuinfluenssaa löytyi fasaaneista Janakkalassa

Janakkalalaisen fasaanitilan lähettyviltä oli havaittu poikkeuksellisen suurta kuolleisuutta luontoon istutetuissa fasaaneissa. H5N8-tyypin lintuinfluenssa varmistui alueelta Ruokaviraston laboratorioon toimitetuista viidestä fasaanista.

Fasaanitilalle on annettu hallintopäätös, jolla pyritään estämään taudin leviäminen.

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt viime vuoden lopulta alkaen muun muassa Saksassa, Tanskassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa sekä luonnonvaraisista linnuista että siipikarjatiloilta. Tartunnan saaneilla tiloilla on lainsäädännön vaatimusten mukaisesti lopetettu kaikki linnut.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Siipikarjan ulkona pitäminen on ollut kiellettyä keväisin lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille tai valvontaeläinlääkärille.

Ruokavirasto
Tiedote
21.1.2021