Uusi ehkäisyn aloitus

Saat tältä sivulta ohjeet, miten saat maksuttoman ehkäisyn silloin, kun sinulla ei vielä ole käytössäsi ehkäisyvalmistetta (pillerit, laastari, rengas, kierukka, kapseli).

Miten ehkäisy aloitetaan?

Mitä ehkäisyn aloituskäynnillä tehdään?

Ehkäisyvalmiste valitaan yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Valintaan vaikuttavat omien toiveidesi lisäksi terveydentilasi, vanhempiesi ja sisarustesi sairaudet, elintapasi ja mahdollinen lääkityksesi. Tarvittavat tiedot kannattaa selvittää jo ennen käyntiä, jos mahdollista.

Ehkäisyä aloitettaessa sinulta kysytään kuukautisistasi seuraavat tiedot:

  • kuukautisten alkamisikä
  • kierto (edellisen vuodon alkamispäivästä seuraavan vuodon alkamispäivään)
  • viimeisten kuukautisten ajankohta
  • mahdolliset haasteet kuukautisten kanssa, esimerkiksi kuukautiskivut tai runsaat vuodot.

Ehkäisyn aloituskäynnillä ei tehdä gynekologista tutkimusta.

Mistä saan ehkäisyvalmisteet?

Jos ehkäisymenetelmäksesi valikoituu ehkäisypillerit, -laastari tai -rengas, saat aloituskäynnillä kolmen kuukauden pakkauksen valmistetta kokeiltavaksi. Sinulle varataan aika kontrollikäynnille noin kolmen kuukauden päähän. Silloin käyt terveydenhoitajan vastaanotolla ja mikäli valmiste sopii, saat yhdeksäksi kuukaudeksi valmisteet mukaasi. Mikäli valmiste ei sovi, kokeillaan toista valmistetta.  

Jos ehkäisymenetelmäksesi valikoituu ehkäisykierukka tai -kapseli, saat terveydenhoitajalta ohjeet ja sinulle varataan aika lääkärille, joka asettaa kierukan/kapselin. Rutiiniseurantaa ei pitkäaikaisten menetelmien käytössä ole. 

Kondomien ja suuseksisuojien jakelu

Kondomeja ja suuseksisuojia saa maksuttomasti ehkäisyneuvontaa tarjoavista toimipisteistä eli ehkäisyneuvoloista ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Kondomeja ja suuseksisuojia saa maksutta silloinkin, kun käytössä on myös jokin muu ehkäisymenetelmä, sillä muut menetelmät eivät suojaa seksitaudeilta. Seksitaudeilta tulee suojautua myös suu- ja anaaliseksissä.  Tästä pääset Väestöliiton ohjeeseen, jossa neuvotaan, miten kondomista voi tehdä suuseksisuojan silloin, kun suuseksiä annetaan pimpin tai peräaukon seudulle eikä suuseksisuojaa ole käytettävissä.

Kondomien ja suuseksisuojien jakelun aloitus valitettavasti viivästyy hieman! Ilmoitamme näillä sivuilla kun niitä on saatavilla.