Kaksi nuorta naista läppärin ääressäKaksi nuorta naista läppärin ääressä

Käytössä olevan ehkäisyvalmisteen vaihtaminen maksuttomaksi

Saat tältä sivulta ohjeet, miten saat maksuttoman ehkäisyn silloin, kun sinulla on jo käytössäsi jokin ehkäisyvalmiste.

Käytössäsi on lyhytaikainen ehkäisyvalmiste (pillerit, laastari, rengas)

Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa on käytössä tietty valikoima ehkäisyvalmisteita. Voit tarkistaa maksuttomien ehkäisyvalmisteiden listalta, kuuluuko käyttämäsi valmiste kokeilun maksuttomiin valmisteisiin tai niiden rinnakkaisvalmisteisiin.

Varaa aika seurantakäynnille, kun

  • käyttämäsi valmiste on maksuttomien valmisteiden listalla ja tarvitset lisää ehkäisyvalmistetta
  • käyttämäsi valmiste ei ole maksuttomien valmisteiden listalla ja haluat vaihtaa sen maksuttomaan
  • käyttämäsi valmisteen kanssa on ongelmia tai haluat vaihtaa valmistetta.

Ajanvarausohjeet löydät tästä linkistä.

Jos käyttämäsi valmiste ei ole maksuttomien valmisteiden listalla ja haluat jatkaa saman valmisteen käyttöä, tulee sinun maksaa valmiste itse.

Paljonko valmistetta annetaan kerralla mukaan?

Jo käytössä olevaa ehkäisyvalmistetta voidaan antaa kerralla mukaan 612 kuukaudeksi. Valmisteen aloituksen ja vaihdon yhteydessä valmistetta saa mukaan kolmeksi kuukaudeksi. Kolmen ensimmäisen käyttökuukauden aikana valmisteen sopivuus tai sopimattomuus pystytään yleensä toteamaan.

Ehkäisyvalmisteen käytön seuranta suunnitellaan aina yksilöllisesti, joten saamasi ohjeet voivat poiketa näistä. Noudata aina terveydenhuollon ammattilaiselta saamiasi henkilökohtaisia ohjeita.

Käytössäsi on pitkäaikainen ehkäisin (kierukka, kapseli)

Kun pitkäaikaisen ehkäisimesi vaihto on ajankohtainen, ole puhelimitse yhteydessä ehkäisypalveluihin. Hoitaja kysyy sinulta tarvittavat esitiedot ja varaa ajan lääkärille ehkäisimen vaihtoon.

Maksuttomien ehkäisyvalmisteiden listalta voit tarkistaa, mitkä valmisteet kuuluvat kokeilun maksuttomiin valmisteisiin.

Kondomien ja suuseksisuojien jakelu

Kondomeja ja suuseksisuojia saa ehkäisyneuvontaa tarjoavista toimipisteistä eli ehkäisyneuvoloista ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Jos kondomit ja suuseksisuojat eivät ole vapaasti noudettavissa esimerkiksi odotusaulassa, saat niitä pyytämällä terveydenhoitajalta. Kondomien ja suuseksisuojien noutoa varten ei tarvitse varata aikaa.

Kondomeja ja suuseksisuojia saa maksutta silloinkin, kun käytössä on myös jokin muu ehkäisymenetelmä, sillä muut menetelmät eivät suojaa seksitaudeilta. Seksitaudeilta tulee suojautua myös suu- ja anaaliseksissä.  Tästä pääset Väestöliiton ohjeeseen, jossa neuvotaan, miten kondomista voi tehdä suuseksisuojan silloin, kun suuseksiä annetaan pimpin tai peräaukon seudulle eikä suuseksisuojaa ole käytettävissä.