Blogi: Mitä yhteistä on terveydellä ja hyvinvoinnilla suhteessa maailman metsä-, vesi- ja ilmatieteen päiviin sekä muovittomalla maaliskuulla?

Maaliskuussa vietetään monia luontoon, luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyviä päiviä, kuten metsä-, vesi- ja ilmatieteenpäivät. Maaliskuussa on myös onnellisuuden ja tasa-arvoisuuden päivät (Minna Canthin päivä) sekä earth hour. Näillä kaikilla on merkitystä kokemaamme hyvinvointiin, terveyteen ja hyväksi koettuun elämiseen ja asumiseen.

Metsän merkitys on suomalaisille varsin selkeä hyvinvoinnin lähde niin talouden, ekologisen kuin sosiaalisen kestävän kehityksen kannalta. Metsäteollisuus tuo tärkeitä tuloja perheille ja koko kansakunnalle. Monet metsäalueet tarvitsevat suojelua, jotta ikimetsiä – luonnon monimuotoisuuden aarreaittaa eli eri lajien elinympäristöjä, voidaan suojella sekä luoda hyviä alueita retkeilyyn ja luonnon hyvinvointivaikutuksiin kaikille eliöille.

Metsät myös suojaavat vesialueita ja toisaalta metsät tarvitsevat vettä kasvuun. Vesien suojelussa ja tulva-alueiden hulevesien hallinnassa metsillä ja puistoilla on tärkeä tehtävä. Hulevedeksi kutsutaan rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä.  Hulevesien hallinnalla pyritään muun muassa ehkäisemään rankkasateiden aiheuttamia tulvia ja haitallisten epäpuhtauksien valumista vesistöihin. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta hulevesien hallinnalla on merkitystä etenkin talvella, kun sateet lisääntyvät ja kesällä, kun rankkasateet voimistuvat ja yleistyvät, mutta toisaalta myös kuivat kaudet yleistyvät. Näin tasapainotetaan purojen, ojien ja vesiekosysteemien sekä viemärien toimintaa.

Hulevesien mukana ympäristöön kulkeutuu haitallisia aineita erilaisilta pinnoilta, erilaisista päästöistä, onnettomuuksista ja vahingoista sekä putkirikoista. Suurimmat päästölähteet ovat liikenne (autojen renkaiden muovit), rakennusmateriaalit, energiatuotanto ja ympäristön kemikalisoituminen (esimerkiksi lääkejäämät). Ravinnepäästöjä tulee peltojen ja viheralueiden lannoittamisesta ja jätevesipäästöistä. Siksi on tärkeää, että jätejärjestelmissä on suodattimet niin muovijätteen kuin esimerkiksi lääkejätteen seulomiseksi. Muovin käyttöä voi vähentää esimerkiksi hedelmien kestopussien käytöllä tai käyttämällä kangaskassia kauppaostoksiin. Myös muovien keräystä ja kierrätystä tehostetaan, joten vie muovit keräysastiaan.

Suomi on kuudetta kertaa ’maailman onnellisin maa’. Eikä vähiten siksi, että palvelut pelaavat, luonto on lähellä ja kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet koulutukseen, terveys- ja sosiaalipalveluihin, elämiseen ja itsensä toteuttamiseen. Kaikkea liimaa yhteen luottamus yhteiskuntaan ja vapaus tuoda mielipiteensä julki.

Onnellista earth hour – valomerkki luonnon ja ilmaston puolesta – voit sammuttaa valot 20.30-21.30 lauantaina 25.3.2023!

Kirjoittaja Riitta-Maija Hämäläinen, Kestävän kehityksen päällikkö

Kierrättää muovit, metallit, lääkkeet, paperit, pahvit ja biojätteet sekä laitteet yms. Hyötynyt paljon tasa-arvoisuudesta koulutuksessa ja yhteiskunnan palveluista monissa muissa elämän käännekohdissa. Metsät ja puistot raikastavat ilman ja luontokontakti pysyy lenkkeillen kävellen tai pyöräillen.